ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ


To 5ο Εντατικό Σεμινάριο «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» υλοποιείται στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη για τρίτη συνεχή χρονιά, 17 με 22 Οκτωβρίου 2015 , από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ. Για πρώτη χρονιά το Σεμινάριο αποτελεί συνδιοργάνωση με το ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κω. Την ακαδημαϊκή αυτή πρωτοβουλία συνδράμουν και στηρίζουν το σύνολο των φορέων πολιτικής προστασίας της Κω και της ευρύτερης περιοχής του Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου.

Η επιστημονική εποπτεία του Σεμιναρίου εξασφαλίζεται από μια υψηλού επιπέδου Επιστημονική Ομάδα Ακαδημαϊκών Διεθνούς Κύρους, της ημεδαπής και της αλλοδαπής με αναγνωρισμένη εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Το Εντατικό Σεμινάριο απευθύνεται σε ιατρούς και υγειονομικούς καθώς και σε διασώστες κρατικών υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων αρωγής που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Σημαντική θέση στο σεμινάριο έχουν οι τρεις μεγάλες ασκήσεις προσομοίωσης οι οποίες αφορούν τροχαίο ατύχημα με πολλαπλές απώλειες υγείας, ατύχημα στο αεροδρόμιο και πυρκαγιά σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Σκοπός του Εντατικού Σεμιναρίου είναι, αφ’ ενός η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε θέματα διαχείρισης καταστροφών, αφ’ ετέρου η διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές του δικτύου πολιτικής προστασίας, όπως και η κατάρτιση και επικαιροποίηση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, τόσο για την ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων της Κω, όσο και σε ένα πλαίσιο προβολής του νησιού και της ευρύτερης περιοχής ως τουριστικού προορισμού με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και θωράκισής του σε εξωγενείς παράγοντες.

Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η συνεργασία με τον Ινστιτούτο Καταστροφών του Πανεπιστημίου Tübingen-Γερμανίας και τον καθηγητή και Πρόεδρό του Bernd Domres, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βέρνης και τον καθηγητή Αριστομένη Εξαδάκτυλο και με το Υπουργείο Υγείας της Σερβίας. Παράλληλα, το πρόγραμμα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης και η Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Σαλή-Παπασαλή.


    Στην κορυφή