ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ


27/10/2023


Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια «αυτοάνοση» ασθένεια που προκαλεί απώλεια μαλλιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής ή στην περιοχή της γενειάδας τους, αλλά ουσιαστικά η απώλεια τριχών μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα.
Ξεκινά συχνά με ένα στρογγυλό ή οβάλ χωρίς καθόλου τρίχες κομμάτι δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής ή στα γένια, το οποίο μπορεί και να μην γίνει αντιληπτό από τον ασθενή, καθώς δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα.
Καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη αλωπεκίας με τα οποία μοιάζει και θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί, η επίσκεψη στον ειδικό δερματολόγο είναι απαραίτητη.

Είναι η γυροειδής αλωπεκία μεταδοτική και που οφείλεται;

Όχι, η γυροειδής αλωπεκία δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Πρόκειται ουσιαστικά για αυτοάνοσο (αυτοφλεγμονώδες) νόσημα, για το οποίο συχνά υπάρχει και γονιδιακή προδιάθεση. Αυτά τα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί ένα μέρος του σώματος ξένο και του επιτίθεται. Συγκεκριμένα στη γυροειδή αλωπεκία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται για άγνωστους λόγους στους θύλακες των τριχών, από όπου αναπτύσσονται οι τρίχες.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η γυροειδής αλωπεκία;

Συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία ή στη νεαρή ενήλικο ζωή, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Επίσης, άτομα όλων των φύλων και των φυλών μπορεί να εμφανίσουν γυροειδή αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία και ο «τριχοφάγος» είναι το ίδιο; Υπάρχουν και άλλοι όροι για να περιγράψουν αυτό το νόσημα;

Ο όρος «τριχοφάγος» χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο για να περιγράψει τη γυροειδή αλωπεκία. Θα λέγαμε είναι ο «λαϊκός» όρος του νοσήματος. Μερικές φορές κι εμείς οι δερματολόγοι χρησιμοποιούμε διαφορετικούς όρους για να περιγράψουμε τις διάφορες μορφές της γυροειδούς αλωπεκίας.
Ενδεικτικά αναφέρω:
Γυροειδής αλωπεκία γενείου: Ένα άτομο έχει περιοχές απώλειας τριχών στα γένια του.
Οφίαση: Ένα άτομο έχει μια ταινία ή λωρίδα απώλειας τριχών στην ινιακή χώρα (αυχένα) που επεκτείνεται πίσω από τα αυτιά.
Ολική γυροειδής αλωπεκία: Ένα άτομο έχει χάσει όλες τις τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής του.
Καθολική γυροειδής αλωπεκία: Ένα άτομο έχει χάσει όλες τις τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής του και από παντού στο σώμα του.

Τα μαλλιά ξαναβγαίνουν;

Ναι, τα μαλλιά μπορούν να ξαναβγούν, καθώς η γυροειδής είναι μια μη-ουλωτική αλωπεκία. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να βιώσουν μια φορά στη ζωή τους ένα επεισόδιο γυροειδούς αλωπεκίας, να ανακτήσουν τα μαλλιά τους, και έκτοτε να μην επανέλθει η νόσος. Ωστόσο, οι περισσότεροι συνήθως εμφανίζουν και επόμενα επεισόδια απώλειας που τα ονομάζουμε υποτροπές.
Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν υποτροπή μέσα σε ένα χρόνο από την αναγέννηση των μαλλιών τους και οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν μέσα σε 5 χρόνια. Αυτά τα επεισόδια τριχόπτωσης και αναγέννησης μπορεί να συμβαίνουν σε όλη τη ζωή ενός ατόμου.
Υπάρχει και μια ομάδα ασθενών, στους οποίους μετά την εγκατάσταση του νοσήματος, οι πλάκες αλωπεκίας επιμένουν ή/και επεκτείνονται, διαρκώντας για χρόνια.
Όταν τα μαλλιά αρχίζουν να ξαναβγαίνουν, μπορεί να επανέλθουν λευκά ή ξανθά και πιο λεπτά από πριν. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό. Με το χρόνο επανέρχονται συνήθως στην προηγούμενη κατάσταση.

Πόσο διαρκεί ένα επεισόδιο γυροειδής αλωπεκίας; Μπορούμε να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί η νόσος;

Γενικά είναι νόσημα με απρόβλεπτη πορεία. Τα μαλλιά μπορεί σε κάποιους να ξαναβγούν μόνα τους και έκτοτε να μην βιώσουν άλλο επεισόδιο τριχόπτωσης. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές απαιτείται θεραπεία, γιατί χωρίς αυτήν οι πλάκες αλωπεκίας μπορεί να παραμένουν ίδιες ή να επιδεινώνονται.

Μπορεί η γυροειδής αλωπεκία να προσβάλει και τα νύχια;

Περίπου το 10% έως 20% των ανθρώπων που έχουν γυροειδή αλωπεκία βλέπει αλλαγές στα νύχια του. Τα θαμπά, τραχιά νύχια, με μικροσκοπικά βαθουλώματα, η λεγόμενη τραχυονυχία, είναι η πιο συνηθισμένη εικόνα.


Έχουν όλοι τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης;

Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει γυροειδή αλωπεκία, μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο. Ο κίνδυνος σας αυξάνεται όταν υπάρχει:
  • Στενός συγγενής εξ αίματος με αυτόν τον τύπο αλωπεκίας. Εάν η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται στην οικογένεια ενός ατόμου, το άτομο μπορεί να κληρονομήσει ορισμένα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου αλωπεκίας.
  • Ιστορικό ψωρίασης, N. Hashimotoή λεύκης. Πρόκειται για αυτοάνοσες ασθένειες που συνδέονται με την γυροειδή αλωπεκία. Η ύπαρξη μιας από αυτές τις αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας, η οποία είναι επίσης αυτοάνοσης αιτιολογίας.
  • Άσθμα, αλλεργικός πυρετός ή ατοπική δερματίτιδα: Η έρευνα δείχνει ότι εάν κάποιος έχει μία από αυτές τις ασθένειες, έχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει γυροειδή αλωπεκία.
  • Λήψη συγκεκριμένων αντικαρκινικών φαρμάκων και συγκεκριμένα ανοσοθεραπείας.
  • Κάπνισμα >5 τσιγάρων, για 10 ή περισσότερα χρόνια. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν γυροειδή αλωπεκία από τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε όσους καπνίζουν για περισσότερα από 10 χρόνια και καπνίζουν πέντε ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα.
Βέβαια, το να έχει κάποιος αυξημένο κίνδυνο δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξει και τη νόσο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν γνωστούς κινδύνους αλλά παθαίνουν γυροειδή αλωπεκία.

Υπάρχει θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία;

Παρότι στο παρελθόν τα θεραπευτικά μέσα που διαθέταμε είχαν φτωχά αποτελέσματα, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα με πολύ υψηλές αποδόσεις, ακόμα και για εκτεταμένες, σοβαρές μορφές της νόσου.
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε απώλεια μαλλιών θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό δερματολόγο για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της. Η δερματολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με νοσήματα που επηρεάζουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.





    Στην κορυφή