Εμβόλια για ενήλικες. Ποτέ δεν είσαι αρκετά μεγάλος για ένα εμβόλιο!


Τα εμβόλια προστατεύουν από λοιμώδη νοσήματα. Δεν είστε πια παιδιά, όποτε δεν χρειάζεται να φοβάστε τις βελόνες!
Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και προστατεύουν την υγεία μας εφόρου ζωής.

Μην αποχωρήσετε από το ιατρείο του οικογενειακού σας γιατρού, χωρίς να έχετε διασφαλίσει πως έχετε κάνει όλα τα εμβόλια που χρειάζεστε!

Ποια εμβόλια χρειάζονται οι ενήλικες;

Τα εμβόλια για ενήλικες συστήνονται βάση της ηλικίας, τους προηγούμενους εμβολιασμούς, την κατάσταση υγείας, το επάγγελμα, τον τρόπο ζωής και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών επικαιροποιείται σε τακτά διαστήματα και οι αλλαγές ποικίλουν από την προσθήκη ενός νέου εμβολίου έως στην αλλαγή των συστάσεων για τα παλιότερα. Για να ελέγξετε ποια εμβόλια χρειάζεστε θα πρέπει να μιλήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό.
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://www.infovac.gr/.

Ποιοι παράγοντες δυνατόν να επηρεάσουν τα συνιστώμενα για εμένα εμβόλια;

Αρκετοί παράγοντες δυνατόν να επηρεάσουν το αν χρειάζεστε ένα εμβόλιο. Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το:
- αν ετοιμάζετε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό
- αν έχετε υποβληθεί σε σπληνεκτομή
- αν η εργασία σας σας εκθέτει σε ειδικούς κινδύνους
- αν είστε ή προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος
- αν θηλάζετε
- αν είστε μέτρια ή βαριά άρρωστος ή έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας
- αν έχετε ιστορικό σοβαρών αλλεργιών, ειδικά αν έχετε αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενο εμβόλιο
- αν είχατε κάποια αυτοάνοση προσβολή του νευρικού σας συστήματος πχ σύνδρομο Guillain-Barre
- αν το ανοσοποιητικό σας είναι εξασθενημένο ή λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
- αν είχατε πρόσφατα κάποιο εμβολιασμό
- αν είχατε εσείς ή μέλος της οικογένειας σας ιστορικό σπασμών

Ο γιατρός σας πιθανώς να σας συστήσει συγκεκριμένα εμβόλια βάση και της σεξουαλικής σας δραστηριότητας. Οι εμβολιασμοί δυνατόν να σας προστατέψουν από τους ιούς της ηπατίτιδας Β, αλλά και HPV που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Γιατί μερικά εμβόλια είναι πολύ σημαντικά για τους ενήλικες;

Ενήλικές κάθε ηλικίας δυνατόν να ωφεληθούν από εμβολιασμούς. Ορισμένα όμως νοσήματα, όπως η γρίπη, δυνατόν να έχουν πολύ σημαντικές συνέπειες για ηλικιωμένους και ασθενείς με ορισμένα χρόνια νοσήματα.

Πως μπορώ να ελέγξω την εμβολιαστική μου κάλυψη;

Για να αποκτήσεις πληροφορίες για την εμβολιαστική σου κάλυψη, μίλησε με τον οικογενειακό σου γιατρό, τον παιδίατρο σου ή παλιότερους γιατρούς σου και τους γονείς σου. Συμβουλέψου το βιβλιάριο υγείας παιδιού. Αν γνωρίζεις το εμβολιαστικό σου ιστορικό συζήτησε το με τον οικογενειακό σου γιατρό. Δυνατόν να χρειαστεί να επαναλάβεις κάποια εμβόλια, όπως και να διερευνήσεις με αιματολογικές εξετάσεις αν έχεις αντισώματα για κάποια νοσήματα από τα οποία εμβόλια σε προφυλάσσουν.



Εμβόλιο Το χρειάζεστε;
Εμβόλιο ηπατίτιδας Α (HepA) Ίσως. Δυνατόν να το χρειάζεστε αν έχετε έναν ειδικό παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Α* ή απλώς αν θέλετε να προστατευτείτε από τη νόσο. Δίνεται σε δύο δόσεις συνήθως 6-18 μήνες μακριά.
Εμβόλιο ηπατίτιδας Β (HepB) Ίσως. Δυνατόν να το χρειάζεστε αν έχετε έναν ειδικό παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β* ή απλώς αν θέλετε να προστατευτείτε από τη νόσο. Δίνεται σε τρεις δόσεις , συνήθως μέσα σε διάστημα 6 μηνών
Εμβόλιο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) Ίσως. Δυνατόν να το χρειάζεστε αν είστε γυναίκα έως 26 ετών και δεν έχετε εμβολιαστεί (και θα χορηγείται δωρεάν μέχρι 31/12/2016) ή άνδρας έως 26 ετών με παράγοντα κινδύνου*. Δίνεται σε τρεις δόσεις , συνήθως μέσα σε διάστημα 6 μηνών
Εμβόλιο γρίπης Ναι! Ειδικά αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου (>60 ετών, χρόνια νοσήματα, εγκυμοσύνη, σε στενή επαφή με βρέφη<6 μηνών ή με άτομα ευάλωτα, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας κλπ) χρειάζεστε μια δόση κάθε φθινόπωρο (ή έστω χειμώνα) για την δική σας προστασία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος σας.
Εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR) Ίσως. Χρειάζεστε τουλάχιστον μια δόση MMR αν είστε γεννηθείς από το 1970 και μετά (εκτός αν υπάρχει αντένδειξη ή ανοσία). Ίσως χρειάζεστε και μια δεύτερη δόση.*
Εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου (MCV4, MenB) Ίσως. Δυνατόν να χρειάζεστε ένα MCV4 ή/ και ένα MenB αν έχετε ένα από πολλά προβλήματα υγείας, πχ απουσία σπλήνα. Χρειάζεστε ένα MCV4 αν είστε μέχρι 21 ετών και ζείτε σε εστία ή είστε στρατιώτης και δεν έχετε ποτέ εμβολιαστεί*. Μπορείτε να σκεφτείτε το Men B αν είστε κάτω των 23
Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου (Pneumo23 [PPSV23], Prevenar [PCV13]) Ίσως. Αν είστε ≥ 65 ετών, χρειάζεστε και τα δυο είδη εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου, Prevenar (αν δεν το έχετε κάνει στο παρελθόν) και Pneumo23. Κάντε πρώτα το Prevenar και μετά από 6-12 μήνες το Pneumo23. Αν είστε < 65 ετών, αλλά έχετε κάποιους παράγοντες κινδύνου (ασθμα, ΧΑΠ, καρδιακή, νεφρική νόσο, ανοσοκαταστολή ή ασπληνία ή είστε συστηματικός καπνιστής)* χρειάζεστε ένα ή και τα δύο εμβόλια*.
Εμβόλιο τετάνου- διφθερίτιδας και ακυτταρικό κοκκύτη (Tdap, Td) Ναι! Όλοι οι ενήλικες που δεν έχουν λάβει μια δόση Tdap, ως παιδιά ή έφηβοι χρειάζονται το Tdap. Μετά από αυτό χρειάζονται μια δόση booster Τd κάθε 10 έτη.
Μίλησε με το γιατρό σου αν δεν έχεις κάνει τουλάχιστον 3 δόσεις εμβολίων τετάνου/διφθερίτιδας στη διάρκεια της ζωής σου ή να έχεις ένα βαθύ ή βρώμικο τραύμα.
Εμβόλιο ανεμευλογιάς (VAR) Ίσως. Αν δεν έχεις περάσει ανεμευλογιά ή αν έχεις λάβει μια μόνο δόση εμβολίου μίλα με το γιατρό σου*
Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα Ίσως.* Αν είσαι ≥ 60 ετών πρέπει να εμβολιαστείς με μια δόση εφάπαξ
Εμβόλιο αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου b (Hib) Ίσως. Κάποιοι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κίνδυνου, πχ ασπληνία, χρειάζονται εμβολιασμό με μια δόση Hib.


- Ετοιμάζεσαι για κάποιο ταξίδι εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ. Επισκέψου τον ιστότοπο του ΚΕΕΛΠΝΟ ( http://www.keelpno.gr/)

* Μίλα με το γιατρό σου για να προσδιορίσετε το επίπεδο κινδύνου για λοίμωξη και την ανάγκη σου για εμβόλιο.


Ευάγγελος Φραγκούλης, MD, MSc
Γενικός, Οικογενειακός Ιατρός
Αν.Αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ
Εθνικός Εκπρόσωπος στο IPCRG
Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή