Εγκαύματα


ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Έχει ουσιαστική σημασία να εφαρμόσετε τις κατάλληλες πρώτες βοήθειες σε οποιοδήποτε έγκαυμα, όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάτι τέτοιο θα περιορίσει την έκταση της βλάβης του δέρματός σας. Ίσως βρεθείτε στην ανάγκη να εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές πρώτων βοηθειών στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλον που έχει υποστεί έγκαυμα.


Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα

Δίετε τις συμβουλές πρώτης βοήθειας για εγκαύματα και απολεπίσεις (αποφολιδώσεις) που οφείλονται στη θερμότητα, όπως σε φλόγες:


  • Διακόψτε το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία πρόκλησης του εγκαύματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει την απομάκρυνση του ατόμου από την περιοχή, τη ρήψη νερού στις φλόγες ή την προσπάθεια απόσβεσης τους με μια κουβέρτα. Οφείλετε να είστε προσεκτικοί, ώστε να μη θέσετε τον εαυτό σας στον κίνδυνο του εγκαύματος.
  • Αφαιρέστε οποιοδήποτε ένδυμα ή κόσμημα βρίσκεται στην περιοχή του δέρματος που έχει υποστεί το έγκαυμα, ωστόσο μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε οτιδήποτε έχει προσκολληθεί στην προσβεβλημένη (καμένη) περιοχή του δέρματος, αφού κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βλάβη.
  • Μειώστε τη θερμοκρασία του εγκαύματος με κρύο ή χλιαρό νερό για 10 – 30 λεπτά κι αν είναι εφικτό, εντός των πρώτων 20 λεπτών του εγκαύματος. Ουδέποτε μη χρησιμοποιήσετε πάγο, παγωμένο νερό ή κρέμες ή λιπαρές ουσίες, όπως βούτυρο
  • Φροντίστε για την εξασφάλιση θερμού περιβάλλοντος του πάσχοντος (αυτού που έχει υποστεί το έγκαυμα) με τη βοήθεια μιας κουβέρτας ή στρώσεις πολλών ενδυμάτων (αποφεύγοντας την προσβεβλημένη περιοχή). Με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται η υποθερμία (εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία το ανθρώπινου οργανισμού ελαττώνεται κάτω των 35˚C). Η υποθερμία αποτελεί παράγοντα κινδύνου στην περίπτωση που προσπαθείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία σε εκτεταμένη «καμένη» περιοχή, κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων.
  • Καλύψτε το έγκαυμα με μια στρώση κολλητικής ταινίας, παρά να το περιδέσετε γύρω από κάποιο σκέλος σας (χέρι / πόδι). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή, διάφανη, πλαστική σακούλα για εγκαύματα στα χέρια.
  • Το άλγος / πόνος του εγκαύματος αντιμετωπίζεται με παρακεταμόλη ή ιμπουπροφαίνη. Να ελέγχεται πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία των θεραπευτικών προϊόντων που προμηθεύεστε χωρίς ιατρική συνταγή. Σε παιδιά κάτω των 16 ετών, ουδέποτε να χορηγήσετε ασπιρίνη.



Εγκαύματα από ηλεκτρικές πηγές

Τα εγκαύματα από ηλεκτρικές πηγές είναι πολύ σοβαρότερα απ’ ότι φαίνονται στην αρχική εκτίμηση, διότι προκαλείται μεγαλύτερη βλάβη. Κάποιος που έχει υποστεί έγκαυμα από ηλεκτρική πηγή, οφείλει να αναζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα στα επείγοντα.

Εάν ένα άτομο έχει τραυματιστεί από χαμηλής τάσης ηλεκτρική πηγή έως 220 – 240 βολτ (όπως για παράδειγμα μια οικιακή ηλεκτρική συσκευή), διακόψτε προσεκτικά την παροχή ενέργειας ή απομακρύνετε το άτομο από την ηλεκτρική πηγή, χρησιμοποιώντας κάποιο υλικό που δεν είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ξύλινο κοντάρι ή μια ξύλινη καρέκλα.

Μην πλησιάσετε άτομο που βρίσκεται σε επαφή με πολύ υψηλής τάσης ηλεκτρική πηγή (1000 βολτ κι άνω).


Χημικά εγκαύματα

Όπως και στην περίπτωση των εγκαυμάτων από ηλεκτρικές πηγές, τα χημικά εγκαύματα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη, γι’ αυτό και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας στα επείγοντα.

Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να μάθετε ποια χημική ουσία προκάλεσε το έγκαυμα, ώστε να είστε σε θέση να ενημερώσετε το ιατρικό προσωπικό όταν θα δεχθείτε φροντίδα.

Αν προσφέρετε βοήθεια σε άλλον άνθρωπο, φορέστε κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό και:
  • Αφαιρέστε οποιοδήποτε προσβεβλημένο / καμένο ένδυμα / ρούχο από το άτομο που έχει υποστεί το έγκαυμα
  • Αν η χημική ουσία βρίσκεται στο δέρμα υπό ξηρά μορφή, αφαιρέστε την με μια βούρτσα
  • Με τρεχούμενο νερό, αφαιρέστε οποιαδήποτε ίχνη της χημικής ουσίας από την εγκαυματική χώρα / έγκαυμα


Ηλιακό έγκαυμα

Σε περιπτώσεις ηλιακού εγκαύματος, ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:
  • Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημείο ηλιακού εγκαύματος, όπως θερμή, κόκκινη κι επίπονη επιδερμίδα, μετακινηθείτε στη σκιά ή Ηλιακό έγκαυμα πρώτες βοήθειεςπροτιμότερο, εντός ενός δωματίου.
  • Κάντε ένα κρύο μπάνιο ή ντους για να μειώσετε τα θερμοκρασία του δέρματος στην εγκαυματική χώρα / έγκαυμα
  • Εφαρμόστε αλοιφή για μετά τον ήλιο στην προσβεβλημένη περιοχή, προκειμένου να υγρανθεί / ενυδατωθεί, να δροσιστεί και να την απαλύνετε. Μη χρησιμοποιήσετε προϊόντα με λιπαρή σύνθεση
  • Αν νιώσετε οποιοδήποτε άλγος / πόνο, η παρακεταμόλη ή η ιμπουπροφαίνη θα σας ανακουφίσει. Διαβάζετε πάντοτε προσεκτικά τις οδηγίες του παρασκευαστή / αναγραφόμενες οδηγίες του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και μη χορηγήσετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών.
  • Διατηρηθείτε ενυδατωμένος / η πίνοντας άφθονο νερό.
  • Παρακολουθείστε για τυχόν σημεία θερμικής εξάντλησης / εξουθένωσης ή θερμοπληξίας, ιδιαίτερα αν η θερμοκρασία του σώματός σας φθάσει 37 40˚C ή και παραπάνω. Στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται η ζάλη, η ταχυπαλμία ή ο έμετος.





    Στην κορυφή