ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
15/11/2016

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετέχει στην 3η Παγκόσμια Ημέρα για τον Παγκρεατικό Καρκίνο με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, που διοργανώνουν τα μέλη της το μήνα Νοέμβριο, σε τέσσερις πόλεις: Λάρισα, Πάτρα, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 17:00-20:00, στον Πολυχώρο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της ΕΟΠΕ- Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και της ΕΜΚΑΠΕΣ- Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος και υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma.

Τα στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τις επιπτώσεις του καρκίνου του παγκρέατος στην επιβίωση, την ποιότητα ζωής, την οικονομική επιβάρυνση των Ευρωπαίων ασθενών, η μέση επιβίωση από το χρόνο της διάγνωσης είναι μόλις 6 μήνες.

Οι αριθμοί είναι σίγουρα μια αδυσώπητη πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και τα συμπτώματα, τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας και τα οποία δυστυχώς αγνοούμε για πολύ καιρό ή ακόμη και τα παρερμηνεύουμε. Για παράδειγμα ένας πόνος στην κοιλιακή ή την οσφυακή χώρα, που επιμένει χωρίς να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία, χρειάζεται να μας κινητοποιήσει άμεσα. Αλλά και οι γιατροί θα πρέπει να αναρωτηθούν «τι άλλο μπορεί να είναι» για συμπτώματα των ασθενών τους , που επιμένουν παρά την αγωγή που έχουν δώσει.

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα της κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και θα ακολουθήσουν οι Χαιρετισμοί της κας Ιωάννας Καραβάνα, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, καθώς και του κ. Χαρίδημου Μαρκογιαννάκη, Επιμελητή Β'ΕΣΥ, Α΄Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο, ο οποίος θα αποτελέσει βασικό Σχολιαστή της εκδήλωσης.

Η πρώτη επιστημονική ενότητα θα αρχίσει με τον κ. Δημήτριο Ζαχαρούλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα ομιλίας «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, το σημαντικότερο βήμα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας δύσκολης ασθένειας», τη σκυτάλη θα λάβει ο κ. Επαμεινώνδας Σαμαντάς, Συντονιστής Διευθυντής Γ' Ογκολογικής Κλινικής, Γενικό Ογκολογικό ΝΣΚ Κηφισιάς "οι Άγιοι Ανάργυροι", ο οποίος θα αναφερθεί στα νεότερα δεδομένα στη φαρμακευτική θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου, θα ακολουθήσει η κα Ιωάννα Σιαφάκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου Νοσοκομείο "Αρεταίειο", η οποία θα αναφερθεί στη θεραπεία πόνου και την υποστηρικτική θεραπεία για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Ευθύμιου Γκότση, Κλινικού Διαιτολόγου BSc, MSc, Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ, ο οποίος θα αναφερθεί στη Διατροφή των Ασθενών με Καρκίνο του Παγκρέατος.

Η δεύτερη ενότητα θα ξεκινήσει με την κα Μαριλένα Κόμη, Ψυχοπαιδαγωγό - Ψυχοθεραπεύτρια, Επίτιμη Πρόεδρο Κέντρου Ψυχοθεραπείας ΒΙΛΧΕΜ ΡΑΙΧ, EABP, ECP, με θέμα ομιλίας «Τραύμα & Καρκίνος», θα ακολουθήσει η ομιλία της κας Καίτης Αποστολίδου, Προέδρου ΕΛΛ.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), Αντιπροέδρου ECPC (European Cancer Patient Coalition), η οποία θα αναφερθεί στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των Ασθενών σχετικά με την διάγνωση και την πρόγνωσή τους και θα ολοκληρωθεί με την παρουσία των ασθενών κας Σταυρούλας Σαμαρά και κ. Παναγιώτη Μπαζιωτόπουλου, οι οποίοι θα μοιραστούν την προσωπική τους εμπειρία και θα μεταδώσουν το δικό τους μήνυμα.




    Στην κορυφή

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
31/10/2017

O Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα ενημέρωσης για το κοινό σχετικά με τον Καρκίνο του Παγκρέατος, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιατρών, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17.30 -20.30 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα).

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος. Τα στατιστικά στοιχεία για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου δεν είναι καθόλου αισιόδοξα και αποτελούν μια αδυσώπητη πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι τα συμπτώματα και τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας τα οποία δυστυχώς αγνοούμε για πολύ καιρό ή ακόμη και τα παρερμηνεύουμε. Η παρερμηνεία των συμπτωμάτων πιθανόν να προέρχεται είτε από εμάς τους ίδιους είτε από τους γιατρούς οι οποίοι θα πρέπει να αρχίσουν να αναρωτιούνται για τη συμπτωματολογία των ασθενών τους.

Η κα. Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ. και η κα. Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΛΛ.Ο.Κ. και Αντιπρόεδρος της ECPC-European Cancer Patient Coalition θα ανοίξουν με εισηγήσεις τους την εκδήλωση.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος - Ογκολόγος, Διευθυντής- Επιστημονικός Υπεύθυνος, Α΄ Παθολογικό Ογκολογικό Τμήμα, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» θα συντονίσει τις επιστημονικές ενότητες, που καλύπτουν όλο το εύρος του καρκίνου του παγκρέατος.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσία του κ. Μπαζιωτόπουλου, ασθενούς, ο οποίος θα μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία.

· Για την Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση θα μιλήσει ο Δρ. Χρήστος Δερβένης, Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας - Χειρουργικής Ήπατος - Χοληφόρων – Παγκρέατος, στο Νοσοκομείο Metropolitan

· Για τα Νεότερα Δεδομένα στη Φαρμακευτική Θεραπεία θα μιλήσει ο Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου, Διευθυντής της Β' Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan

· Για τις Διαταραχές Διάθεσης και Καρκίνος θα μιλήσει ο Δρ. Νικόλαος Ζηλίκης, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

· Για τη Διατροφική Υποστήριξη Ασθενών θα μιλήσει Δρ. Ευθύμιος Γκότσης, V.MD, BSc, MSc ΦοίΝΙΚΑΣ /Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης

· Για την παρουσίαση του προγράμματος ΣτηρίΖΟΥΜΕ - Κατ’Οίκον Νοσηλεία θα μιλήσει ο Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος Νοσοκομείο Παμμακάριστος

Η Ημερίδα «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο» υλοποιείται υπό την αιγίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ. & της ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της GENESIS Pharma.






    Στην κορυφή

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
06/11/2018




Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος ενημέρωσης του Κοινού για θέματα που αφορούν τη πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, διοργανώνει ημερίδα εστιασμένη στον Παγκρεατικό Καρκίνο, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο» - Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος» .

Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Παγκρεατικό Καρκίνο και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του Κοινού, ώστε να αντιληφθεί έγκαιρα τα πρώιμα συμπτώματα και να ζητήσει τη βοήθεια του παθολόγου - ογκολόγου.



Ο καρκίνος του Παγκρέατος έχει πλέον αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης, διαγιγνώσκεται δε και αντιμετωπίζεται, δύσκολα.



Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και ξεκινά στις 17.30.



Η πρόσβαση για το Κοινό στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, γίνεται από την οδό Αθανασιάδου ή εναλλακτικά από την Βασιλίσσης Σοφίας 127.



Ακολουθεί το πρόγραμμα και η θεματολογία των εισηγήσεων:

17:30-18:00 Έναρξη Εγγραφών & Χαιρετισμοί

Ζωή Γραμματόγλου, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών

Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., Αντιπρόεδρος ECPC, European Cancer Patient Coalition

Παρουσίαση πλατφόρμας/ιστοσελίδας για τον παγκρεατικό καρκίνο «Pancare»

Θανάσης Κρεμασμένος, Διευθυντής Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Βιωματικό Ασθενούς

Μαρματζούρη Ειρήνη

18:00-18:20 «Ρομποτική Χειρουργική Παγκρέατος Σήμερα»

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (MD, PhD, FACS, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, Πρόεδρος Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Επιστημονικός Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.


18:30-18:50 «Νεότερα δεδομένα στη φαρμακευτική θεραπεία του Παγκρεατικού Καρκίνου»

Μιχάλης Καραμούζης (Παθολόγος-Ογκολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ)

19:00-19:20 «Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, το σημαντικότερο βήμα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος»

Μανούσος Κωνσταντουλάκης (Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ)

19:30-19:50 «Διαταραχές της διάθεσης και καρκίνος του παγκρέατος»

Νικόλαος Ανδριώτης (Στρατιωτικός Ιατρός ψυχίατρος. Τμηματάρχης του Τμήματος Πρόληψης του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ενόπλων Δυνάμεων, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ενηλίκων και υπεύθυνος του προγράμματος ΠΝΟΗ του Ινστιτούτου Γαληνός. Μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Ψυχαναλυτικών Σπουδών (IPSO)

20:00-20:20 «Διατροφή Υποστήριξης Ασθενών με Καρκίνο του Παγκρέατος»

Ευθύμιος Γκότσης (Κλινικός Διαιτολόγος BSc, MSc, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος 401ΓΣΝΑ)

20:30-21:00 Συζήτηση με το κοινό - Συμπεράσματα

Πρόεδρος της Ημερίδας είναι ο Γεώργιος Κουμάκης (Παθολόγος Ογκολόγος Διευθυντής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Β’ Παθολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού, Νοσοκομείο «ο Άγιος Σάββας»).

Σχολιαστής ο Δημήτριος Κορκολής (Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής Α', Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών "ο Άγιος Σάββας")



    Στην κορυφή

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
14/11/2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Παγκρέατος που φέτος έχει οριστεί η 21η Νοεμβρίου 2019, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. διοργάνωσε την 6η συνεχή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο» χθες 13 Νοεμβρίου 2019 στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπου και παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπτώματα και χαρακτηριστικά της νόσου, ενώ αναφορές έγιναν και για την αντιμετώπισή της. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την εξέλιξη της νόσου.

Την ημερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), την ΕΜ-ΚΑΠΕΣ (Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος), της ΕΟΠΕ (Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος), τις Γυναίκες στην ογκολογία (w4life), της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και του Ελληνικού Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ.

Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο. Ετησίως, περίπου 12 άνδρες και 8 γυναίκες στους 100.000 διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο στην Ευρώπη.
Ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Οι ασθενείς που προσβάλλονται από παγκρεατικό καρκίνο χάνουν το 98% του προσδόκιμου υγιούς ζωής τους τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ η συνολική μέση επιβίωση ενός ατόμου που έχει διαγνωστεί με μεταστατικό παγκρεατικό καρκίνο είναι 4,6 μήνες. Σε μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται γιατί διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις, καθώς η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, παρά την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Πρόσφατη διεθνής έρευνα έδειξε πως το 60% του κοινού δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον παγκρεατικό καρκίνο.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Κ.Ε.Φ.Ι.» ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

56 Ενώσεις Ασθενών από όλο τον κόσμο ηγούνται αυτής της προσπάθειας. Στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο - ECPC (www.ecpc.org) και της Ευρωπαϊκής Πολυσυμμετοχικής Πλατφόρμας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα υποστήριξης ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος στην Ελλάδα. Συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης, και θα πραγματοποιήσει τοπικές δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών στην έναρξη της επιστημονικής ημερίδας αναφέρθηκε στο βραβείο που έλαβε το Κ.Ε.Φ.Ι. το 2017, όπου και δημιουργήθηκε η πρώτη πλατφόρμα για τον καρκίνο παγκρέατος, που οι ασθενείς μπορούν να κρατούν ως ημερολόγιο και να λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες, ενώ η πλατφόρμα πριν το νέο έτος θα είναι διαθέσιμη και για iOS. Τέλος η κα Γραμματόγλου αναφέρθηκε στο νέο βραβείο που έλαβε το Κ.Ε.Φ.Ι. με θέμα τη σχέση γιατρού ασθενή και τη σπουδαιότητα ο γιατρός να είναι όχι μόνο ιατρικά αρωγός, αλλά δίπλα στο ασθενή.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Την επιστημονική προσέγγιση για τη νόσο, τη διάγνωση και τη θεραπεία κατέθεσαν κορυφαίοι επιστήμονες υγείας, εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου και σε συναφή με τη νόσο θέματα.
Ο Δρ. Ευάγγελος Φελέκουρας, ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας πως ο καρκίνος παγκρέατος είναι ένας δύσκολος καρκίνος με ασαφή συμπτώματα. Εκτενή αναφορά έγινε στην ανάγκη οι ίδιοι οι γιατροί να κατευθύνουν τους ασθενείς να πραγματοποιούν εξετάσεις και πιο συγκεκριμένα μία αξονική τομογραφία, καθώς έχει διευκρινιστεί πως είναι η μόνη εξέταση που χρειάζεται να κάνεις ένας εν γένει ασθενής με παγκρεατικό καρκίνο. Τέλος, αναφέρθηκε πως η ίδια η πολιτεία δεν έχει επενδύσει στην επιστήμη της ιατρικής, ώστε οι γιατροί να καθοδηγούν ορθά τους πολίτες. Έκλεισε την ομιλία του με απαντήσεις σε ερωτήματα του κοινού και με την πρόταση «Στόχος είναι η ζωή σας».
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σακελλαρίου, συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις αναφέρθηκε επίσης στη δυσκολία του συγκεκριμένου καρκίνου και πως «στα επόμενα χρόνια θα μιλάμε κυρίως για μεταστατικό καρκίνο παγκρέατος». Έμφαση στην παρουσίαση του δόθηκε στους τρόπους θεραπείας και πως η ανοσοθεραπεία είναι πλέον μία ανερχόμενη θεραπευτική μέθοδος, ενώ εστίασε στις μεταλλάξεις του καρκίνου παγκρέατος, σε νέες μελέτες και πως ο καρκίνος παγκρέατος αποτελεί θεραπευτική πρόσκληση για την ιατρική κοινότητα.

Συνεχίζοντας ο κος Νικόλαος Σιδέρης, αναφέρθηκε στη συσχέτιση του καρκίνου παγκρέατος και στην κατάθλιψη, τη σπουδαιότητα της πρόληψης, αλλά όσον αφορά τη στιγμή της διάγνωσης ο ασθενής να εστιάζει στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και στην ψυχοθεραπεία, που οδηγούν στην ποιότητα ζωής, στην ορθή λήψη αποφάσεων, στον καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και τέλος η λήψη βοήθειας της κατάθλιψης από ειδικό οδηγεί στην πιο εύρυθμη καθημερινότητα για ασθενείς και φροντιστές. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τη βεβαιότητα πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις διασυνδέσεων της κατάθλιψης και του καρκίνου παγκρέατος.

Η κα Μαριαλένα Δημητρά, ξεκίνησε την ομιλία της με «tips» που μπορούν να βοηθήσουν έναν ογκολογικό ασθενή, αλλά και τους φροντιστές τους. Ερωτήματα και παραδείγματα ερωτήσεων διευκρίνισαν τις εσωτερικές ανησυχίες, τα συναισθήματα και τις πραγματικές απορίες των ασθενών και τη δύναμη που έχει ένας άνθρωπος, για να πραγματοποιήσει τους στόχους του και να διαχειριστεί σκέψεις και συναισθήματα που έχουν σχέση με την ασθένεια.

Η Δρ. Ζηναϊς Κοντούλη, δήλωσε πως κάθε ασθενής είναι διαφορετικός! Κάθε ασθενής βιώνει με διαφορετικό τρόπο τον πόνο, ενώ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις και τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και τη σχέση και την καλή επικοινωνία ως ανάγκη ανάμεσα στον ασθενή και τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, ώστε να λαμβάνει τις σωστές οδηγίες. Μέσα από μελέτη που παρουσιάστηκε οι ασθενείς δήλωσαν πως οι γιατροί δεν τους ρωτάνε ποτέ για τους πόνους που βιώνουν, ενώ και οι ίδιοι οι ασθενείς δεν εκφράζονται προς τους γιατρούς. Η ομιλία της έκλεισε με το μήνυμα πως «ζούμε με τον καρκίνο» και ζητάμε ως ασθενείς να ΜΗΝ πονάμε!

Τέλος, η κα Νίκη Μουρούτη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να καταρριφθεί ο μύθος πως η διατροφή δεν είναι σημαντική. Συνέχισε με αναφορές για τον παγκρεατικό καρκίνο διευκρινίζοντας πως η διατροφή ανήκει στους βασικούς παράγοντες και πως σε έναν ασθενή με καρκίνο παγκρέατος γίνεται διατροφική διαλογή, ώστε ο κάθε ασθενής να λάβει την καταλληλότερη διατροφή.


Περισσότερες πληροφορίες:

«Η έλλειψη ενημέρωσης, η καθυστερημένη διάγνωση, η υποχρηματοδότηση της έρευνας είναι προβλήματα κοινά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Πολυσυμμετοχική Πλατφόρμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος συνέταξε μια Διακήρυξη με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη να αναλάβουν δράση για την υλοποίηση στόχων. Οι ίδιοι και περισσότεροι στόχοι είναι απαραίτητο να αναληφθούν και στη χώρα μας:

1. Προώθηση εκστρατειών για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
2. Ανάπτυξη ειδικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και ενσωμάτωσή τους στις ευρύτερες πολιτικές ελέγχου του καρκίνου , όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου.
3. Βελτίωση της πρώιμης διάγνωσης μέσω της προώθησης εθνικής εκστρατείας προς τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.
4. Βελτίωση της διαδικασίας συλλογής δεδομένων στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και προσπάθεια δημιουργίας ειδικών μητρώων ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος στη χώρα μας, σε κάθε χώρα μέλος και συνολικά στην Ευρώπη.
5. Αύξηση του αριθμού των πανευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον καρκίνο του παγκρέατος με τη διάθεση κονδυλίων για την έρευνα για το καρκίνο του παγκρέατος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2014 (13.11.2014) από την Ευρωπαϊκή Πολυσυμμετοχική Πλατφόρμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (European Multi-Stakeholder Platform on Pancreatic Cancer) και αποτέλεσε την αφετηρία για να ξεκινήσει μια διεθνής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτή την εξαιρετικά απειλητική μορφή καρκίνου.
Η Ευρωπαϊκή Πολυσυμμετοχική Πλατφόρμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (European Multi-Stakeholder Platform on Pancreatic Cancer) συστάθηκε το 2014 και αποτελείται από ειδικούς, ακαδημαϊκούς, ασθενείς, κλινικούς γιατρούς και φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί στην ευαισθητοποίηση για τον παγκρεατικό καρκίνο, με σκοπό τη βελτίωση της περίθαλψης, της διάγνωσης και της συλλογής δεδομένων για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία έχει σκοπό να συσπειρώσει την παγκόσμια κοινότητα ασθενών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικούς που ασχολούνται με τη νόσο και να θέσει τον παγκρεατικό καρκίνο στο επίκεντρο, προκαλώντας μια δημόσια συζήτηση για την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης, αλλά και την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση στην έρευνα.




    Στην κορυφή