ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ


Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο, που εδρεύει στη Γαλλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα στα έξι περιστατικά καρκίνου σ' ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή γύρω στα δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο (ποσοστό 16% του συνόλου), προκαλούνται από μολύνσεις από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, όπως ιό, βακτήριο ή παράσιτο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν έγκαιρα. Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου είναι σε μεγάλο βαθμό μεταδοτικοί!

Όπως επισημαίνει η μελέτη, ο καρκίνος θα αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά στο μέλλον, αν πάψει να θεωρείται αποκλειστικά ως μη μολυσματική νόσος.

Οι ειδικοί που ανέλυσαν 27 είδη καρκίνου από 184 χώρες κατέληξαν ότι τέσσερις είναι οι κυριότερες αιτίες μόλυνσης: ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), to ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), καθώς και οι ιοί της ηπατίτιδας B και C.

Από τις συνολικά 12,7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, οι τέσσερις ανωτέρω μολύνσεις ευθύνονται για 1,9 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες διεθνώς, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μόλυνσης που οδηγούν σε καρκίνο και να γίνει αντιληπτό ότι αυτά τα είδη καρκίνου ουσιαστικά αποτελούν μία μεταδιδόμενη ασθένεια.

Οι επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο τονίζουν ότι τα περιστατικά μολυσματικών καρκίνων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά στο μέλλον, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, ασφαλέστερες μέθοδοι ενέσεων, αντιμικροβιακές θεραπείες κ.α. Εμβόλια υπάρχουν ήδη για τους ιούς HPV και ηπατίτιδας B (HBV), ενώ η μόλυνση από το βακτήριο helicobacter pylori, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκος στομάχου με τελική κατάληξη τον καρκίνο, είναι δυνατό να καταπολεμηθεί έγκαιρα με αντιβιοτικά.


Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Κατρίν ντε Μαρτέλ και τον Μάρτιν Πλάμερ δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Lancet Oncology".

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή