Είναι σωστό να μιλήσω στο γιο μου για το σώμα του; Πρέπει να του πω και για τις διαφορές που έχει από το άλλο φύλο; Αν ναι, σε ποια ηλικία;


Ως γονείς, οφείλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σώμα τους και για τις διαφορές που έχουν ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά του φύλου, που αναπτύσσονται όσο προχωρούν σταδιακά προς την εφηβεία. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε στο παιδί μας χρησιμοποιώντας απλά λόγια και πάντα να λαμβάνουμε υπόψη το ηλικιακό στάδιο που βρίσκεται. Για παράδειγμα, είναι διαφορετικός ο τρόπος που θα προσεγγίσουμε ένα παιδί ηλικίας πέντε ετών και διαφορετικός όταν αυτό είναι στα δέκα του χρόνια.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε στο παιδί από την ηλικία των τριών έως έξι χρόνων ή ακόμα να του δείξουμε βιβλία με απλές εικόνες που δείχνουν τις ανατομικές διαφορές των δύο φύλων. Σε αυτή την ηλικία το παιδί μαθαίνει να εξοικειώνεται με το σώμα του και με τα γεννητικά του όργανα. Παράλληλα, στην ηλικία των έξι, το παιδί ξεκινάει να πηγαίνει στο σχολείο και έρχεται πια καθημερινά αντιμέτωπο με τη διαφορετικότητα των δύο φύλων αλλά και με τον τρόπο που επικοινωνεί και αλληλεπιδρά τόσο το αγόρι όσο και το κορίτσι.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, να ενημερώσει ο γονιός το παιδί του για τις διαφορές των δύο φύλων, ενώ πρέπει να γνωρίζει ότι η σεξουαλικότητα του παιδιού του επηρεάζεται από τη γονική συμπεριφορά, τη στάση και τις αντιλήψεις των γονέων στα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία.

Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας    Στην κορυφή