Εξετάσεις Αίματος


Τι είναι μια εξέταση αίματος;

Οι εξετάσεις αίματος είναι ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο. Το αίμα αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων και άλλες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων αλάτων και ορισμένων πρωτεϊνών. Το υγρό μέρος του αίματος ονομάζεται πλάσμα. Όταν το αίμα πήζει έξω από το σώμα, τα κύτταρα του αίματος και κάποιες από τις πρωτεΐνες στερεοποιούνται. Το υπόλοιπο υγρό, το οποίο ονομάζεται ορός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χημικές δοκιμές και σε δοκιμές για να διερευνηθεί ο τρόπου που το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τις ασθένειες.

Ο ιατρός μπορεί να λάβει δείγματα αίματος και να αυξήσει τους μολυσματικούς οργανισμούς που προκαλούν μια ασθένεια ώστε να τους παρατηρήσει με τη χρήση μικροσκοπίου.


Πώς πραγματοποιείται μια εξέταση αίματος;

Δείγματα αίματος για έλεγχο μπορούν να ληφθούν είτε από μία φλέβα (η οποία μεταφέρει αίμα στην καρδιά) ή από μια αρτηρία (που μεταφέρει το αίμα μακριά από την καρδιά).

Εάν απαιτούνται μόνο μερικές σταγόνες αίματος, όπως, για παράδειγμα, για την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σε διαβήτη, ένα μικρό τσίμπημα στην άκρη του δακτύλου είναι αρκετό.

Οι περισσότερες εξετάσεις αίματος λαμβάνονται από μια φλέβα, συνήθως γύρω από τον αγκώνα. Αρχικά, ένα ειδικό αιμοστατικό περίδεμα δένεται γύρω από το βραχίονα για να κάνει τη φλέβα εμφανή. Μπορεί να είναι λίγο σφιχτό, αλλά αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη την λήψη αίματος.

Η περιοχή εφαρμογής της ένεσης καθαρίζεται με οινόπνευμα και στη συνέχεια μια βελόνα εισάγεται στη φλέβα. Η βελόνα θα εφαρμόζεται είτε σε δοκιμαστική φιάλη χαμηλής πίεσης, ή σε μια σύριγγα, όπου το έμβολο σύρεται προς τα πίσω ώστε να δημιουργηθεί χαμηλή πίεση. Όταν ληφθεί η αναγκαία ποσότητα αίματος, η βελόνα αφαιρείται και η πληγή καλύπτεται με λίγο βαμβάκι, το οποίο πρέπει να πιεστεί για ένα ή δύο λεπτά πριν από την εφαρμογή του αυτοκόλλητου επιδέσμου.

Εάν το αίμα ληφθεί από αρτηρία, αυτή είναι συνήθως από τον καρπό, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο δέρμα. Η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο άβολη, καθώς το αρτηριακό τοίχωμα έχει περισσότερα νεύρα πόνου από το φλεβικό τοίχωμα. Μετά τη λήψη αίματος από μια αρτηρία μπορεί να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση βαμβακιού στον τόπο όπου έγινε η ένεση, για περίπου πέντε λεπτά, ώστε να σταματήσει κάθε αιμορραγία.

Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στις βελόνες και στο θέαμα αίματος και μπορεί να εμφανίσουν αίσθημα λιποθυμίας. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να τοποθετηθεί ο ασθενής σε καθιστή ή ξαπλωμένη θέση κατά την λήψη του δείγματος.
Εάν αισθανθείτε ζαλάδα ή νομίζετε ότι μπορεί να λιποθυμήσετε, ενημερώστε αμέσως το άτομο που παίρνει το αίμα.


Τι εξετάζουν οι γιατροί στο αίμα;


Το αίμα περιέχει δύο κύρια στοιχεία: το υγρό που ονομάζεται πλάσμα και τα κύτταρα. Υπάρχουν τρία είδη κυττάρων: τα ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Για να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες από το αίμα, οι ιατροί στην πράξη κάνουν μία σειρά από δοκιμές με το δείγμα. Αυτές περιλαμβάνουν μετρήσεις των επιπέδων των κυττάρων και επίχρισμα αίματος. Το επίχρισμα αίματος είναι μια ταινία που περιέχει το δείγμα αίματος, η οποία τοποθετείται σε μια διαφάνεια για να επιτρέψει στους γιατρούς να εξετάσουν τα μεμονωμένα κύτταρα στο μικροσκόπιο.


Ερυθρά αιμοσφαίρια

Μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων χρησιμοποιείται για να μάθουμε τη ποσότητα αιμοσφαιρίνης που υπάρχει στο αίμα. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Το τεστ αυτό ονομάζεται συγκέντρωση ή επίπεδο αιμοσφαιρίνης.

Μια άλλη σημαντική δοκιμή, ο μέσος κυτταρικός όγκος ή τεστ MCV, μέτρα το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν ένα άτομο πάσχει από αναιμία το επίπεδο αιμοσφαιρίνης θα είναι πάντα χαμηλότερο από το κανονικό, ενώ το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος εξαρτάται από τον τύπο της αναιμίας.

Μια εξέταση αιματοκρίτη μετρά τον συνολικό όγκο που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα. Στην πράξη, αυτό γίνεται στροβιλίζοντας το δείγμα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, έως ότου τα ερυθρά αιμοσφαίρια (το βαρύτερο μέρος του αίματος) βρεθούν στο κάτω μέρος του σωλήνα . Στη συνέχεια υπολογίζεται ο όγκος τους.

Σχεδόν όλα τα είδη αναιμίας θα προκαλέσουν χαμηλό αιματοκρίτη (χαμηλό όγκο ερυθρών αιμοσφαιρίων), όπως και πολύ σοβαρή αιμορραγία. Υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να παρουσιαστεί αν ένα άτομο είναι αφυδατωμένο επειδή δεν πίνει αρκετά υγρά ή επειδή χάνει υγρά, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις διάρροιας, εγκαυμάτων και μερικές φορές, χειρουργικών επεμβάσεων.

Εάν τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι χλωμά, μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας ή έλλειψης σιδήρου. Εάν έχουν ένα περίεργο σχήμα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε δρεπανοκυτταρική αναιμία ή κακοήθης αναιμία. Εξετάζοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ο ιατρός μπορεί να ελέγξει το αίμα για παράσιτα, όπως στην περίπτωση της ασθένειας του ύπνου ή της ελονοσίας, ενώ η ύπαρξη βακτηρίων εξετάζεται για την περίπτωση δηλητηρίασης του αίματος.


Λευκά αιμοσφαίρια

Ο ιατρός μετράει το συνολικό αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και υπολογίζει τα διαφορετικά είδη λευκών αιμοσφαιρίων του ασθενούς. Το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ονομάζεται διαφορικός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων.
Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να αυξηθεί, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, αιμορραγία ή έγκαυμα. Σπανιότερα, η αιτία υψηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων οφείλεται σε λευχαιμία, καρκίνο ή ελονοσία.
Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, επειδή έχουν αυτοάνοσα προβλήματα (τα αντισώματα που θα έπρεπε να καταπολεμούν τις ασθένειες, επιτίθενται στο σώμα αντ’ αυτού). Άλλοι λόγοι για την απώλεια των λευκών κυττάρων του αίματος περιλαμβάνουν ιογενείς λοιμώξεις, ενώ πιο σπάνια, η μείωση μπορεί να είναι μια παρενέργεια ορισμένων ειδών φαρμάκων.

Οι ιατροί παρακολουθούν τα λευκά αιμοσφαίρια για να διευκρινίσουν τον τρόπο που μια ασθένεια μεταβάλλεται. Μέσω της παρακολούθησης των τιμών του αίματος μπορούν να προσαρμόσουν τη θεραπεία του ασθενούς, όπως απαιτείται.


Αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια είναι πολύ μικρά κύτταρα του αίματος που συγκολλούνται μεταξύ τους σε σημεία τραυματισμού των αιμοφόρων αγγείων. Αποτελούν τη βάση του θρόμβου αίματος που θα εμφανιζόταν αν είχατε κοπεί.

Ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να κάνει ένα άτομο ευάλωτο σε αιμορραγία, μερικές φορές ακόμη και αν δεν έχει υποστεί τραυματισμό. Οι αιτίες χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων περιλαμβάνουν τα αυτοάνοσα νοσήματα που παράγουν αντισώματα για τα αιμοπετάλια, τη χημειοθεραπεία, την λευχαιμία, τις ιογενείς λοιμώξεις και ορισμένα φάρμακα.

Μεγάλος αριθμός αιμοπεταλίων καθιστά ένα άτομο πιο ευάλωτο σε θρόμβους αίματος. Υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εμφανίζονται σε παθήσεις που αφορούν το μυελό των οστών, όπως η λευχαιμία και ο καρκίνος.


Τι είναι οι εξετάσεις πήξης του αίματος;

Εάν ένας ασθενής διαπιστωθεί ότι πάσχει από διαταραχές της πήξης του αίματος (οι οποίες προκαλούν είτε το αίμα να μην πήζει σωστά, ή να πήζει πάρα πολύ καλά), θα απαιτηθούν περισσότερες δοκιμές.

Όταν μια φλέβα υποστεί ζημιά, συνήθως ένας μικρός θρόμβος αίματος δημιουργείται στο εσωτερικό της. Αυτός ο θρόμβος αποτελείται από εξετάσεις αίματοςαιμοπετάλια και πρωτεΐνες από το πλάσμα του αίματος (που ονομάζονται παράγοντες πήξης). Ένα άτομο θα αιμορραγεί περισσότερο από το κανονικό, εάν έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, εάν υπάρχει έλλειψη παραγόντων πήξης, ή αν οι παράγοντες δεν λειτουργούν.

Εάν η αιμορραγική διαταραχή προκαλείται από πρόβλημα στους παράγοντες πήξης, θα απαιτηθούν περισσότερες δοκιμές. Μερικές φορές η διαταραχή πήξης μετακυλίεται στην οικογένεια, αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε πρόβλημα του ήπατος, καθώς το συκώτι παράγει πολλούς από τους παράγοντες πήξης του αίματος.

Εξετάσεις πήξεως θα πρέπει να γίνονται τακτικά για τα άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη. Ο ιατρός σας θα αλλάξει τη δοσολογία των φαρμάκων, ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών.



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή