Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ

19/02/2024


Στις νέες προσκλήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στα Διεθνή Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της Καρδιολογίας. Η σημαντική αυτή διοργάνωση, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο έλαβε χώρα 15 -17 Φεβρουαρίου 2024, στην Αθήνα.
Ο Γιώργος Κοχιαδάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της ΕΚΕ, επεσήμανε ότι τα σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας αποτελούν συνέδριο-θεσμό ανάμεσα στην Καρδιολογική Κοινότητα και είναι το κατ’ εξοχήν ιατρικό συνέδριο με στοχευμένο επιστημονικό πρόγραμμα.
Ο κ. Πατούλης μίλησε στην Ομάδα Εργασίας Επαγγελματικής Πράξης Καρδιολόγων που προεδρεύει ο Φ. Πατσουράκος, Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ΠΦΥ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημόσιας Υγείας, αυτό που δικαιούται ο κάθε πολίτης, με οποιαδήποτε πάθηση.
«Η υγεία ξεκινά από την πρόληψη και βασικός πυλώνας είναι μια ισχυρή Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που μπορεί να κρατήσει τα περιστατικά έξω από νοσοκομεία», επεσήμανε ο κ. Πατούλης και τόνισε ότι «προσωπικός γιατρός του πολίτη θα πρέπει κατά την πάγια θέση του ΙΣΑ να είναι ο γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας, αρκεί να γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς, ώστε να λειτουργεί ως ανάχωμα και να προστατεύεται το σύστημα υγείας, από την πρόσθετη επιβάρυνση της προσέλευσης των ασθενών στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και τον ασθενής από την άσκοπη επιβάρυνσή του».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί η ΠΦΥ, με εξορθολογισμό στα οικονομικά ώστε να στελεχωθεί επαρκώς να αυξηθούν οι αμοιβές των ιατρών και να καταργηθεί το καταστροφικό Claw back.
«Θα πρέπει να επενδύσουμε στην αναπτυξιακή προοπτική. Μέσα από ένα στρατηγικό πρόγραμμα τουρισμού υγείας, μπορούμε να καταστήσουμε την Ελλάδα χώρα υγείας και ευεξίας, για τον παγκόσμιο πολίτη να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να ανακοπεί το κύμα φυγής των ιατρών στο εξωτερικό», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και κατέληξε:
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δημόσια υγεία και για να εξασφαλίσουμε για τον ιατρικό κόσμο καλύτερες επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες».    Στην κορυφή