Εκπαιδευτική Τηλεόραση


''Εκπαιδευτική Τηλεόραση” Αντιφατικός όρος ….ή: α,πα,πα,…, ακόμα ένας εξάψαλμος εναντίον των γονιών που αφήνουν τα παιδιά τους να βλέπουν τηλεόραση.

Μου αρέσει πάρα πολύ να καθίσω στην τηλεόραση και να δω ένα καλό έργο, όπως αρέσει και στα παιδιά μου, οπότε δεν πρόκειται να σας πω να ξεφορτωθείτε την τηλεόραση. Αλλά θέλω να καταλάβετε ότι το να δει κάποιος τηλεόραση, ακόμα και “εκπαιδευτική τηλεόραση”, δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του λόγου. Στις μέρες μας πολλές εταιρείες διαφημίζουν DVD’s, ισχυριζόμενοι ότι τα δικά τους προϊόντα αυξάνουν την μαθηματική σκέψη, και την γλωσσική ή αναγνωστική ικανότητα. Προϊόντα όπως τα Baby Einstein και Baby Bumlebee, που έχουν βγει, διαφημιστεί στην αγορά ως ενισχυτικά της ανάπτυξης των παιδιών, έχουν κάνει τεράστια επιτυχία.

Πολλά από αυτά προϊόντα που διαφημίζονται ως “εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα ” και DVD έχουν φτιαχτεί σε συνεργασία με ειδικούς εξειδικευμένους στην ανάπτυξη του παιδιού, και σε πολλές περιπτώσεις με την συνεργασία παθολόγων λόγου και ομιλίας.

  • Το PBS πρόγραμμα Teletubbies χρησιμοποιεί τεχνικές όπου οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια μιας θεραπείας.
  • Στο πρόγραμμα Mr Rodgers χρησιμοποιούσαν ταχύτητα της ομιλίας που ήταν σχεδόν τέλεια για δίχρονα και τρίχρονα παιδιά.
  • Στα προϊόντα Baby Einsten DVD (συμπεριλαμβανομένων και των Baby Mozart και baby Bach) χρησιμοποιούν την κλασσική μουσική βασισμένοι στην “αποτελεσματικότητα Mozart” (δεν υποστηρίζονται ανεξάρτητες έρευνες που έχουν γίνει και διεκδικούνται πολλές αποζημιώσεις).

Όλα δίνουν πολλές υποσχέσεις. Αλλά βλέποντας τηλεόραση – ακόμα και “εκπαιδευτική τηλεόραση” είναι μια παθητική δραστηριότητα, και η καλύτερος ισχυρισμός που κάποιος μπορεί να πει για όλα αυτά τα προϊόντα, είναι ότι δεν κάνουν κακό, και οι ειδικοί δεν συμφωνούν καθόλου με αυτό. Δεν είμαι εναντίον της τηλεόρασης. Η τηλεόραση είναι για διασκέδαση. Με αυτά τα δεδομένα τοBaby Einstein και το Teletubbies είναι καταπληκτικά – σε απασχολούν και είναι διασκεδαστικά να τα βλέπεις, ακόμα και οι ενήλικες.

Αλλά πάρτε το καλύτερο εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά σχεδιασμένο πρόγραμμα στο κόσμο, πάλι δεν θα ωφελήσει το παιδί σας, όσο πέντε λεπτά ασχολίας (αλληλεπίδρασης) με ένα ενήλικα που εκείνη την στιγμή του δείχνει το αμέριστο ενδιαφέρον του. Οι διαφημιστές των DVD στοχεύουν στην πρώιμη παιδική ανάπτυξη και κάνουν υπεκφυγές ισχυριζόμενοι- να παρακολουθείς τα προγάμματά τους μαζί με το παιδί σου και να συζητάς μαζί τους την ώρα που το βλέπουν, παρά να χρησιμοποιείς την τηλεόραση ως νταντά.

Αυτή είναι τέλεια συμβουλή, αλλά τότε μπορείς να ασχολείστε μαζί τους πάρα πολύ καλά με την τηλεόραση κλειστή και να εξοικονομήσεις τα χρήματα που θα είχες χαλάσει για τα προϊόντα τους. Δεν θα σας πω να μην βλέπουν τα παιδιά σας τηλεόραση. Απλά μην περιμένετε ότι θα είναι πιο έξυπνο ή θα έχουν καλύτερη γλωσσικές δεξιότητες όταν το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει.

Δεν υπάρχει κανένα μηχάνημα/μηχανή που θα βελτιώσει την κατανόηση και την έκφραση του λόγου του παιδιού σας.
Για το λόγο αυτό το παιδί σας χρειάζεται την ανθρώπινη επικοινωνία/αλληλεπίδραση.
Και μιλώντας για ανθρώπινη επικοινωνία, όταν εννοώ “κλείστε την τηλεόραση”, δεν εννοώ να μειώσετε την χρόνο που το παιδί βλέπει τηλεόραση. Μειώνοντας τον χρόνο που εσείς βλέπετε τηλεόραση σας δίνετε η δυνατότητα να προσέξετε περισσότερο το παιδί σας. Έχω παρακολουθήσει παιδιά που την ώρα που κάνω μαζί τους την θεραπεία, στο καθιστικό τους ακούγεται το βουητό της τηλεόρασης. Ζητάω πάντα από τους γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις να κλείσουν την τηλεόραση, γιατί δεν είναι μόνο σε μένα δύσκολο να συγκεντρωθώ στην δουλειά μου, αλλά αποσπά την προσοχή των γονιών από το τι κάνω εγώ μαζί με το παιδί.


Όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή, οι άνθρωποι:

  • επικοινωνούν λιγότερο
  • προσέχουν ο ένας το άλλον λιγότερο
  • οι γονείς μιλάνε στα παιδιά τους λιγότερο
  • παίζουν λιγότερο επικοινωνία/αλληλεπίδραση,
  • όπου αυτά τα παιδιά καταλήγουν να έχουν μειωμένη γλωσσική ανάπτυξη.


Ο Baby Einstein, οι ειδήσεις , ή τα τούρκικα έργα,… μπορούν να περιμένουν.
Το παιδί σας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ!

Μαρινέλλα Τσουκαλά, Μ.Α., CCC-SLP
Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής
Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος SLP, Η.Π.Α.
www.legein.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή