Εξωτερική Ωτίτιδα, ο δαίμων του καλοκαιριού


Απότομο ξύπνημα το βράδυ, στην κορύφωση ενός ωραίου ονείρου, που διακόπτεται βιαίως.Πόνος, έντονος πόνος, διαξιφιστικός.Ξαφνικά, αισθάνεσαι σα μια μπετονιέρα να χύνει παχύρρευστο τσιμέντο μέσα στο αυτί σου ενώ παραδίπλα ένα γεωτρύπανο έχει βάλει σκοπό να φτάσει στα έγκατα της γης.Εύχεσαι να μην είχες κεφάλι ή, σαν εναλλακτική, να το βαρέσεις στον πρώτο τοίχο που θα βρεις μπροστά σου.Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω την αξιότιμη εξωτερική ωτίτιδα.

Η πάθηση του καλοκαιριού.Αγαπά το νερό.Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο καταβεβλημένος, άυπνος , σε απόγνωση.Και καταλαβαίνεις αμέσως τι πρόκειται να σου πει.

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του δέρματος και του υποδορίου του έξω ακουστικού πόρου –εξ ου και «εξωτερική»- με συμμετοχή κάποιες φορές και του τυμπανικού υμένος, οπότε και αποκαλείται μυριγγίτιδα.

Αίτια

Η αιτιολογία της είναι βακτηριακή, μυκητιασική ή αλλεργική.Συνηθέστερα μικρόβια είναι ο Staphylococcous aureus, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcous sp. , Proteus vulgaris, ενώ δεν αποκλείονται και μικτές λοιμώξεις.

Στα αλλεργιογόνα περιλαμβάνονται τα σαμπουάν, διάφορα spray μαλλιών, σαπούνια, καθώς και ωτικές σταγόνες εμπεριέχουσες νεομυκίνη ή χλωραμφενικόλη.

Άλλα αίτια και μάλιστα συχνά, είναι ο τραυματισμός του έξω ακουστικού πόρου (κακή χρήση μπατονέτας, τραυματισμός από την εισαγωγή κάποιου αντικειμένου), και η είσοδος νερού στον πόρο, που δεν απομακρύνεται.Σε αυτές τις περιπτώσεις μύκητες και μικρόβια που ήδη διαβιούν εντός του πόρου πολλαπλασιάζονται και μολύνουν την κοιλότητα του πόρου.

Παραθέτω τελευταία τα ακουστικά βαρηκοΐας.Η χρησιμότητα τους είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη.Τα ακουστικά, ιδιαιτέρως αυτά που στερεώνονται στο εσωτερικό του αυτιού ( οι λεγόμενες «ψείρες» ), συσσωρεύουν κυψελίδα (κερί) η οποία δρα ως φραγμός.Επίσης, ο θερμός και υγρός αέρας εντός του πόρου αδυνατεί να εξέλθει του φραγμού.Η συνέπεια, είναι η δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την «άνθιση» των βακτηριδίων, και τελικά, η εξωτερική ωτίτιδα.

Συμπτώματα

-Κνησμός
-Οξύ άλγος , ακόμη και κατά τη μάσηση
-Διόγκωση του έξω ακουστικού πόρου
-Εκροή δύσοσμου υγρού
-Αίσθημα «μπουκώματος» του αυτιού και απώλεια ακοής λόγω βαρηκοΐας αγωγιμότητας (η ακοή επανέρχεται με τη ίαση)

Πρόληψη

Από την παράθεση των αιτιών της εξωτερικής ωτίιτδας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα πρέπει να βάζετε τις μπατονέτες βαθιά μέσα στο αυτί σας.Επίσης, κλειδιά αυτοκινήτων, κατσαβίδια, ή οποιοδήποτε άλλο ευφάνταστο αντικείμενο σκεφτεί κάποιος όταν αισθάνεται φαγούρα, απαγορεύονται ρητώς.Όταν κάνετε μπάνιο, φροντίστε να μην παραμείνει νερό στον πόρο, γυρνώντας απλώς το κεφάλι προς τον ώμο και τραβώντας το πτερύγιο προς τα πίσω.Όσον αφορά τα ακουστικά, καθημερινός καλός καθαρισμός τους με αφαίρεση της κυψελίδας και μη δανεισμός τους σε άλλους, ασφαλίζουν την υγεία του αυτιού σας.

Αντιμετώπιση

Αν αισθάνεστε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθησαν πρότερα, μην προστρέξετε στην Google και κάνετε τον γιατρό.Επισκεφθείτε άμεσα κάποιον Ωτορινολαρυγγολόγο.Αυτός θα τοποθετήσει ένα τολύπιο εμποτισμένο με ειδικές σταγόνες εντός του πόρου για κάποιες ώρες.Ακολουθεί εξατομικευμένη τοπική φαρμακευτική αγωγή.Σε ορισμένες πειριπτώσεις ίσως απαιτηθεί ισχυρή αντιβιωτική αγωγή τοπικά.Κατά τη διάρκεια της θεραπείας προσέχουμε ώστε να μην μπει νερό στο αυτί.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και εμφανίζουν πιθανή εξωτερική ωτίτιδα.Επιβάλλεται η άμεση εξέταση τους από Ωτορινολαρυγγολόγο, καθότι στους ασθενείς αυτούς η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.

Διαφοροδιάγνωση

Υπάρχουν νόσοι με συμπτώματα ομοιάζοντα με της εξωτερικής ωτίτιδας τις οποίες οφείλει να λαμβάνει υπόψιν του ο Ωτορινολαρυγγολόγος.Νόσοι, όπως μεταξύ άλλων, ο δοθιήνας του έξω ακουστικού πόρου, η χρόνια εκκριτική μέση ωτίτιδα, η οξεία μαστοειδίτιδα και η νεοπλασία του πόρου.
Αυτή είναι λοιπόν η εξωτερική ωτίτιδα.Ένας μικρός δαίμονας, που θέλει να μας ταλαιπωρεί τους μήνες που η θάλασσα είναι ο προορισμός όλων.Στο χέρι μας είναι να τον κρατήσουμε κλειδωμένο μέσα στο λυχνάρι.

Εύχομαι ένα γόνιμο, αναζωογονητικό, υπόλοιπο καλοκαιριού.

Γιώργος Κιοσσές
Ωτορινολαρυγγολόγος
Επιμελητής Β` , Κέντρο Υγείας Κεραμεικού

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή