ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ


Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να γίνει στους πάντες γνωστό ότι το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο δέρμα που οδηγούν σε καρκίνο. Όπως αναφέρουν στο American Journal of Preventive Medicine η κινητοποίηση πρέπει να είναι αντίστοιχη εκείνης που ακολούθησε την ανακοίνωση των επιστημόνων ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, η οποία οδήγησε, 50 χρόνια μετά, σε αξιοσημείωτη πτώση των ποσοστών τόσο του καπνίσματος όσο και του καρκίνου.

Ο Δρ. Robert P. Dellavalle, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και κύριος συντάκτης της έκθεσης τονίζει με έμφαση ότι έφτασε η στιγμή που οι γενικοί χειρουργοί πρέπει να πουν στους ασθενείς τους ότι το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Όπως επισημαίνει ο γενικός χειρουργός κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης «ενώ τα αίτια κάποιων καρκίνων είναι γενετικά και δεν μπορούν να προληφθούν, σ’ αυτές τις δύο περιπτώσεις υπεύθυνοι είναι κυρίως περιβαλλοντικοί παράγοντες. Έτσι λοιπόν τα άτομα με υπεύθυνη συμπεριφορά, που διακόπτουν το κάπνισμα και αποφεύγουν το σολάριουμ, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των πνευμόνων και του δέρματος αντίστοιχα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές πληρούνται 8 από τα 9 κριτήρια του συστήματος “Bradford Hil”, που αφορά στις ελάχιστες προϋποθέσεις για να αποδειχθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ ενός παράγοντα και μιας νόσου, να θεωρηθεί δηλαδή το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος. Ακριβώς ο ίδιος αριθμός πληρούνταν και στη σχέση καπνίσματος-καρκίνου του πνεύμονα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους πληρείται το πρώτο κριτήριο της ισχύς της συσχέτισης. Οι διαθέσιμες αποδείξεις δείχνουν ότι όσοι κάνουν χρήση του σολάριουμ κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος και συγκεκριμένα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 16%. Το δεύτερο κριτήριο αφορά τη συνέπεια για την οποία οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συσχέτιση μεταξύ μαυρίσματος με τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία και καρκίνου του δέρματος υπάρχει σε όλες τις μελέτες χωρίς να αποκλείεται καμία ομάδα ή εθνικότητα. Επίσης, πληρείται και το κριτήριο της εξειδίκευσης, καθώς υπάρχει σχέση 1:1 μεταξύ έκθεσης σε τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία και καρκίνου του δέρματος.

Η χρονικότητα και η δοσοεξαρτώμενη σχέση επίσης πληρούνται. Στο μεν πρώτο (τέταρτο κριτήριο) ο κίνδυνος έπεται της χρήσης του τεχνητού μαυρίσματος, ενώ στο δεύτερο (πέμπτο κριτήριο) έχει αποδειχθεί η αναλογική σχέση μεταξύ έκθεσης και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Διαπιστωμένη είναι και η κάλυψη του έκτου κριτηρίου της βιολογικής βάσης, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν αλλαγές στο DNA βαθιά μέσα στο δέρμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει εξαλλαγή των κυττάρων σε καρκινικά, αλλά και του έβδομου που αφορά τη συνοχή, καθώς υπάρχει συμφωνία των αποτελεσμάτων από εργαστηριακές μελέτες και τις μελέτες του πληθυσμού. Η αναλογία που είναι το ένατο κριτήριο επίσης πληρείται καθώς τα ανοιχτόχρωμα δέρματα που παθαίνουν ευκολότερα εγκαύματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Η πειραματική τεκμηρίωση είναι το μόνο από τα εννέα κριτήρια του συστήματος “Bradford Hil” που δεν πληρείται και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει ανθρώπους να κάνουν σολάριουμ (ή να καπνίζουν) μόνο και μόνο για να κάνουν οι ερευνητές πειράματα (όγδοο κριτήριο), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εθελοντών. Γι’ αυτό και αρκούνται στα ευρήματα μελετών που ασχολούνται με εκείνους που ήδη κάνουν χρήση των κρεβατιών μαυρίσματος.

Ο κ. Τσιριγωτάκης εφιστά λοιπόν την προσοχή «Όπως φαίνεται και από το πέμπτο κριτήριο, όσο περισσότερο χρόνο δαπανούν οι άνθρωποι στα κρεβάτια μαυρίσματος προκειμένου ν’ αποκτήσουν πιο ελκυστικό, κατά την άποψή τους, χρώμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος» και προσθέτει ότι η ενημέρωση των ανθρώπων μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.
    Στην κορυφή