Φυτικές ίνες: Οι σύμμαχοι μας για ένα καλοκαίρι χωρίς δυσκοιλιότητα και «φούσκωμα»


Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι ανυπομονούμε να τρέξουμε στις παραλίες και να χαρούμε τη θάλασσα και το ζεστό καιρό. Το καλοκαίρι όμως, εκτός από τις ηλιόλουστες μέρες και το δροσερό αεράκι, μας δημιουργεί, εάν δεν προσέξουμε και δυσκοιλιότητα, η οποία γίνεται πολλές αιτία να μας χαλάσει τη διάθεση και να μην μας αφήσει να ευχαριστηθούμε τις διακοπές μας.

Τι πρέπει να κάνουμε: Να ακολουθούμε στη διατροφή μας το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής που είναι πλούσια μεταξύ άλλων σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην υγεία του εντέρου μας φυσικά….!
Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια), στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).
Οι νέες συστάσεις είναι 25 γρ. ίνες ημερησίως (EFSA 2009).

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών είναι ποικίλες. Πολλές είναι οι κλινικές μελέτες που απέδειξαν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες συμβάλλει στην μείωση του βάρους, στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, στην ελάττωση των τιμών της χοληστερόλης και φυσικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Οι διαλυτές ίνες υπόκεινται σε ζύμωση από την εντερική χλωρίδα και αυξάνεται η μάζα τους, επομένως αυξάνεται ο όγκος των κοπράνων ενώ συμβάλλουν και στην ενυδάτωσή τους.

Ταυτόχρονα, δεσμεύοντας το νερό υποστηρίζουν τη λειτουργία του εντέρου, σχηματίζοντας μια φυσική γέλη η οποία μαλακώνει και διευκολύνει το πέρασμα των κοπράνων. Έτσι βοηθούν στην ομαλότητα της αφόδευσης και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθημερινά.
Επομένως μια διαλυτή φυτική ίνα βοηθά τόσο περισσότερο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όσο έχει πιο μεγάλη ικανότητα απορρόφησης νερού και ικανότητα σχηματισμού γέλης.

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος των διαλυτών φυτικών ινών και μάλιστα τελευταίας γενιάς είναι η γλυκομαννάνη (DULCOFIBRE®), η οποία έχει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης νερού (100 έως 200 φορές το βάρος της) από άλλες, πιο παραδοσιακές ίνες και ικανότητα σχηματισμού γέλης με μικρή ρευστότητα .

Η γλυκομαννάνη δεσμεύοντας το νερό υποστηρίζει τη λειτουργία του εντέρου, σχηματίζοντας μια φυσική γέλη η οποία όχι μόνο μαλακώνει και διευκολύνει το πέρασμα των κοπράνων, αλλά ασκεί μάλαξη στο τοίχωμα του εντέρου με σκοπό να βοηθήσει στην ομαλότητα της αφόδευσης και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθημερινά.

Η επιπρόσθετη πρεβιοτική της επίδραση διεγείρει την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου και επομένως βοηθώντας στη διατήρηση της ομαλής εντερικής δραστηριότητας .

Πρόσθετες μελέτες έχουν αξιολογήσει την κλινική αποτελεσματικότητα της γλυκομαννάνης στους ασθενείς και των δυο φύλων με χρόνια δυσκοιλιότητα. Η χορήγηση αυτής της διαλυτής ίνας συνοδεύθηκε από μια σημαντική αύξηση στη συχνότητα της εντερικής λειτουργίας και μια επακόλουθη σημαντική μείωση της ανάγκης για χρήση φαρμάκων. Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα διατηρήθηκαν και στο πέρασμα του χρόνου, παρά τη χρήση μειωμένων δόσεων.

Εάν, κάποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι η ημερήσια πρόσληψη του σε ίνες είναι επαρκής, ένα συμπλήρωμα διατροφής με διαλυτές φυτικές ίνες ,που περιέχει γλυκομαννάνη, όπως είναι το DULCOFIBRE® συνιστάται.

Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα απαραίτητη η υψηλή περιεκτικότητα της διατροφής μας σε φυτικές ίνες. Υπάρχουν αναρίθμητες και εξαιρετικά γευστικές συνταγές, όπου τα φρούτα και τα λαχανικά προσδίδουν γεύση , άρωμα, ελάχιστες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες!


Αναστασία Κόκκαλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος



    Στην κορυφή