ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Στα πλαίσια της επίσκεψης στην Αθήνα των Πράσινων Ευρωβουλευτών, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Ska Keller, Ulrike Lunacek, Τerry Reintke και Josep-Maria Terricabras την Αλληλεγγύη Πειραιά και το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Στην επίσκεψη τους έγινε φανερή η έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης σε όλους τους τομείς, όπως διατροφή, εκπαίδευση, εξυπηρέτηση βασικών αναγκών και υγεία, αλλά και οι απήχηση που έχουν νέου τύπου δομές αλληλεγγύης και κατ' επέκταση η ενεργοποίηση σ' αυτές, της κοινωνίας των πολιτών.

Συγκεκριμένα στην Αλληλεγγύη του Πειραιά παρουσιάστηκε μια δυναμική πρωτοβουλία που βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και στη ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ωφελούμενων (ανέργων, ανθρώπων που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης) αναπτύσσοντας δράση στους τομείς της διατροφής (μοίρασμα νωπών τροφίμων σε οικογένειες και κοινωνική κουζίνα σε αστέγους), ρουχισμού, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής υποστήριξης ενάντια στις εισπρακτικές εταιρείες, εκπαίδευσης, υγείας κλπ.

Στο κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα στην Ελλάδα και το αρχαιότερο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, παρουσιάστηκαν οι λειτουργίες του ως κλινική και το σημαντικό απόθεμα σε φαρμακευτικό υλικό που καλύπτει ανάγκες ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία. Έγινε φανερή η έκταση της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές περικοπών στις δημόσιες δαπάνες στην υγεία, ιδιαίτερα για τα εκατομμύρια ανασφάλιστων, μέσα από πολλές ιστορίες που περιγράφηκαν. Το κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού βρίσκεται σε έναν συμβολικό χώρο που φιλοξενεί έναν αστικό λαχανόκηπο και κάθε έτος φέρνει κοντά όλες τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και καινοτομίας μέσα από το φεστιβάλ “Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τονίζουμε την ανάγκη να ενισχυθούν τέτοιες πρωτοβουλίες μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως η αναγνώρισή τους (πχ ως ιδιαίτερα νομικά πρόσωπα, την αναγνώριση της αγροτικής χρήσης σε αδόμητες εκτάσεις στον αστικό ιστό, την ενίσχυση της κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, λειτουργιών κυκλικής οικονομίας όπως η υποχρεωτική παραχώρηση αδιάθετων τροφίμων σε συλλόγους κλπ) και η παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξής τους από το κεντρικό κράτος και τους ΟΤΑ.


    Στην κορυφή