Εξέταση ούρων


Πότε χρειάζεται να γίνεται εξέταση ούρων;

Μία εξέταση ούρων είναι πολύ χρήσιμη, καθώς παρέχει πληροφορίες που βοηθούν στη διάγνωση, στην παρακολούθηση αλλά και στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Επιπλέον, μία εξέταση ούρων μπορεί να προσδιορίσει αν μία γυναίκα είναι έγκυος ή έχει ωορρηξία.

Κατά την εξέταση ούρων μπορεί να γίνει έλεγχος για σειρά ουσιών που συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών, μία διαδικασία που συνηθίζεται να γίνεται στα πλαίσια του επαγγελματικού πρωταθλητισμού ή προγραμμάτων απεξάρτησης.

Η εξέταση μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα, χρησιμοποιώντας μία λωρίδα ειδικού χαρτιού, η οποία βυθίζεται στα ούρα αμέσως μετά την ούρηση. Με αυτό τον τρόπο θα εμφανιστεί όποια ανωμαλία υπάρχει στα ούρα.
Αν χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για πιο λεπτομερή διάγνωση, τα ούρα θα πρέπει να αναλυθούν σε εργαστήριο.



Πως γίνεται η εξέταση ούρων;

Εάν ο γιατρός υποψιάζεται την περίπτωση κυστίτιδας (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης), ένα δείγμα των ούρων θα σταλεί στο εργαστήριο για καλλιέργεια, όπου θα επιβεβαιωθεί το είδος του βακτηρίου και ποια αντιβιοτικά είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της λοίμωξης.
Τα ούρα είναι συνήθως στείρα, αλλά μπορεί να μολυνθούν με βακτήρια τα οποία βρίσκονται στο δέρμα ή στα γεννητικά όργανα. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό για τους άντρες να τραβούν την ακροπροσθία του γεννητικού τους οργάνου και να πλένουν το πέος τους πριν τη δειγματοληψία, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να πλένουν την περιοχή γύρω από τον κόλπο τους.

Επίσης, πολύ σημαντικό για τις γυναίκες είναι να διαχωρίζουν τα χείλη του αιδοίου (κολπικά χείλη) κατά την ούρηση, έτσι ώστε τα ούρα να μην μολυνθούν με βακτήρια από το δέρμα ή τον κόλπο.


Τι μπορεί να εμφανίσει μία εξέταση ούρων;

Με την εξέταση ούρων είναι δυνατόν να αποκαλύψουμε ασθένειες διαφορετικών οργάνων. Μπορεί να αποτελέσει τη μόνη αναγκαία εξέταση αν, για παράδειγμα, ο σκοπός είναι να μάθουμε αν υπάρχει περίπτωση κυστίτιδας. Σε άλλες περιπτώσεις, η εξέταση ούρων γίνεται σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις (όπως κόπρανα ή αιματολογικές) ως μέρος μίας γενικής εξέτασης. Η εξέταση ούρων είναι φθηνή και απλή και δίνει αρκετές πληροφορίες όπως:

• Αίμα στα ούρα μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας στα νεφρά, του ουροποιητικού συστήματος ή της ουροδόχου κύστης.
• Σάκχαρο στα ούρα μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη.
• Πρωτεΐνη στα ούρα μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας στα νεφρά και μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια νεφρικής βλάβης από μακροχρόνιο διαβήτη.
• Η βιοχημική ανάλυση των ούρων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της πέτρας στα νεφρά, μυελώματος και πορφυρίας
• Η ανάλυση των κυττάρων στο μικροσκόπιο, τα οποία αποβάλλονται από την επένδυση της κύστης και καταλήγουν στα ούρα, μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.


    Στην κορυφή