Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


Με επιστολή της προς τον υπουργό Μεταφορών Δ. Ρέππα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία "εκφράζει την «απορία» της, για την …έλλειψη ανακοίνωσης για τη θεσμική επίλυση του μέτρου της απαλλαγής των ατόμων με αναπηρία από την καταβολή των διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε ούτε καν ως υποσημείωση στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου για την προτιθέμενη μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα των εθνικών οδών, παρά τις επαναλαμβανόμενες κρούσεις του αναπηρικού κινήματος της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Το ανωτέρω πάγιο αίτημα η Ε.Σ.ΑμεΑ. το επαναφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού η πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων επικαλούμενη κενά του θεσμικού πλαισίου αρνείται την εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής των διοδίων για τα άτομα με αναπηρία που είναι κάτοχοι επιβατικών αναπηρικών αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εταιρίες οι οποίες έχουν εκφράσει την επιθυμία της επίλυσης του ανωτέρω ζητήματος, ζητώντας την παρέμβαση του ίδιου του Υπουργείου.

Η ολιγωρία του Υπουργείου θεωρείται αδικαιολόγητη δεδομένου ότι η άρνηση εφαρμογής του μέτρου, σε κάποιες περιπτώσεις, συνοδεύεται και από την ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλων των διοδίων, όπως έχει καταγγείλει με τελευταία επιστολή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ) .

Τέλος, η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει παλαιότερη δέσμευση του υπουργείου Μεταφορών (26.08.2010), σύμφωνα με την οποία θα προωθούνταν ρύθμιση για την οριστική επίλυση του προβλήματος, διαβεβαιώνοντας τα άτομα με αναπηρία ότι οι εταιρίες Έργων Παραχώρησης θα ανταποκριθούν στο αίτημα της Κυβέρνησης για την ελεύθερη διέλευση των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια".


    Στην κορυφή