Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ


Με επιστολή της στην κ. Γ. Κωτίδου, Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την αγανάκτησή της που για ακόμη μία φορά, δημόσιος οργανισμός που ασκεί κοινωνική πολιτική και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, δεν λαμβάνει υπόψη του τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία, ανάγκες που αδιαμφισβήτητα σχετίζονται με την πιο ευπαθή ομάδα του πληθυσμού της χώρας!

Έτσι και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου έτους 2009 για τους εξής λόγους συμπεριλαμβάνει πάσης φύσεως επιδόματα των ΑμεΑ στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα γίνονται πιο αυστηρές οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο χώρος των ατόμων με αναπηρία βιώνει με τον πιο σκληρό και ανάλγητο τρόπο την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Άλλο ένα κοινωνικό μέτρο μετατρέπεται σε άδικο, αντισυνταγματικό και έρχεται σε αντίθεση με το κοινωνικό και ανθρώπινο δίκαιο.

Ως εκ’ τούτου το αναπηρικό κίνημα αναμένει από τον Ο.Ε.Κ. και την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων να προχωρήσουν:

α) στην εξαίρεση των πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων από το εισόδημα -τα οποία άλλωστε και βάσει φορολογικής νομοθεσίας είναι αφορολόγητα-,
β) στη μείωση του ορίου των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για τα άτομα με αναπηρία, λαμβανομένης υπόψη της μακροχρόνιας ανεργίας των ατόμων με αναπηρία,
γ) στην αύξηση του ποσού επιδόματος του ενοικίου ειδικά σε εκείνες τις κατηγορίες αναπηρίας που η αναπηρία τους οδηγεί αναπόφευκτα σε δαπανηρές επιλογές ενοικίασης κατοικίας και στους δικαιούχους γονείς ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (όπως νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση βαριές αναπηρίες).


    Στην κορυφή