ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΣΩ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΠΩΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
12/11/2015

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της χειρουργικής και συγκεκριμένα η ενδοσκοπική χειρουργική μέσω φυσικών οπών (NOTES), που επιτρέπει τη διενέργεια ενδοπεριτοναϊκών επεμβάσεων χωρίς να υπάρχει δερματική τομή, είναι το θέμα του EURO-NOTES 2015 WORKSHOP, που διεξάγεται στο Τορίνο της Ιταλίας από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου και στο οποίο συμμετέχει ο Γενικός Χειρουργός MD, PhD Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος ανοίγει νέους ορίζοντες στη χειρουργική και ιδιαίτερα στην επεμβατική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, καθώς δεν θα γίνονται πλέον τομές: η προσέγγιση των χειρουργών στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας (περιτοναϊκή κοιλότητα) θα πραγματοποιείται μέσω των φυσικών οπών του ανθρώπινου σώματος.

Η εξέλιξη αυτή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, καθώς πέρα από την πλήρη έλλειψη τομών στην κοιλιακή χώρα, απαιτεί πολύ λιγότερη χρήση αναισθησίας, μειώνει τον πόνο, τον κίνδυνο μετεγχειρητικών κηλών και το χρόνο νοσηλείας του ασθενούς. Τελικός στόχος είναι να μπορεί ένας ασθενής να χειρουργείται χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας και σε λιγότερο από 24 ώρες να επιστρέφει σπίτι του χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο πόνο!

Η νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδος, που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι λιγότερο επεμβατική από την κλασσική ή την λαπαροσκοπική χειρουργική και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς’ Η νέα αυτή μέθοδος πέρα από την πλήρη έλλειψη τομών στην κοιλιακή χώρα απαιτεί πολύ λιγότερη χρήση αναισθησίας και μειώνει το χρόνο νοσηλείας του ασθενούς . Είναι γνωστό πως εδώ και περίπου δέκα χρόνια η Λαπαροσκοπική Χειρουργική έχει πρακτικά αντικαταστήσει την κλασσική ανοικτή χειρουργική σε πολλές επεμβάσεις. Οι επιστήμονες σε αναζήτηση μιας ακόμη λιγότερο επεμβατικής τεχνικής εδώ και δυο χρόνια πραγματοποιούν ενδοκοιλιακές επεμβάσεις μέσω φυσικών οπών, με τη χρησιμοποίηση εύκαμπτων ενδοσκοπίων που προσεγγίζουν την περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω τομής στο τοίχωμα του στομάχου, του κόλπου ή του εντέρου (ορθού). Μετά το τέλος της επέμβασης η οπή κλείνεται επίσης ενδοσκοπικά.

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική μέσω φυσικών οπών (NOTES) επιτρέπει τη διενέργεια ενδοπεριτοναϊκών χειρουργικών επεμβάσεων, χωρίς να υπάρχει καμιά δερματική τομή. Η απουσία των τομών είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, η οποία έχει τομές, αλλά πολύ μικρότερες σε σχέση με την ‘κλασσική’ ανοιχτή χειρουργική Η έλλειψη τομών σημαίνει: Απουσία λοιμώξεων– φλεγμονών δερματικών τομών. Λιγότερος πόνος. Αποφυγή μετεγχειρητικών κηλών. Λιγότερα αναλγητικά και κατασταλτικά φάρμακα. Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, όταν δεν διανοίγεται το κοιλιακό τοίχωμα δεν δημιουργούνται συμφύσεις, οι οποίες μετεγχειρητικά μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, όπως διαταραχές κινητικότητας του εντέρου. Mε βάση τα παραπάνω, ο ασθενής ανανήπτει γρηγορότερα ακόμη και από τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, ανακτά ταχύτερα τη φυσιολογική αναπνευστική και καρδιαγγειακή του λειτουργία, και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσοκομειακής του νοσηλείας. Ο τελικός στόχος είναι να μπορεί ένας ασθενής να χειρουργείται χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας και σε λιγότερο από 24 ώρες να επιστρέφει σπίτι του χωρίς καθόλου ή ελάχιστο πόνο.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές

Το 2005 ανακοινώθηκε στην Ινδία η πρώτη διαγαστρική σκωληκοειδεκτομή (Μέσω του στόματος) σε άνθρωπο. Το 2007 ξεκίνησαν οι πρώτες διακολπικές επεμβάσεις σε ανθρώπους, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. Από την άλλη πλευρά, ο εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική χειρουργός, ως άριστος γνώστης της ανατομίας, φυσιολογίας, παθολογίας και εγχειρητικής του οργάνου στόχου, με την εμπειρία και την τεχνική του κατάρτιση θα ολοκληρώσει την χειρουργική επέμβαση’ Η τεχνική NOTES έρχεται να δώσει νέα ώθηση στην επεμβατική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε μεγάλα κέντρα της Γαλλίας, του Βελγίου και των Η.Π.Α. Στο διάστημα αυτό έχουν υποβληθεί σε ενδοσκοπική, ενδοαυλική, επιμήκη διαμερισματοποίηση του στομάχου 60 άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική, με εξαιρετικά αποτελέσματα.


    Στην κορυφή