ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ CAFE SCIENTIFIQUE


Ο Γ' κύκλος ομιλιών του CAFΕ θα ξεκινήσει την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, και, όπως πάντα, θα είναι ανοικτός για το κοινό. Οι ομιλητές, έγκριτοι καθηγητές και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, θα μας ξεναγήσουν στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής, τα γενόσημα φάρμακα, τις νευροεπιστήμες, τα μαθηματικά, την παλαιοντολογία και άλλα πολλά.

Ειδικότερα, στην 1η εκδήλωση του θεσμού, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, θα μιλήσει η κα. Μαρία Κάνδυλα, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα: «Παίζοντας με τα δισεκατομμυριοστά του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου: τεχνολογία και ιατρική με υπερβραχείς παλμούς laser»

Η κα. Κάνδυλα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο αντικείμενο της Εφηρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. Εργάζεται ως Ερευνήτρια Γ΄ στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η έρευνά της εστιάζεται στην αλληλεπίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ύλη.

Η τεχνολογία των συστημάτων laser έχει εξελιχθεί με εντυπωσιακό τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παράγουμε φωτεινούς παλμούς διάρκειας μόλις μερικών δισεκατομμυριοστών του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Το μοναδικό αυτό εργαλείο επιτρέπει την παρατήρηση φαινομένων που δε γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις μας, καθώς εξελίσσονται εξαιρετικά γρήγορα. Για τις παρατηρήσεις αυτών των φαινομένων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους παλμούς laser σαν πολύ γρήγορα «φλας», με τον ίδιο τρόπο που η φωτογραφική μας μηχανή χρησιμοποιεί το «φλας» για φωτογράφηση, ώστε να καταγράψουμε και να ερμηνεύσουμε φυσικά φαινόμενα όπως η κίνηση των ηλεκτρονίων και των ατόμων. Επιπλέον, η χρήση τέτοιων παλμών προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για να επέμβουμε στην ύλη σε θεμελιώδες επίπεδο, για μικροεγχειρίσεις με υποκυτταρική ακρίβεια, για τη μελέτη βιολογικών διεργασιών, για τον έλεγχο της εξέλιξης χημικών αντιδράσεων και για την αλλαγή των ιδιοτήτων των υλικών. Η παρουσίαση θα ασχοληθεί με τις ποικίλες εφαρμογές των παλμικών laser στην ιατρική, τη βιολογία και την τεχνολογία και θα δώσει μία συνολική εικόνα αυτού του μοναδικού εργαλείου που ανοίγει νέες δυνατότητες σε ζωτικούς τομείς για τον άνθρωπο.

Οι ομιλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, θα διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη (19:00), με ελεύθερη είσοδο.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.


    Στην κορυφή

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ CAFE SCIENTIFIQUE


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
03/10/2016

Ο Ε' κύκλος ομιλιών του CAFΕ SCIENTIFIQUE θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, και, όπως πάντα, θα είναι ανοικτός για το κοινό.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του θεσμού, οι κκ Γιάννης Νταλιάνης και Στάθης Αντωνίου, θα μας ξεναγήσουν με πρωτότυπο τρόπο στο «αρχικό Σύμπαν». Χωρίς επιστημονικές ορολογίες, αλλά χρησιμοποιώντας απλές μαθηματικές σχέσεις, ζωγραφιές, μπαλόνια, βίντεο, ένα απολίθωμα κι ένα ραδιοφωνάκι θα μιλήσουμε για την κοσμική Μεγάλη Έκρηξη.

Το Σύμπαν μας μεγαλώνει σε μέγεθος και ηλικιώνεται! Σήμερα, έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως όλη η ύλη του Σύμπαντος ήταν κάποτε συγκεντρωμένη σε μια περιοχή μικρότερη από ένα στραγάλι! Η θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν μας εξηγεί πως αυτός ο μικροσκοπικός χώρος με την αφάνταστα πυκνή ύλη και ενέργεια άρχισε να διαστέλλεται ραγδαία, σημαδεύτηκε με κβαντικές χαρακιές και τελικά γέννησε τον κόσμο που παρατηρούμε και υπάρχουμε!

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός Cafe Scientifique, από τον Οκτώβριο του 2016, έως και τον Ιούνιο του 2017, περιμένει τους φίλους της γνώσης να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα. Έγκριτοι και βραβευμένοι καθηγητές και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, θα μας ξεναγήσουν στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχετικά με τους παραγήινους αστεροειδείς, την πυρηνική ενέργεια, τα υπόγεια ηφαίστεια της Σαντορίνης, το σχεδιασμό φαρμάκων, τα πειράματα του CERN, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Οι ομιλίες θα γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα, στις 7μμ, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

    Στην κορυφή