Εμμηνόπαυση και Καλοκαίρι


Στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν αλλαγές που επηρεάζουν σχεδόν στο σύνολό του τον οργανισμό της γυναίκας. Συνήθως γίνονται αντιληπτές από τον πρώτο χρόνο και σταδιακά καθώς ανατρέπεται η ορμονική ισορροπία, οι αλλαγές αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες.

Σχετικά με το δέρμα, αυτό που παρατηρούμε πρώτο, είναι έντονη αφυδάτωση και ειδικά στο πρόσωπο το δέρμα γίνεται ευερέθιστο, εμφανίζεται τριχοφυΐα, δυσχρωμίες και όχι σπάνια βλέπουμε την λεγόμενη «εμμηνοπαυσιακή ακμή».
Όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, όπως το Καλοκαίρι, τότε το δέρμα έχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης και πιο προσεκτικής φροντίδας.

Και θα ξεκινήσω με το καθόλου πρωτότυπο, αλλά τόσο πολύ σημαντικό, το αντηλιακό. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να μας προστατέψει από εγκαύματα, και τον καρκίνο του δέρματος. Ελπίζω ότι αυτό το ξέρουν όλοι πιά. Αλλά το αντηλιακό, είναι και το πιο σημαντικό αντιγηραντικό και θέλω να πιστεύω πως αυτό έχει περάσει στην συνείδηση της σύγχρονης γυναίκας κάθε ηλικίας.

Ειδικά για την γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, το αντηλιακό θα προστατέψει το ευαίσθητο δέρμα της από το οξειδωτικό stress που προκαλεί ο ήλιος. Πιο αναλυτικά το αντηλιακό την προστατέψει από:

1. Ερεθισμούς της ηλιοέκθεσης
Το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση γίνεται πολύ ευαίσθητο και πολλές φορές ο ήλιος προκαλεί ερεθισμούς, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό ή με το χλωριωμένο νερό της πισίνας.
2. Αφυδάτωση
Η έκθεση στον ήλιο στεγνώνει το δέρμα και δίνει μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος. Για αυτό και το Καλοκαίρι όλοι έχουμε ανάγκη πιο συχνής χρήσης ενυδατικής κρέμας ή γαλακτώματος. Το δέρμα της γυναίκας μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, γίνεται έτσι κι αλλιώς πιο στεγνό. Χάνει την υγρασία του και την ελαστικότητά του. Η απρόσεκτη ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα και θα έτσι το δέρμα θα γεράσει νωρίτερα.
3. Πανάδες
Οι διαταραχές στην χρώση του δέρματος είναι συχνότερες σε αυτή την ηλικία και επειδή φεύγουν δύσκολα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του προσώπου.
4. Ευρυαγγείες
Παρατηρείται ότι στην εμμηνόπαυση εμφανίζονται επιφανειακές ευρυαγγείες και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει το πρόβλημα.
5. Λέπτυνση του δέρματος
Στην εμμηνόπαυση το δέρμα σταδιακά λεπταίνει. Αλλά και ο ήλιος κάνει σταδιακά λέπτυνση του δέρματος. Κατανοητό λοιπόν, ότι η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της γήρανσης και εμφάνισης της εικόνας τσιγαρόχαρτου στο πρόσωπο.

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή χρήση του αντηλιακού απαιτεί συχνή ανανέωση, όχι μόνο στην παραλία αλλά μέσα στην πόλη. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό φιλικό, δηλαδή ταιριαστό, με το δέρμα σας. Να το διαλέξετε ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που χρησιμοποιούν καθημερινά makeup, να ξέρετε ότι υπάρχουν αντηλιακά mistsprπου δεν χρειάζονται άπλωμα, οπότε μπορείτε να κάνετε κανονικά την ανανέωσή του. Τέλος μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία των χειλιών και των μαλλιών σας, ειδικά όταν βρίσκεστε σε παραλία.

Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από το αντηλιακό που πρέπει να κάνει η γυναίκα για την φροντίδα του δέρματος αλλά και των μαλλιών της.

Ενυδάτωση
Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πρόσωπο κρέμα με βιταμίνη Ε πρωί - βράδυ και ορός Υαλουρονικού το βράδυ. Στο σώμα γαλακτώματα με βάση την ουρία και αφρόλουτρο με ενυδατικούς παράγοντες.
Λάμψη
Ορός Βιταμίνης Cγια χρήση στο πρόσωπο το βράδυ. Η πρωινή χρήση βιταμίνης Cαπαιτεί αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας (καλύτερα να αποφύγετε την πρωινή χρήση αν έχετε την τάση να βγάζετε πανάδες).
Πανάδες
Αν έχετε ήδη κάποιες πανάδες, θα πρέπει εκτός από το αντηλιακό να χρησιμοποιείτε φαρμακοκαλλυντικές κρέμες για την επιβράδυνση της μελανινογέννησης.
Μαλλιά
Τα μαλλιά στην εμμηνόπαυση γίνονται ευαίσθητα, σπάνε εύκολα, και συχνά αραιώνουν. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο κάνει τα μαλλιά ακόμη πιο ευαίσθητα. Γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό σπρέι για τα μαλλιά και να κάνετε συχνά μάσκες ενυδάτωσης. Επίσης η χρήση από του στόματος βιταμινούχων σκευασμάτων βοηθάνε τα μαλλιά αυτή την απαιτητική περίοδο.

Αν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, να είστε σίγουρες ότι θα και το Καλοκαίρια σας θα απολαμβάνετε, αλλά θα μεγαλώνετε και πολύ όμορφα.


Ήλιος
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνηθίζω να θυμίζω στους παλιούς φίλους και να ενημερώνω τους νέους φίλους των υπηρεσιών του ιατρείου, ότι ο ήλιος μπορεί να είναι φίλος, αλλά και εχθρός μας. Αν ξεχνούμε ή αδιαφορούμε για τους κανόνες προστασίας από τον ήλιο, στο τέλος θα πληρώσουμε άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, την απερίσκεπτη στάση μας.
1. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 12.00 με 16.00 καθώς αυτές τις ώρες οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στο δέρμα και η ακτινοβολία φτάνει στο μέγιστο επίπεδό της.
2. Φορέστε αντηλιακό καθημερινά, και μέσα στο αυτοκίνητο. Δοκιμάστε αντιλαϊκά σπρέι που μπορούν να ανανεωθούν πάνω από το μακιγιάζ χωρίς να χρειάζεται να το απλώσετε. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό που να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την δημιουργία φαγεσώρων που οδηγούν σε Ακμή. Υπέροχη λύση είναι τα αντηλιακά με χρώμα, ώστε να αποφύγετε την χρήση πολλών προϊόντων στο δέρμα. Ανανεώσετε το αντηλιακό σας ανά 2-3 ώρες.
3. Φορέστε αντηλιακό στην παραλία και ανανεώστε το κάθε φορά που βγαίνετε από την θάλασσα. Ειδικά για εσάς που κάνετε σπορ στην θάλασσα, απαιτείται η χρήση ειδικών αντηλιακών που να είναι water resistant. Αλλά και οι υπόλοιποι κάνοντας χρήση αυτών των αντηλιακών, θα μπορείτε να είστε περισσότερη ώρα στην θάλασσα υπό αντηλιακή προστασία. Για εσάς που προτιμάτε φυσικά προϊόντα, ζητήστε βιολογικά αντηλιακά, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και στα μαλλιά σας. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την προστασία των μαλλιών. Ο ήλιος αφυδατώνει τα μαλλιά και ξεβάφουν γρήγορα.
4. Φορέστε καπέλο. Βρείτε το καπέλο που ταιριάζει στο δικό σας look, και χρησιμοποιείστε το στην παραλία, μέσα στην θάλασσα, αλλά και στις βόλτες σας στην πόλη.
5. Φορέστε γυαλιά. Και τα μάτια χρειάζονται προστασία. Για εσάς που έχετε ευαίσθητα μάτια στο θαλασσινό νερό, χρησιμοποιήστε τα ειδικά για γυαλιά θαλάσσης.
1. Φορέστε T-shert, παρεό και καπέλο για να κάνετε βόλτα στην παραλία και για να παίξετε ρακέτες.
2. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία. Ο ήλιος είναι ο κύριος παράγοντας πρώιμης γήρανσης. Αν αγαπάτε το μαύρισμα, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε τα self tan προϊόντα. Η υπερβολή έκθεσης στον ήλιο, θα οδηγήσει στο μέλλον σε καρκίνο του δέρματος. Το ίδιο ισχύει και για το Solarium.
3. Κάθε φορά που βγαίνετε από την θάλασσα, θα ήταν ιδανικό να κάνετε ένα ντους και να χτενίσετε τα μαλλιά σας αμέσως μετά. Μην τα αφήνετε να μπερδεύονται γιατί μετά στο χτένισμα σίγουρα πολλές τρίχες θα σπάσουν.
4. Να πίνετε πολύ νερό όσο είστε στην παραλία. Η ζέστη και ο ιδρώτας αφυδατώνουν τον οργανισμό και το δέρμα σας.
Θάλασσα
Μεγάλη αγάπη για μας τους Έλληνες η θάλασσά μας, που άλλοι την χαίρονται κολυμπώντας και άλλοι κάνοντας θαλάσσια σπορ.
Όμως το θαλασσινό νερό δεν είναι φιλικό για τα περισσότερα δέρματα. Δύο τρία πραγματάκια μόνο πρέπει να κάνετε και θα μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς προβλήματα.
1. Όσο είστε μέσα στο νερό να φοράτε αντηλιακό.
2. Κάντε ντουζ αμέσως μόλις βγείτε από την θάλασσα και απλώστε το αντηλιακό σας, ακόμη κι αν πρόκειται να καθίσετε κάτω από ομπρέλα.
3. Επιστρέφοντας στο σπίτι απλώστε ενυδατική κρέμα σώματος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία after sun προϊόντων.
4. Κάντε μάσκα ενυδάτωσης στα μαλλιά σας.

Δέσποινα Αρναούτογλου

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Master Αισθητικής Ιατρικής
Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή