Επηρεάζουν οι αλλαγές του καιρού τους πόνους στις αρθρώσεις;


Πριν από 2500 χρόνια, πρώτος ο Ιπποκράτης, είχε περιγράψει την αύξηση των πόνων στις αρθρώσεις σε κρύο και υγρό περιβάλλον. Παρόμοια περιγραφή έχουν κάνει, από πολύ παλιά και οι Κινέζοι γιατροί που ονόμασαν την κατάσταση αυτή «νόσο του υγρού αέρα». Αρκετά ιατρικά άρθρα των δύο τελευταίων αιώνων έχουν ασχοληθεί με τις «αρθραλγίες στις καιρικές μεταβολές», αλλά κανένα δεν έχει αποδείξει κάποιο σαφή παθογενετικό μηχανισμό. Πριν από δύο περίπου χρόνια μια αρκετά αξιόλογη εργασία που είχα σχολιάσει στον ίδιο ιστότοπο, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι “the pain in rain is mainly in the brain” και συνδύαζε τους πόνους αυτού του τύπου με ψυχολογικά προβλήματα των ηλικιωμένων.

Το θέμα μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινισθεί ιατρικά, παρόλο που η πεποίθηση του λαού είναι ότι πράγματι υφίσταται. Μάλιστα ένα από τα πιο γνωστά διεθνώς μετεωρολογικά sites, το Weather Channel, δίδει καθημερινά έναν δείκτη που καθορίζει την πιθανότητα αρθραλγίας ανάλογα με τον καιρό (Aches and Pains Index).
Πρόσφατα ερευνητές από το VU University Medical Center του Amsterdam δημοσίευσαν μια επιδημιολογική μελέτη που αξιολογούσε τους πόνους στις αρθρώσεις ανάλογα με το κλίμα σε 6 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης με διαφορετικό κλίμα.

Ερωτήθηκαν 712 άτομα μέσης ηλικίας 73 ετών, 72% γυναίκες που διέμεναν α) στη Γερμανία, Ιταλία, Βρεττανία και Ολλανδία σε σχετικά ζεστό και υγρό κλίμα, β) στην Ισπανία σε ζεστό και ξερό κλίμα και γ) στη Σουηδία σε κρύο και υγρό κλίμα. Το 67% από αυτούς παρουσίαζαν ευαισθησία στα καιρικές αλλαγές.

Οταν συγκρίθηκαν οι ασθενείς που παρουσίαζαν ευαισθησία στις καιρικές μεταβολές με αυτούς που δεν παρουσίαζαν, τότε διαπιστώθηκε ότι οι πρώτοι ήταν άτομα που έπασχαν από άγχος, στρες και διαφόρου βαθμού κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 77% των ατόμων που παρουσίαζαν ευαισθησία στις καιρικές μετάβολές αλλά και πιο έντονους μυοσκελετικούς πόνους, κατοικούσαν σε ζεστό και ξερό κλίμα και όχι σε κρύο και υγρό κλίμα όπως όλοι πιστεύουμε.

Επομένως μια ακόμη μελέτη δείχνει ότι «The pain in rain is mainly in the brain”. Παρόλα αυτά το θέμα εξακολουθεί να είναι ανοικτό και μερικοί πιστεύουν και μέσα σαυτούς και εγώ, ότι εκείνο που μπορεί να δημιουργήσει αρθραλγίες δεν είναι αυτό καθαυτό το κλίμα ενός τόπου, αλλά η αλλαγή από το ένα μικροκλίμα στο άλλο, μέχρις ότου ο οργανισμός να προλάβει να συνηθίσει το νέο περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να αμφισβητώ σωστά δομημένες μελέτες, αλλά δεν μαρέσει στον ίδιο βαθμό να απορρίπτω και εμπειρίες αιώνων. Ο Ελύτης έχει πει: Φτασμένες οι προλήψεις σε μια καθαρότητα μαθηματική, μας βοηθούν στην βαθύτερη γνώση αυτού του κόσμου.

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή