EΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΕΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Προχθές, 25 Ιανουαρίου , πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής. Η επιτροπή, της οποίας έργο είναι η υποστήριξη του έργου της Ειδικής Γραμματείας Διατροφής & Άθλησης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνεδρίασε υπό την Προεδρία της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας και Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κας. Αθηνάς Λινού, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άθλησης, κ. Κωνσταντίνος Παταβούκας.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άθλησης υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης εθνικής πολιτικής στον τομέα της διατροφής προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδημία παχυσαρκίας που πλήττει τον πληθυσμό και κυρίως τα Ελληνόπουλα και ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής τη δημιουργική τους συμμετοχή, στην εθνική προσπάθεια για την προστασία της αναντικατάστατης και πολύτιμης ελληνικής διατροφής μας.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια κα. Λινού, υπογράμμισε ότι η επιτροπή θα συγκεντρώσει όλες τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από την επιστημονική κοινότητα και αφορούν τα θέματα διατροφής και διατροφικής πολιτικής που θα ασχοληθεί η επιτροπή ώστε να υποβοηθήσει τη Γραμματεία στη δημιουργία μίας βιβλιοθήκης γνώσης.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν δράσεις που στόχο θα έχουν την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, η κατάρτιση και προβολή καθημερινού διαιτολογίου χαμηλού κόστους και αποτελούμενο από ελληνικά προϊόντα, η διαμόρφωση διατροφικών οδηγιών για τα φοιτητικά εστιατόρια, η επιβολή υποχρεωτικής αναγραφής των θερμίδων στο μενού και τους καταλόγους των εστιατορίων και η εξέταση του ενδεχόμενου περιορισμού της έκθεσης των παιδιών σε διαφημίσεις τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος, αλάτι.

Η επιτροπή δεσμεύτηκε να παραδώσει τα πρώτα πορίσματα και προτάσεις της στον Ειδικό Γραμματέα Διατροφής και Άθλησης τον Απρίλιο 2012.



    Στην κορυφή