ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ


Η συνέχιση και η ενίσχυση των στοχευμένων παρεμβάσεων για τη μείωση της ζήτησης και χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών κρίνεται επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους ομιλητές της Ημερίδας με τίτλο: «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο: Απολογισμός Δράσεων 2013 – 2014», που διοργανώθηκε από τον ΟΚΑΝΑ τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν οι δράσεις, που υλοποιήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ την περασμένη διετία, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών» με κωδικό MIS 357502 (το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα με πολλαπλή στόχευση σε διαφορετικούς πληθυσμούς: η μείωση της βλάβης στους ενεργούς χρήστες ουσιών, η ενημέρωση γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η πρόληψη και η ενημέρωση γύρω από τα θέματα εξάρτησης σε φοιτητές ΑΕΙ - ΤΕΙ και η πρόληψη της χρήσης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, σημαντικά και στην ενίσχυση και την εντατικοποίηση της δουλειάς στην πρώτη γραμμή, που εκ του ρόλου του κλήθηκε να αναλάβει ο Οργανισμός λόγω της επιδημίας HIV στους ενδοφλέβιους χρήστες ουσιών, που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, οι κοινωνιοθεραπευτές (streetworkers) του προγράμματος πραγματοποίησαν πολυάριθμες εξορμήσεις σε χώρους συνάθροισης ενδοφλέβιων χρηστών, διανέμοντας υγειονομικό και ενημερωτικό υλικό και παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και κινητοποίησης για θέματα μολυσματικών ασθενειών, ασφαλούς χρήσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και θεραπείας, πραγματοποιώντας περισσότερες από 3.000 προσεγγίσεις.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρέμβασης «ΕυΜΕΛεια» που υλοποιήθηκε στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό» και «Α.Συγγρός» προσεγγίστηκαν και ενημερώθηκαν περισσότεροι από 250 οροθετικοί χρήστες - μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε θέματα πρόνοιας, θεραπείας, ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς και κυρίως κινητοποιήθηκαν για τακτική ιατρική παρακολούθηση και συνέπεια στη θεραπεία τους, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό.

Σημαντική επίσης υπήρξε η συνέργεια των μελών του προγράμματος με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα μέσω της δράσης «Διαδρομές Πρόληψης: Ενημέρωση για τις εξαρτήσεις» που έλαβε χώρα σε επτά ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πρωτεύουσας. Προσεγγίστηκε σημαντικός αριθμός (7.620) φοιτητών, οι οποίοι ενημερώθηκαν σε θέματα εξαρτήσεων.

Συνοψίζοντας τις δράσεις του προγράμματος όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι στα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία των Προγραμμάτων στην Κοινότητα και στο Δρόμο συγκαταλέγονται και οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ φορέων και ΜΚΟ, οι οποίες θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για την υλοποίηση ανάλογων δράσεων στο εγγύς μέλλον.

    Στην κορυφή