ΦΣΑ: "TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ"


"Ξένα οικονομικά συμφέροντα, αλυσίδες φαρμακείων ισραηλινής προέλευσης μεθοδεύουν την άλωση της φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Από την πρώτη στιγμή που άρχισε ο διάλογος με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος οι φαρμακοποιοί εκδήλωσαν την ανησυχία αλλά και τον φόβο τους μαζί. Και τελικά βγαίνουν αληθινοί αφού διαπίστωσαν πού το πάει η κυβέρνηση σύμφωνα και με επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών", κατήγγειλε σήμερα το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, και πρόσθεσε:.

"Σε ένα περιβάλλον με διευρυμένο ωράριο, με υπέρμετρη μείωση του ποσοστού κέρδους, με αβέβαιες πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων λίγα θα είναι τα φαρμακεία που θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Αυτό το περιβάλλον εξαθλίωσης του φαρμακείου δεν μπορεί ποτέ να είναι προς το συμφέρον του Έλληνα πολίτη αλλά μόνο προς το συμφέρον των επίδοξων «επενδυτών». Σε αυτό το περιβάλλον το φάρμακο μετατρέπεται σε κοινό εμπόρευμα και ο ασθενής σε ένα νούμερο στην αναμονή.

Είναι τυχαίο άραγε ότι η Ρουμανία και η Ουγγαρία με πρόσφατες αποφάσεις τους ακολούθησαν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαγορεύοντας ρητά τη δραστηριότητα των αλυσίδων;

Εμείς οι φαρμακοποιοί βρεθήκαμε δίπλα σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Στηρίξαμε την πτώση των τιμών παρόλο που για εμάς σήμαινε σημαντική πτώση κεφαλαίου και εισοδήματος. Στηρίξαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία παρόλα αυτά για αδιευκρίνιστους λόγους παραπαίει. Υπομένουμε στα όρια της αντοχής μας τις καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Προσφέραμε αύξηση των εφημερευόντων φαρμακείων στο πρωτοφανές ποσοστό του 25% το οποίο απορρίφθηκε από το υπουργείο γιατί δεν εξυπηρετούσε τον σχεδιασμό των αλυσίδων!

Παράλληλα εξακολουθεί η παραπληροφόρηση σχετικά με το μεικτό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών το οποίο δεν ξεπερνά το 22,6% καταλήγοντας το καθαρό ποσοστό να είναι λιγότερο του 10% .
Αγκάθι για τους φαρμακοποιούς είναι και διάταξη που αφορά στην μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων, γεγονός που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέα φαρμακεία, την στιγμή που ήδη στη χώρα μας υπάρχουν καθ’ ομολογία της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη (12.000). Όταν η Τρόικα ζητάει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, γιατί η Κυβέρνηση θέλει αύξηση των φαρμακείων όταν ακόμη και ο Υπουργός Υγείας κ.Λοβέρδος έχει δηλώσει δημόσια ότι αυτό συνεπάγεται την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης; Μήπως με το κλείσιμο πολλών μικρών φαρμακείων δημιουργείται χώρος για την έλευση των προαναφερθέντων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σε άμεση σύνδεση με τα προαναφερθέντα βρίσκεται και το θέμα του ωραρίου.
Το εξοντωτικό ωράριο Δευτέρα και Τετάρτη απογεύματα και Σάββατο, είναι έξω από κάθε λογική και νομιμότητα, καταστρατηγεί και διαλύει πλήρως το σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων, την εργατική νομοθεσία και τις οδηγίες της Ε.Ε. που τις ορίζουν. Υποχρεώνουν τους φαρμακοποιούς, σε εβδομαδιαία εργασία τουλάχιστον 80 ωρών. Είναι δυνατόν να αντέξουν;


ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Καθημερινά οι ελλείψεις φαρμάκων αυξάνονται θέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία του λαού, γιατί αρκετά από τα φάρμακα που λείπουν είναι αναντικατάστατα και αφορούν σοβαρές παθήσεις: στεφανιαία νόσο, πάρκινσον, υπέρταση, ψωρίαση, ψύχωση, νεφροπάθειες, ουρολογικά και νευρολογικά φάρμακα για μεταμόσχευση νεφροπαθών κ.λ.π.

Η εξαφάνιση των φαρμάκων από την Ελληνική αγορά οφείλεται στην κερδοσκοπία λόγω μείωσης των τιμών των φαρμάκων το τελευταίο διάστημα, επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τροφοδοτούν επαρκώς την Ελληνική αγορά. Προτιμούν να διαθέτουν τα φάρμακα τους σε χώρες που έχουν μεγαλύτερο κέρδος, Παράλληλα και οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες προτιμούν αντί να τα διαθέτουν στα Ελληνικά φαρμακεία όπως ορίζεται στην άδεια λειτουργίας που έχουν πάρει, να τα επανεξάγουν στο εξωτερικό προς ίδιον όφελος. Ο ΕΟΦ οφείλει να ελέγχει την επάρκεια στην Ελληνική αγορά και να απαγορεύει τις εξαγωγές για όσα φάρμακα αποδεικνύεται ότι η έλλειψή τους οφείλεται σε παράλληλες εξαγωγές. Από τον Μάιο που ξεκίνησε το πανηγύρι των εξαγωγών και μέχρι σήμερα, ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας, παραμένουν απλοί θεατές της όλης κατάσταση, παρόλο τις καθημερινές διακηρύξεις τους για το ενδιαφέρον τους για τον Έλληνα ασθενή. Τα πρόστιμα δε που έχουν επιβληθεί είναι από ανύπαρκτα έως αστεία. Καλούμε την πολιτεία να πάρει μέτρα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πρέπει να σταματήσει το όργιο κερδοσκοπίας των κάθε λογής μεσαζόντων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Οι φαρμακοποιοί υφίστανται εδώ και πολύ καιρό τη στάση πληρωμών από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία με πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΔ (δημόσιο) που οφείλουν σήμερα στους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά συνολικά άνω των 200εκατ.€. Παρ’ όλες τις δημόσιες και επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας και του Προέδρου του ΟΠΑΔ ότι θα εξοφληθούν από το τέλος Οκτωβρίου 2010. Όμως η κοροϊδία δεν έχει τέλος.

Για το λόγο αυτό από τη 1η Μαρτίου θα προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα. Θα σταματήσουν οριστικά την χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει σε όσα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν εξοφλήσουν μέχρι τότε τις υποχρεώσεις τους προς τα μέλη του συλλόγου,

Οι φαρμακοποιοί απεργούν αύριο Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και την Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Φεβρουαρίου και στην συνέχεια θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για το διάστημα που το νομοσχέδιο θα συζητείται στη ολομέλεια της βουλής.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να αποσυρθούν ή να τροποποιηθούν ριζικά τα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, την ίδρυση νέων φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας τους και να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη."


    Στην κορυφή