ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
11/12/2018


Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην Ευρωκλινική Αθηνών, στις 24 Οκτωβρίου, χειρουργείο οσφυϊκής δισκεκτομής υπό περιοχική (τοπική) αναισθησία. Η επέμβαση, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του νευροχειρουργού κου Ν. Μαραθεύτη, σε ασθενή 70 ετών ο οποίος παρέμεινε σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, κινητοποιήθηκε πλήρως σε δυο ώρες, εμφάνισε άμεσα σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του και έλαβε εξιτήριο την ίδια ημέρα. Έκτοτε η μέθοδος εφαρμόζεται ως ρουτίνα και σε άλλους ασθενείς.

Οι επεμβάσεις οσφυϊκής δισκεκτομής με τοπική αναισθησία εφαρμόζονταν έως τώρα αποκλειστικά σε επιλεγμένα κέντρα των ΗΠΑ και έχουν πολύ σημαντικά οφέλη για τον ασθενή. Συγκεκριμένα επιτυγχάνεται μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, ημερήσια νοσηλεία, άμεση κινητοποίηση του ασθενή ενώ επίσης δίνεται η δυνατότητα να χειρουργηθούν και ασθενείς που δεν θέλουν ή δεν πρέπει για ιατρικούς λόγους να λάβουν γενική αναισθησία.

Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα της επέμβασης οσφυϊκής δισκεκτομής με τοπική αναισθησία είναι ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο ασθενής συζητά με τον χειρουργό ενώ αυτός εξετάζει την πάσχουσα περιοχή. Έτσι κάνει χειρουργικούς χειρισμούς ενώ λαμβάνει πολύτιμη ανατροφοδότηση από τον ίδιο τον ασθενή. Η επέμβαση είναι πιο ασφαλής και μειώνεται σχεδόν στο μηδέν η πιθανότητα νευρολογικής βλάβης.

Ο κος Ν. Μαραθεύτης, Διευθυντής Νευροχειρουργός της Ευρωκλινικής Αθηνών δήλωσε: «Στις επεμβάσεις οσφυϊκής μοίρας, μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε τα κανονικά χειρουργικά εργαλεία και το χειρουργικό μικροσκόπιο, ενώ εφαρμόζουμε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (τομή 1cm) και χορηγούμε στον ασθενή μόνο τοπική αναισθησία. Έτσι επιτυγχάνεται άριστο αποτέλεσμα και ο ασθενής μετά το χειρουργείο φεύγει περπατώντας μέσα σε λίγες ώρες.»

Ο κος Α. Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής σχολίασε: «Η Ευρωκλινική συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στους κορυφαίους ιατρούς της οι οποίοι εφαρμόζουν εξειδικευμένες και πρωτοποριακές ιατρικές τεχνικές που συναντά κανείς μόνο σε επιλεγμένα κέντρα του εξωτερικού.»




    Στην κορυφή