ΦΕΪΣ-ΛΙΦΤΙΝΓΚ: Γνωρίστε το και τολμήστε


Από αρχαιοτάτων χρόνων η αιώνια νεότητα ήταν η προσδοκία και ο κρυφός πόθος πολλών κατά καιρούς ερευνητών και αλχημιστών. Το ελιξίριο της νεότητας δημιούργησε μύθους που διατηρούνται δια μέσω των αιώνων και μας γνωρίζουν την επιθυμία του ανθρώπου να ξεφύγει από τα γηρατειά. Η αέναη αυτή πάλη του ανθρώπου με τον χρόνο δε παύει ποτέ. Στην εποχή μας οι προσδοκίες για αιώνια νεότητα δε φαίνονται ακατόρθωτες. Τα επιτεύγματα της επιστήμης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο βάθος του χρόνου το όνειρο θα πραγματοποιηθεί.

Μέχρι να συμβεί αυτό η επιστήμη που συμβιβάζει το μύθο με την πραγματικότητα είναι η Πλαστική Χειρουργική. Πρόκειται για Ιατρική ειδικότητα με μεγάλο πεδίο χειρουργικών εφαρμογών με γνωστότερη την αισθητική χειρουργική, η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει βελτιωθεί και δίνει τέλεια αποτελέσματα.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται 12.000 επεμβάσεις αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής ενώ άλλα 40.000 άτομα επισκέπτονται τους πλαστικούς χειρουργούς χωρίς ωστόσο να περάσουν τελικά την πόρτα του χειρουργείου.
Η αιχμή του δόρατος στις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι το Φεϊς – Λίφτινγκ. Πρόκειται για επέμβαση που αντιμετωπίζει τη χαλάρωση του δέρματος του προσώπου τόσο σε αρχικό στάδιο γήρανσης όταν η χαλάρωση είναι μικρή, όσο και σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο γήρανσης οπότε και η χαλάρωση είναι μεγαλύτερη.

Πριν φτάσουμε στο γνωστό χειρουργικό Lifting σε ένα πρώιμο στάδιο χαλάρωσης ο Πλαστικός χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει ηπιότερες τεχνικές οι οποίες αναπτύχθηκαν την τελευταία πενταετία δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση.
Οι πλέον συνήθεις είναι : Τα νήματα (threads) τα οποία τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο στις περιοχές χαλάρωσης του προσώπου με τοπική αναισθησία. Πρόκειται για υλικά ακίνδυνα για τον οργανισμό, απορροφήσιμα ή μη, ειδικής κατασκευής τα οποία συγκρατούν και ανασηκώνουν το χαλαρό δέρμα, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός αναγκάζεται να αντιδράσει παράγοντας γύρω τους συνδετικό ιστό, ενισχύοντας έτσι το αποτέλεσμα.

Άλλη αντιμετώπιση της χαλάρωσης – γήρανσης του προσώπου είναι το Macs Lifting, τεχνική που στηρίζεται σε συγκεκριμένα ράμματα τα οποία τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής στην περιοχή των κροτάφων και φθάνουν στις περιοχές χαλάρωσης του προσώπου κάτω από το δέρμα, ανασηκώνοντας τις υποκείμενες χαλαρές δομές, ενώ γίνεται και αφαίρεση δέρματος με τις δυνατόν μικρότερες τομές γύρω από το αυτί, αφήνοντας ελάχιστα σημάδια.

Οι παραπάνω τεχνικές απαιτούν μικρό χρόνο χειρουργείου και η αποτελεσματικότητά τους θα εκτιμηθεί από τον Πλαστικό χειρουργό , ανάλογα με το πρόβλημα και σε σχέση με τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε επέμβαση μικρή ή μεγάλη.
Στο Full Face Lifting ο γιατρός δεν περιορίζεται μόνο στο χαλαρό δέρμα αφαιρώντας ότι περισσεύει αλλά επεμβαίνει και στους υποκείμενους χαλαρούς ιστούς τους οποίους επαναφέρει στην αρχική ανατομική τους θέση. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η επιτυχία της επέμβασης και η διατήρηση του καλού αποτελέσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Λίγα λόγια για την επέμβαση


Πριν από το χειρουργείο είναι απαραίτητο το λούσιμο των μαλλιών με ειδικό αντισηπτικό σαπούνι. Στη συνέχεια τα μαλλιά χωρίζονται σε χωρίστρες στα σημεία που θα γίνουν οι τομές. Οι τομές του Φεϊς-Λίφτινγκ τοποθετούνται σε τέτοιες θέσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους δε φαίνονται. Συγκεκριμένα ξεκινούν από την κροταφική περιοχή μέσα στα μαλλιά, διασχίζουν την προωτιαία περιοχή κρυμμένες πίσω από τον τράγο του αυτιού και στην συνέχεια ακολουθώντας διαδρομή οπισθοωτιαία στην βάση του αυτιού καταλήγουν στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού μέσα στα μαλλιά. Ο τρόπος που σχεδιάζονται οι τομές βοηθά ώστε αυτές ακόμα και με σηκωμένα τα μαλλιά να μην φαίνονται. Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίτητος και περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογικές, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως από 3,5 ώρες μέχρι 4 ώρες, όταν πρόκειται για πλήρες Λίφτινγκ προσώπου μαζί με βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρων. Κατά κανόνα το Λίφτινγκ γίνεται με γενική νάρκωση σε οργανωμένο χειρουργείο, ενώ δεν αποκλείεται και ο συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και νευροληπτοαναλγησίας κυρίως στο μίνι λίφτινγκ. Σαν παρένθεση εδώ να αναφέρουμε ότι το μίνι λίφτινγκ αντιμετωπίζει ή την χαλάρωση των παρειών και του τραχήλου (λαιμό) οπότε ομιλούμε για τραχηλικό λίφτινγκ, ή την χαλάρωση της κροταφικής περιοχής και των παρειών οπότε ομιλούμε για κροταφικό λίφτινγκ. Οι τομές μέσα από τις οποίες θα γίνει η επέμβαση του μίνι λίφτινγκ έχουν την ίδια διαδρομή με αυτές του ολικού λίφτινγκ απλώς είναι λίγο πιο περιορισμένες.Ενδοσκοπικό Λίφτινγκ


Μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος είναι το ενδοσκοπικό λίφτινγκ. Πρόκειται για μέθοδο που δεν αφήνει σημάδια γιατί μέσα από τρεις μικρές τομές στο τριχωτό της κεφαλής αντιμετωπίζονται η χαλάρωση και οι ρυτίδες κυρίως του μετώπου και του μεσοφρύου, ενώ ανασηκώνονται θεαματικά τα φρύδια φτιάχνοντας έτσι ένα νεανικό και ευχάριστο πρόσωπο.


Μετά το χειρουργείο


Αμέσως μετά το χειρουργείο τοποθετείται ένας ειδικός ήπιος πιεστικός επίδεσμος στη περιοχή του προσώπου που παραμένει για 2-3 ημέρες. Η παραμονή στην κλινική είναι απαραίτητη για μία ημέρα. Στη συνέχεια η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού της.

Τα ράμματα της επέμβασης αφαιρούνται σταδιακά σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Μετά την επέμβαση θα υπάρχει κάποιο οίδημα (πρήξιμο) στο πρόσωπο το οποίο υποχωρεί μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες. Η επάνοδος στην εργασία και στις κοινωνικές εμφανίσεις γίνεται συνήθως μετά από 15 ημέρες.

Η ηλικία στην οποία πρέπει να γίνει το Λίφτινγκ δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί όλα εξαρτώνται από το βαθμό χαλάρωσης. Καλό όμως είναι να γίνεται πριν το δέρμα του προσώπου πάθει μεγάλη ζημιά γιατί έτσι τα αποτελέσματα της επέμβασης θα είναι καλύτερα και μακροχρόνια. Οι ηλικίες που συνήθως θεωρούνται κατάλληλες για Φεϊς -Λίφτινγκ είναι μεταξύ των 40 και 50 χρόνων.
Επιτυχημένο θεωρείται το λίφτινγκ που βγάζει προς τα έξω ένα φρέσκο, ξεκούραστο , ανανεωμένο πρόσωπο χωρίς να αλλάζει και να παγώνει τα χαρακτηριστικά, αλλά απλώς να τα επαναφέρει εκεί που βρίσκονταν πριν χαλαρώσει το δέρμα.

Μία επισήμανση που πρέπει να γίνει εδώ είναι ότι για να αναδειχθεί το Φεϊς-Λίφτινγκ και να βγάλει προς τα έξω ένα φρέσκο ανανεωμένο και αψεγάδιαστο πρόσωπο χωρίς χαλάρωση, ρυτίδες και σημάδια, καλό είναι να συνδυάζεται μετά από κάποιους μήνες με το Resurfacing που είναι μια ιδιαίτερη εφαρμογή του Laser CO2 (ένα είδος απολέπισης του προσώπου) και δίνει θεαματικά αποτελέσματα ανανεώνοντας και αναπλάθοντας το δέρμα.

Το λίφτινγκ του προσώπου δεν απευθύνεται μόνο στον γυναικείο πληθυσμό αλλά και στον ανδρικό ο οποίος όπως δείχνουν οι στατιστικές διεκδικεί σε ίσους όρους με τις γυναίκες το δικαίωμα στην ομορφιά.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο μελλοντικός επισκέπτης του πλαστικού χειρουργού είναι ότι θα συναντήσει έναν γιατρό οι γνώσεις του οποίου αποκτήθηκαν με πολύχρονη εκπαίδευση και όχι κάποιον θαυματοποιό που ως δια μαγείας εξαφανίζει όλα τα άσχημα και τα τρωτά του σώματός του. Η κάθε επέμβαση αισθητικής χειρουργικής έχει τις δικές της απαιτήσεις και η καλή γνώση του αντικειμένου από τον πλαστικό χειρουργό θα κρίνει το αποτέλεσμα.Θάνος Κοντογιάννης
ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    Στην κορυφή