Γενική ή περιοχική αναισθησία στη χειρουργική αποκατάσταση του κατάγματος του ισχίου


Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο συμβαίνουν πάνω από 300.000 κατάγματα του ισχίου που μπορούν να οδηγήσουν σε λειτουργική ανικανότητα και θάνατο. Η περιοχική αναισθησία για την χειρουργική αποκατάσταση του κατάγματος του ισχίου μπορεί να ελαττώσει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ευρεία χρήση της περιοχικής αναισθησίας στο κάταγμα του ισχίου.

Ο Mark Neuman της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania στην Philadelphia των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του εκτίμησαν τη συσχέτιση της περιοχικής αναισθησίας ραχιαίας ή επισκληρίδιας ( spinal ή epidural) και της γενικής αναισθησίας με την θνησιμότητα εντός 30 ημερών και της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση. Η μελέτη συμπεριέλαβε ασθενείς 50 ετών και άνω που χειρουργήθηκαν για κάταγμα του ισχίου σε νοσοκομεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2011.

Από τους 56729 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε χειρουργική αποκατάσταση του ισχίου, οι 15904 (28%) έλαβαν περιοχική αναισθησία και οι 40825 (72%) έλαβαν γενική αναισθησία. Συνολικά 3032 ασθενείς (5.3%) πέθαναν εντός 30 ημερών από το χειρουργείο. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν στατιστικώς σημαντική διαφορά στη θνητότητα ανάλογα με την τεχνική της αναισθησίας. Βρήκαν όμως ότι η περιοχική αναισθησία σχετίζονταν με περίπου μισή ημέρα λιγότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

Οι συγγραφείς αναφέρουν :

“ Τα ευρήματα μας έχουν επιπτώσεις στην κλινική πρακτική και στην πολιτική για την υγεία. Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες η περιοχική αναισθησία χρησιμοποιείται σαν αναισθητική τεχνική στη μειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων για το κάταγμα του ισχίου και η αύξηση της χρήσης της έχει προταθεί σαν μία στρατηγική βελτίωσης της ποιότητας φροντίδας του κατάγματος του ισχίου. Βρήκαμε μία συσχέτιση ανάμεσα στην περισσότερη χρήση της περιοχικής αναισθησίας και στην ελάττωση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο. Πάντως δεν βρήκαμε να σχετίζεται η περιοχική αναισθησία με στατιστικώς σημαντικές διαφορές στη θνησιμότητα”.

Σ. Δικαίου
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com

Πηγή = JAMA. (2014, June 24). "Use of regional anesthesia during hip fracture surgery not associated with lower risk of death." Medical News Today. Retrieved from http://www.medicalnewstoday.com/releases/278644.php.


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή