Έχω την εντύπωση ότι το πέος μου είναι μικρό και φοβάμαι ότι αυτό θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στη σεξουαλική μου ζωή. Ποιο είναι το φυσιολογικό μέγεθος του πέους;


Σε αυτή την ηλικία βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και τα γεννητικά σου όργανα να αναπτύσσονται. Είναι αναμενόμενο να παρατηρείς αυτές τις αλλαγές και να αφιερώνεις χρόνο κοιτώντας το σώμα σου και τα γεννητικά σου όργανα. Συχνά, τα αγόρια ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους και συγκρίνουν τα γεννητικά τους όργανα με αυτά ενήλικων ανδρών που μπορεί να βλέπουν σε περιοδικά ή σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου και φοβούνται για τη σεξουαλική τους πορεία.

Είναι ωφέλιμο, να γνωρίζεις ότι όπως και το υπόλοιπο σώμα, έτσι και το πέος αναπτύσσεται και η ανάπτυξη αυτή ολοκληρώνεται με το κλείσιμο της εφηβείας. Το φυσιολογικό μέγεθος πέους στον ενήλικο (κλείσιμο της εφηβείας) είναι 12− 15 cm σε στύση και η μέτρηση γίνεται μόνο από ουρολόγο ανδρολόγο. Εκτός από το μήκος, το μέγεθος του πέους χαρακτηρίζεται και από το πλάτος. Η μέση διάμετρος του πέους σε χάλαση υπολογίζεται σε 2,8 cm. Πραγματικές μικροφαλλίες είναι σπάνιες και χαρακτηρίζονται όταν το μήκος είναι μικρότερο από 10 cm σε στύση. Είναι πολύ σημαντικό να μην εγκλωβίζεσαι στον μύθο και τις στερεότυπες αντιλήψεις που σχετίζουν τον ανδρισμό και την αρρενωπότητα με το μέγεθος του πέους. Στη σεξουαλική πράξη εξάλλου, δεν είναι απαραίτητα το μέγεθος του πέους που έχει σημασία, αλλά η τεχνική, η εμπειρία και η συναισθηματική επαφή των ερωτικών συντρόφων.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή