ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
03/12/2017

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην ενημερωτική ημερίδα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή που διοργάνωσαν ο Δήμος Κηφισιάς και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο 3ο ΚΑΠΗ του Δήμου.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Boehringer Ingelheim Ellas.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Σαμουήλ Ζορμπάς, Ιατρός Εργασίας Δήμου Κηφισιάς. Ο κ. Ζορμπάς κατά την έναρξη της ομιλίας αναφέρθηκε στη χάραξη και την υλοποίηση στρατηγικής για την πρόληψη και τη φροντίδα της δημόσιας υγείας που έχει αναλάβει ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με άλλους Δήμους μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ και τόνισε τη σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, καθώς και τους κ.κ. ομιλητές για την ενημέρωση που προσέφεραν στους δημότες.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς, μέλους του Δικτύου μας, στο πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και της Κολπικής Μαρμαρυγής. Η προστασία της υγείας μας από τις σοβαρές αυτές παθήσεις, απαιτεί ευρεία ευαισθητοποίηση, έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένους πολίτες, στόχος που κατορθώνεται μέσω τέτοιων επιτυχημένων συνεργασιών».

Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το θέμα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Την ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Σπυρίδων Ρήγας, Παθολόγος – Διαβητολόγος. Ο κ. Ρήγας αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή αναφορικά με το σακχαρώδη διαβήτη και στη συνέχεια παρουσίασε πρόσφατα διεθνή και ελληνικά δεδομένα που αφορούν στην εν λόγω πάθηση. Κατά την ομιλία του, εξήγησε τους τρόπους που εκδηλώνεται ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αίτια που τον προκαλούν, αλλά και τους τρόπους διαχείρισης των ασθενών με διαβήτη. Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στην καθημερινότητα ενός διαβητικού, μένοντας στις διατροφικές συνήθειες και παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα και τις εξελίξεις γύρο από το διαβήτη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεδομένο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης, αφού πλέον διατίθενται θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, όσο και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος ο κ. Ρήγας, αναφέρθηκε στον υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχει ένας ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτριος Συκιώτης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ). Ο κ. Συκιώτης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της τακτικής και σωστής ενημέρωσης του κοινού, καθώς επίσης και στη σοβαρότητα της έγκαιρης διάγνωσης των ατόμων με διαβήτη. Επισήμανε δε, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό μετά τη διάγνωση να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που δίδονται από τους ιατρούς. Αναφέρθηκε στο έργο που προφέρουν οι σύλλογοι όπως η ΕΛΟΔΙ, τονίζοντας ότι θα ήταν ευχής έργο να απευθύνονται τα άτομα με διαβήτη στους συλλόγους αυτούς. Τέλος, ο κ. Συκιώτης παρότρυνε το κοινό να προσεγγίσει και να πλαισιώσει τους συλλόγους ασθενών, τονίζοντας ότι με τη συσπείρωση ισχυροποιείται η φωνή τους και επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα στο δύσκολο έργο που επιτελούν για την καλυτέρευση των παροχών προς τα άτομα με διαβήτη.

Η κ. Μαρία Τριανταφύλλου εκπρόσωπος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κατά την εισήγησή της τόνισε τη σημασία των συλλόγων ασθενών και αναφέρθηκε στην εικόνα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα. Παρουσίασε ενδιαφέροντα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία για τη νόσο και αναφέρθηκε στα προβλήματα των διαβητικών στη χώρα μας, τονίζοντας τη σημαντικότητα της σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης – εκπαίδευσης του κόσμου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Τέλος, η κ. Τριανταφύλλου παρουσίασε τις δράσεις και τις διεκδικήσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αναφέροντας ότι η Ομοσπονδία στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα πλαισίωσης των συλλόγων ασθενών.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αναπτύχθηκε το θέμα της Κολπικής Μαρμαρυγής από τον κ. Χρήστο Χριστοδούλου, Ειδικό Καρδιολόγο. Ο κ. Χριστοδούλου παρουσίασε την ανατομία της καρδιάς, εξηγώντας τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, τα αίτια που την προκαλούν, καθώς και τη συχνότητα εμφάνισής της. Συνεχίζοντας με την περιγραφή των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης πάθησης και των κινδύνων που ελλοχεύουν από την ύπαρξή της, ανέλυσε τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισής της. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τους τύπους και τα συμπτώματά τους και παρουσίασε πως μπορεί να προκληθεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε έναν ασθενή με κολπική μαρμαρυγή. Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου κατά την ομιλία του παρουσίασε τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης τέτοιων επεισοδίων και τη συμπτωματολογία τους, τονίζοντας τους τρόπους πρόληψής τους.

Ακολούθησε συζήτηση, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού από τους ομιλητές σχετικά και με τις δύο παραπάνω παθήσεις. Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν για όσους παραβρέθηκαν δωρεάν εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη (μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).

Ως κεντρικό μήνυμα της ημερίδας αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της πρόληψης για την αποφυγή είτε των ίδιων των παθήσεων, είτε των πιθανών επιπλοκών τους & ειδικά για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τονίστηκε η συσχέτισή του με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς. Επίσης, έγινε κατανοητό ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 όσο και η κολπική μαρμαρυγή, αντιμετωπίζονται πλέον με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
    Στην κορυφή