ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ


"Ένα χρόνο μετά την επιβολή του Μνημονίου, η δημόσια υγεία στην χώρα μας πορεύεται με βάση τις επιταγές και τις κατευθυντήριες γραμμές του. Στο όνομα του ορθολογισμού και της οικονομικής κρίσης, ήρθε αντιμέτωπη με τη πολιτική συγχωνεύσεων, κατάργησης νοσοκομείων, ακυρώσεων των προσλήψεων στην Περιφέρεια" τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και επισημαίνουν πως:

"'Ενα χρόνο μετά, βρίσκονται σε παρακμή και υποβάθμιση -εν όψει και του 4ου μνημονίου- όλες οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, στο όνομα της αναδιάρθρωσης. Οι συνεχείς περικοπές των ήδη περιορισμένων χρηματοδοτήσεων φέρνουν τις προνοιακές δομές και τα νοσοκομεία σε τραγική κατάσταση.

Τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, υποστελεχωμένα και με ανεπάρκειες των προμηθειών. Λόγω βεβιασμένων ενεργειών και επιλογών, οι συνέπειες αυτής της υποβόσκουσας αναδιάρθρωσης, έχουν καταστήσει δύσκολη την δουλειά των νοσοκομειακών γιατρών λόγω των ελλείψεων των νοσοκομειακών υλικών και έχουν οδηγήσει τις Διοικήσεις πολλών νοσοκομείων να λαμβάνουν, παρά τις ισχύουσες διατάξεις, αποφάσεις για προμήθειες σε τιμές ανώτερες από αυτές του Παρατηρητηρίου Τιμών, ως
αναγκαία πρακτική λόγω του εμπάργκο των προμηθευτών.

Οι ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων στην Περιφέρεια αντιμετωπίζονται με αναγκαστικές αποσπάσεις και μετακινήσεις νοσηλευτικού και ιατρικού
προσωπικού που πηγάζει από την πολιτική προσλήψεων «με το σταγονόμετρο». Η κάλυψη των αναγκών των περιφερειακών Νοσοκομείων, ιδιαίτερα των νησιωτικών συμπλεγμάτων απαιτούν σχεδιασμό άμεσο ώστε οι περιοχές αυτές λόγω της γεωγραφικής τους κατάτμησης και του τουριστικού χαρακτήρα τους να έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των εφημεριών και εξαίρεση από το πάγωμα των προσλήψεων. Επιπλέον η κοστολόγηση αεροδιακομιδών σε περιστατικά που μπορούν να αναταχθούν επιφέρει επιπρόσθετο κόστος στις δαπάνες καθώς κάθε
αεροδιακομιδή στοιχίζει 20.000 ευρώ. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να καλυφθούν άμεσα οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την
ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων με κάλυψη των προκηρυγμένων θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και με ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των νοσοκομείων.

Οι Προνοιακές Δομές της χώρας στο επίπεδο κάλυψης αναγκών των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, είναι αντιμέτωπες με τις συνέπειες της ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Όλη αυτή η εικόνα επιβάλλει την λήψη μέτρων για την προστασία των προνοιακών δομών της χώρας, την θέσπιση ειδικού Προγράμματος Υποστήριξης Προγραμμάτων Υπηρεσιών Κέντρων και Δομών που απευθύνονται σε άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Θεωρούμε απαραίτητο να σταματήσει η κυβέρνηση την πολυδάπανη χρηματοδότηση των Special Olympics και να σεβαστεί την άποψη των φορέων των ατόμων με αναπηρία που έχουν που έχουν ήδη εκφράσει αρνητική θέση. Ζητάμε η οικονομική κρίση να μην μεταφερθεί στην πλάτη των ΑΜΕΑ: η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους γονείς , το προσωπικό και τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες, με αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος πρόνοιας και της οικονομικής χρεοκοπίας των Κέντρων .

Παράλληλα οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων και η πληρωμή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργούν συνθήκες ταλαιπωρίας και ανασφάλειας στους συνταξιούχους και ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται από την διαμάχη φαρμακοποιών και ασφαλιστικών ταμείων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τις αρχές του πράσινου κινήματος για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Περίθαλψη , με ενισχυμένη την κοινωνική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη. Η ορθολογική οργάνωση των υπηρεσιών για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον ελληνικό λαό έρχεται αντιμέτωπη με τις επιταγές του Μνημονίου που ζητούν δραστικές περικοπές και περιορισμούς δαπανών υγείας για την εξοικονόμηση χρημάτων για το χρέος, αποδυναμώνοντας και διαλύοντας τις υπηρεσίες υγείας.

Ο σεβασμός στο Κοινωνικό Κράτος και στην Δημόσια Υγεία αποτελούν πεδίο αναγνώρισης πολιτισμού. Για να μη μεταφερθεί η οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ασθενών , των ατόμων με αναπηρία, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητο να επανεπενδύονται στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας όλα τα ποσά που εξοικονομούνται από την ορθολογικότερη οργάνωσή της."



    Στην κορυφή