Εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου


Υπάρχουν διάφορα εμβόλια για το μηνιγγιτιδόκοκκο, όπως το συζευγμένο εμβόλιο οροομάδας C, το πολυσακχαριδικό εμβόλιο (τετραδύναμο) οροομάδας A, C, Y και W135 και το συζευγμένο εμβόλιο (τετραδύναμο) οροομάδας A, C, Y και W135.

Επίσης, σήμερα είναι διαθέσιμο εμβόλιο για την οροομάδα Β. Η παρασκευή του γίνεται με την τεχνολογία του ανσυνδυασμένου dna.

Το τετραδύναμο πολυσακχαριδικό χορηγείται με υποδόρια ένεση, ενώ το τετραδύναμο συζευγμένο χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση.

Το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο άρχισε να εφαρμόζεται μετά το 2005.

Και τα δύο είδη του τετραδύναμου εμβολίου (πολυσακχαριδικό και συζευγμένο) είναι αποτελεσματικά και παρέχουν ανοσία σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (85–100%). Η ανοσία εμφανίζεται 10 έως 14 ημέρες μετά τη χορήγηση των εμβολίων. Ο χρόνος που διαρκεί η ανοσία οπωσδήποτε είναι μεγαλύτερος των 5 ετών. Ο ακριβής χρόνος που διαρκεί η ανοσία θα καθοριστεί μετά από παρατήρηση των εμβολιασμένων για πολλά χρόνια.

Το τετραδύναμο πολυσακχαριδικό συνιστάται για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 2–10 ετών καθώς και ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών. Επίσης αν υπάρχει ανάγκη μπορεί να χορηγηθεί σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη. Το τετραδύναμο συζευγμένο συνιστάται για εμβολιασμό παιδιών 11–12 ετών.

Γενικά τα εμβόλια για το μηνιγγιτιδόκοκκο συνιστώνται σε:

α) Στρατιωτικό προσωπικό.

β) Άτομα με ελαττωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσοκατασταλμένους), δρεπανοκυτταρική αναιμία, αφαίρεση σπληνός.
γ) Άτομα με ελλείψεις πρωτεϊνών του συμπληρώματος (πρωτεΐνες το αίματος που αδρανοποιούν τα μικρόβια).
δ) Άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε ενδημικές περιοχές ιδιαίτερα την περίοδο ξηρασίας (π.χ. χώρες της Αφρικής της υποσαχάριας περιοχής (βλ. κεφ. «Μηνιγγιτιδόκοκκος») και πρόκειται να παραμείνουν για περισσότερο από ένα μήνα. Το εμβόλιο χορηγείται τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την αναχώρηση.

Τα εμβόλια για το μηνιγγιτιδόκοκκο δε συνιστώνται σε:

α) Άτομα που έχουν αλλεργική αντίδραση στα συστατικά τους.
β) Άτομα που έχουν εμπύρετη νόσο.
γ) Γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Αυτό ισχύει για το συζευγμένο εμβόλιο καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλειά του.

Παρενέργειες

Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ήπιες παρενέργειες όπως ερυθρότητα (κοκκινίλα) και πόνος στο σημείο της ένεσης παρατηρούνται περίπου στις μισές περιπτώσεις και διαρκούν 1–2 ημέρες. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο συχνά με το πολυδύναμο συζευγμένο παρά με το πολυδύναμο σακχαριδικό εμβόλιο. Σπανιότερα εμφανίζεται χαμηλός πυρετός που διαρκεί 2–3 ημέρες. Το πολυδύναμο συζευγμένο εμβόλιο συσχετίσθηκε με μικρή αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση οξείας χαλαρής παράλυσης (συνδρόμου Guillain-Barré). Το φαινόμενο όμως αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ωστόσο είναι υπό παρακολούθηση.


Στέλιος Χατζηπαναγιώτου
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Κλινικός Μικροβιολόγος
Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας

Νικόλαος–Στέφανος Ι. Λεγάκης
Ομότιμος Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας



Απο το βιβλίο "ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ" (http://www.tamikrovia.gr)
Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή