ΦΣΑ: ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ


"Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό τα οικονομικά δρώμενα στη χώρα μας, αντιλαμβάνεται ότι οι φαρμακοποιοί, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, έχουν γίνει στόχος ως παράγοντες οικονομικής ευμάρειας", όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του και προσθέτει:

"Στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης ορισμένα ΜΜΕ, για γνωστούς σε όλους μας λόγους, βοηθούν με κάθε τρόπο στη δημιουργία καταλλήλου «κλίματος» ώστε να νομοθετηθούν όσα μέτρα απαιτούνται για τη διάλυση του φαρμακείου.

Θα θέλαμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε την αλήθεια διευκρινίζοντας τα εξής:

1. Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, που τελευταία έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών, έχει εδώ και καιρό μειωθεί σε υπερβολικό βαθμό αφού για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα οποία διαρκώς αυξάνονται, το ποσοστό έπεσε στο ήμισυ! Για τα φάρμακα μάλιστα αυτά, ενώ υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει άμεση πληρωμή από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ταμεία καθυστερούν την εξόφλησή τους για πολλούς μήνες. Ας σημειωθεί ότι οι εταιρείες, οι οποίες μένουν πάντα στο απυρόβλητο, απαιτούν την πληρωμή των φαρμάκων αυτών από τους φαρμακοποιούς, τοις μετρητοίς.
2. Οι εκπτώσεις των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν θεσπιστεί από τον Μάρτιο του 2011, έχουν ρίξει ακόμα περισσότερο το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού, αφού τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία άρχισαν ήδη να τις εισπράττουν, εν αντιθέσει με τις εταιρείες, οι οποίες ακόμα δεν τις αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία.
3. Οι εκπτώσεις που έπαιρναν τα φαρμακεία από τους προμηθευτές τους, στις περιπτώσεις που πλήρωναν μετρητοίς, καταργήθηκαν χωρίς κανέναν λόγο, αποτελώντας χαριστική πράξη προς τους βιομηχάνους και τις φαρμακαποθήκες. Έτσι, παρουσιάζεται το εξής εκπληκτικό φαινόμενο για χώρα της Ε.Ε. που ομιλεί για πλήρη απελευθέρωση των συστημάτων, να υποχρεώνεται ο φαρμακοποιός σε έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά να του απαγορεύεται να εισπράττει ανάλογη έκπτωση από τις εταιρείες και τους προμηθευτές του.
4. Με τις συνεχόμενες υποτιμήσεις των φαρμάκων, τα φαρμακεία υπέστησαν τεράστιες ζημιές απομειώνοντας το απόθεμά τους, σε σημείο που για πολλά φάρμακα η νέα λιανική τιμή να είναι χαμηλότερη της παλαιάς χονδρικής. Υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις που ένα φάρμακο, όχι μόνο πωλείται από το φαρμακείο σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή αγοράς του, αλλά υποχρεώνεται ο φαρμακοποιός για αυτό το φάρμακο να κάνει έκπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προαναφέραμε.
Είμαστε πλέον σίγουροι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διάλυση του φαρμακείου, η οικονομική εξαθλίωση του και η δημιουργία νέων μονάδων - ξένων συμφερόντων - οι οποίες δεν θα μπορούν ούτε στο ελάχιστο να προσφέρουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σήμερα τα φαρμακεία στον ελληνικό λαό.
Όσοι απεργάζονται την απαξίωση του ελληνικού φαρμακείου, είναι σαν να υπονομεύουν την προσφορά του έλληνα φαρμακοποιού, που είναι ανεκτίμητη αφού ο φαρμακοποιός είναι αυτός που στήριξε μέχρι σήμερα, το σαθρό οικονομικό οικοδόμημα των ασφαλιστικών ταμείων, την ελλιπέστατη πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη σε όλη την ελληνική επικράτεια, καλύπτοντας τις αδυναμίες του συστήματος υγείας."


    Στην κορυφή