Εύκολοι τρόποι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του πονοκεφάλου


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την αίσθηση του πονοκέφαλου. Στην πραγματικότητα, το πιο διαδεδομένο είδος πονοκέφαλου (κεφαλαλγίας) είναι ο Πονοκέφαλος Τάσεως, ο οποίος εμφανίζεται περιοδικά στο 80% των ανθρώπων και δίνει την αίσθηση ότι «σας σφίγγει το κεφάλι μια πρέσα».

Υπάρχουν πολλές αιτίες με τις οποίες μπορείτε να δικαιολογήσετε την εμφάνισή του π.χ. η πολύωρη εργασία μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, η παράλειψη γευμάτων ή έλλειψη ύπνου, η κακή στάση του σώματος κ.α.

Οι αιτίες όμως αυτές δεν εξηγούν πραγματικά την πηγή του πόνου. Έρχεται από την κεφαλή σας ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Πράγματι, σήμερα γνωρίζουμε ότι η ουσιαστική αιτία για την εμφάνιση του πονοκέφαλου τάσης είναι οι συσπάσεις και οι πιθανές θλάσεις στους 36 διαφορετικούς τύπους μυών της κεφαλής του αυχένα και των ώμων, τους οποίους χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για τη όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία τελικά αντιλαμβανόμαστε ως απλό πονοκέφαλο (κεφαλαλγία τάσης).

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ώστε να βοηθήσετε τους καταπονημένους μύες της κεφαλής του αυχένα και των ώμων σας.

• Ανακούφιση από το στρες: Αν είστε πολυάσχολοι και στρεσαρισμένοι, τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή απλές ασκήσεις αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες και την ένταση των μυών. Ο χρόνος με τους φίλους ή μιας μικρής διάρκειας ύπνος μπορεί να φέρει τα επίπεδα του στρες σε φυσιολογικά επίπεδα.

• Μασάζ: Την επόμενη φορά που θα έχετε ένα επίμονο πονοκέφαλο, δοκιμάστε ένα απαλό μασάζ στον αυχένα και τους ώμους ώστε να βοηθήσετε την χαλάρωση των μυών στα σημεία αυτά.

• Αναλγητικά: Εάν αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα πονοκεφάλου, τα αναλγητικά που διατίθενται από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή ιατρού, μπορεί να σας βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας καθώς και να είναι καλά ανεκτό.

Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας

Δρ. Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
www.headaches.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...    Στην κορυφή