ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ


Ένας στους δύο Έλληνες εκδηλώνει πλέον αϋπνίες, την πιο συχνή διαταραχή ύπνου, λόγω άγχους και ανασφάλειας που βιώνουν για το αύριο, ενώ ποσοστό 15% του πληθυσμού εμφανίζει χρόνια αϋπνία. Τα πιο συχνά «θύματα» της ολοένα αυξανόμενης διαταραχής είναι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, ιδίως τις νυχτερινές ώρες.

Τα στοιχεία της Μονάδας Ύπνου του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, που παρουσιάζονται με την ευκαιρία της (σημερινής) Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, δείχνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου αναδεικνύονται σε μείζον πρόβλημα υγείας των Ελλήνων.

Η πιο σημαντική όμως επίπτωση των διαταραχών αυτών, σύμφωνα με τους ειδικούς της Μονάδας, είναι ο αυξημένος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Όπως έδειξε έρευνα σε ασθενείς του νοσοκομείου με σοβαρή άπνοια ύπνου (το σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας ύπνου αποτελεί την πιο συχνή αιτία υπνηλίας και ταλαιπωρεί το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών), το 60% παραδέχτηκαν ότι έχουν υπνηλία στη διάρκεια της οδήγησης, ενώ ποσοστό 15% είχε τροχαίο ατύχημα (πραγματικό ή βγήκε από το δρόμο) εξαιτίας της υπνηλίας αυτής.

Μάλιστα, στοιχεία πρόσφατης έρευνας στις ΗΠΑ, από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, έδειξε ότι οι πιλότοι και οι εργοδηγοί τρένων είναι εκείνοι που πλήττονται από την αϋπνία με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την απόδοσή τους στην εργασία και την ασφάλεια.

Υπνηλία, όμως, επισημαίνουν οι ειδικοί, προκαλείται και από τις «καινούργιες» ασθένειες που συνεπάγεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Αυτές είναι:

-σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου: ο ασθενής δεν προλαβαίνει να κοιμηθεί όσο χρειάζεται ώστε να είναι ξεκούραστος και λειτουργικός την επομένη. Η θεραπεία είναι απλώς, σύσταση για περισσότερες ώρες ύπνου…

-διαταραχή ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες: αφορά το 10% των εργαζομένων σε βάρδιες που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε νύχτα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι θεραπευτικές δυνατότητες μειώνονται δεδομένου ότι δεν είναι πάντα εύκολο να αλλάξει ο ασθενής, εργασία.

- jet lag λόγω πολύωρων και συχνών ταξιδιών: αντιμετωπίζεται με το ίδιο τρόπο όπως και η διαταραχή ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες, με φάρμακα εγρήγορσης.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή