Επιτακτική η ανάγκη για ευκολότερη πρόσβαση στις χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως


Μπορεί οι πολίτες των δυτικών κοινωνιών να έχουν ως δεδομένη την πρόσβαση σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε πάθηση, αυτό όμως δεν είναι δεδομένο για 5 δις ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που γίνεται η αιτία για θανάτους και αναπηρίες.

Πρόκειται για ανθρώπους που είτε η οικονομική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει, είτε ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε είναι περιθωριοποιημένοι. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μέσω μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό the Lancet, η οποία επιβεβαίωσε το ήδη γνωστό στην ιατρική κοινότητα: ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αδυνατεί να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και αναισθησία όταν το χρειάζεται, καθώς «αντιμετωπίζουν απίστευτα εμπόδια» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ο καθηγητής John Meara και η Δρ. Sarah Greenberg, από το Πρόγραμμα για την Παγκόσμια Χειρουργική και Κοινωνική Αλλαγή του Harvard Medical School, οι εισηγήσεις των οποίων θεσπίζουν νέες μελέτες σχετικά με την παγκόσμια χειρουργική φροντίδα αποτελώντας μέρος της εκστρατείας που ξεκίνησε από το ιατρικό περιοδικό.

Παρότι υπάρχει πλήθος αποδείξεων που καταδεικνύουν ότι είναι οικονομικά αποδοτικότερη για τη δημόσια υγεία η πραγματοποίηση των επειγουσών και απαραίτητων χειρουργικών επεμβάσεων και μπορούν να εμποδίσουν μεγάλο αριθμό θανάτων και αναπηριών, αυτή δεν αποτελεί, ακόμα και στις μέρες μας, προτεραιότητα.

Εάν όμως η χειρουργική λαμβανόταν υπόψη ως επιλογή για την παγκόσμια υγεία, μόνο το 2010 θα είχαν αποφευχθεί 16.900.000 θάνατοι, που αντιστοιχούν στο 1/3 του συνόλου των θανάτων του συγκεκριμένου έτους.

Η γνώση ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις προσφέρουν ευκαιρίες ζωής δεν είναι αρκετή για ίση κατανομή της παροχής των χειρουργικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Το οικονομικά ασθενέστερο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει λιγότερο από το 4% των διαθέσιμων χειρουργικών υπηρεσιών, ενώ το πλουσιότερο 33% σχεδόν το 75%. Το πρόβλημα μάλιστα είναι εντονότερο στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα κυρίως της δυτικής, κεντρικής και υποσαχάριας Αφρικής καθώς και της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το Τhe Lancet θέσπισε μια Επιτροπή αποτελούμενη από 25 κορυφαίους ειδικούς στις χειρουργικές επεμβάσεις και την αναισθησία, και έχει λάβει συνεισφορές από περισσότερες από 110 χώρες. Η ομάδα των ειδικών που ηγείται των μελετών ζητά συνολική επένδυση ύψους 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030, ποσό που η Επιτροπή αναφέρει ότι θα αποδώσει αποδεκτά επίπεδα πρόσβασης σε χειρουργικές επεμβάσεις στις χώρες που έχουν τη χειρότερη διαθεσιμότητα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης Καθ. Meara, δήλωσε ότι ναι μεν τα έξοδα είναι πράγματι πολλά, το κόστος της αδράνειας όμως είναι ακόμα πιο υψηλό. «Χειρουργικές παθήσεις - καρκίνοι, τραυματισμοί, συγγενείς ανωμαλίες, επιπλοκές στον τοκετό ή λοιμώδεις νόσοι - είναι πανταχού παρούσες, αυξάνονται και περιθωριοποιούν όσους έχουν πληγεί από αυτές. Τα καλά νέα είναι ότι πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αυτή η τραγική κατάσταση μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες περίπου - αλλά μόνο εάν η διεθνής κοινότητα αντιληφθεί το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος, και δεσμευτεί για την παροχή καλύτερης χειρουργικής και αναισθησιολογικής φροντίδας παγκοσμίως, όπου αυτό είναι αναγκαίο», επισήμανε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, φαίνεται ότι πράγματι οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου 9 στους 10 ανθρώπους δεν έχουν πρόσβαση σε βασική χειρουργική φροντίδα.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την αναγκαιότητα της αλλαγής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, με αύξηση της διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων προκειμένου να σωθούν εκατομμύρια ζωές και να αποτραπούν άλλες τόσες αναπηρίες.

Σταύρος Τσιριγωτάκης
Γενικός Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή