ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΨΝΑ


Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί»επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχέςτου Υπουργείου Υγείας, Καθηγητής κ. Βλάσσης Τομαράς μετά από πρόσκληση του Διοικητή κ. Παύλου Θεοδωράκη.

Αντικείμενο της επίσκεψης απετέλεσε η διερεύνηση της εφαρμογής του μέτρου του προστατευτικού κλινοστατισμού (μηχανικές καθηλώσεις) και ο τρόπος με τον οποίο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται ώστε να προστατεύονται απαρεγκλίτως τα ανθρώπινα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων.

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές κ. Τομαράςεπεσήμανε ότι η έλλειψη προσωπικού αλλά και η απουσία εκπαίδευσης των νοσηλευτών στις ψυχιατρικές κλινικές πολλές φορές οδηγεί στην κατάχρηση του μέτρου, και επέμεινε στην τήρηση του «Πρωτοκόλλου Περιοριστικών Μέτρων κατά την Ψυχιατρική Νοσηλεία» που ισχύει από την 30/01/2008.

Ο Διοικητής κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την εν τω βάθειπεποίθησή του για πλήρη εκρίζωση των μηχανικών καθηλώσεων από την καθ’ ημέρα κλινική πράξη στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ενημέρωσε των Πρόεδρο της Επιτροπής για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου τον τελευταίο χρόνο προς την κατεύθυνση αυτή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Ψυχίατροι κ.κ. Σταύρος Τεπερίδης, Χρήστος Γκαρνέτας, Αλέξανδρος Γέροντας και Χαράλαμπος Τουλούμης, Συντονιστές Διευθυντές της 1ης, 3ης, 4ης και 5ης Ψυχιατρικής Κλινικής αντίστοιχα, καθώς και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Δημήτριος Παπαϊωαννίδης, η Διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας κ. Αλεξάνδρα Κυβέλου και ο Νομικός Σύμβουλος του Νοσοκομείου κ. Δημήτριος Πολέμης.


    Στην κορυφή