ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
08/04/2020

Επιστολή ενημέρωσης για το ερευνητικό φάρμακο Remdesivir στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 από τον Σάββα Χαραλαμπίδη, Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Gilead Sciences:

«Από την πρώτη στιγμή ταυτοποίησης του νέου κορωνοϊού, ο οποίος ευθύνεται για την COVID-19, η Gilead κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης για τη δημόσια υγεία. Αξιοποιούμε την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουμε συσσωρεύσει από δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων, τα οποία άλλαξαν την πορεία απειλητικών για τη ζωή νόσων, όπως η HIV λοίμωξη και η Ηπατίτιδα C, και διαθέτουμε τους πόρους που απαιτούνται, προκειμένου – άμεσα – να προάγουμε δυνητικές θεραπείες για την COVID-19.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη ρεμντεσιβίρη (remdesivir) – ένα ερευνητικό φάρμακο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη – η έρευνα της Gilead ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Μέσα από πολλές δοκιμές, αποτυχίες και επαναλήψεις, ήμασταν σε θέση γρήγορα να αντιληφθούμε τη θεραπευτική δυναμική του remdesivir έναντι της COVID-19 και να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες για να επιταχύνουμε την ανάπτυξή του.

Στο πλαίσιο αυτής της αμιγώς ανθρωπιστικής μας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

Κινηθήκαμε με ταχύτητα για να προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir ως μιας δυνητικής θεραπείας. Έχουμε ξεκινήσει κλινικές μελέτες Φάσης 3 σε χώρες με σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ υποστηρίζουμε όλες τις κλινικές μελέτες επιστημονικών φορέων (μεταξύ άλλων NIAID – στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα – WHO, INSERM, κ.ά.) ανά τον κόσμο, παρέχοντας δωρεάν το ερευνητικό φάρμακο.

Επενδύσαμε στην αύξηση της δυνατότητας παραγωγής, ακόμη και πριν βεβαιωθούμε ότι το remdesivir θα είναι αποτελεσματικό. Ήδη από τον Ιανουάριο έχουμε αυξήσει κατά 30 φορές τη δυνατότητα παραγωγής του remdesivir, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο επάρκειας καμία άλλη από τις θεραπείες μας. Επίσης μειώσαμε τον χρόνο της εξαιρετικά πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας παραγωγής του από 12 σε 6 μήνες. Επιπλέον, δημιουργούμε μια κοινοπραξία φαρμακευτικών και χημικών εταιρειών, προκειμένου να επιταχύνουμε περαιτέρω την παραγωγή. Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμες προς διάθεση θεραπείες για 1 εκατομμύριο ασθενείς μέχρι το τέλος του 2020.

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε υπεύθυνη πρόσβαση στο remdesivir, τώρα και μετά από μια δυνητική έγκριση. Εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες έχουμε διαθέσει δωρεάν φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας, ενώ, ήδη, ξεκινούμε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, (δωρεάν) πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης, προκειμένου να επιταχύνουμε την πρόσβαση στο φάρμακο για τους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία.

Ως Gilead, υποστηρίζουμε έμπρακτα την υπεράνθρωπη προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή απάντησης στην πανδημία και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις, τα υγειονομικά συστήματα, τους διεθνείς φορείς υγείας καθώς και τους ακαδημαϊκούς φορείς, ώστε να επιταχυνθεί η παροχή αποτελεσματικών εργαλείων στους κλινικούς και τους ασθενείς που πολεμούν την COVID 19».

    Στην κορυφή