ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ


Νέους ορίζοντες στην έρευνα για τις νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, αλλά και την προοδευτική απώλεια νευρώνων στον εγκέφαλο, ανοίγει η μελέτη που έγινε στο το Ινστιτούτο Max Delbrueck της Γερμανίας, με υπεύθυνο τον έλληνα ερευνητή δρ Σπύρο Πετράκη. Η φυσιολογική λειτουργία των πρωτεϊνών του οργανισμού, που είναι απαραίτητη για να μην αναπτύσσονται νοσήματα, σχετίζεται άμεσα με τη σωστή αναδίπλωση των αλυσίδων των αμινοξέων τους, μία ειδική μοριακή διεργασία του οργανισμού.

Πρωτεΐνες, όμως, χωρίς τη σωστή αναδίπλωση σχηματίζουν «πρωτεϊνικά συσσωματώματα», μετατρέπονται δηλαδή από φυσιολογικές και ευεργετικές για τα κύτταρα, σε τοξικές.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικού μελέτησαν μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την «ataxin-1» οποία δεν αναδιπλώνεται σωστά λόγω μιας κληρονομική ανωμαλίας στο γονίδιό της. Αυτό που βρήκαν, είναι πως μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που δεν ακολουθούν την προγραμματισμένη διαδικασία αναδίπλωσης, μπορούν να προκαλέσουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σύμφωνα με όσα ανακάλυψε η διεθνής ομάδα επιστημόνων, δώδεκα από τις ταυτοποιημένες πρωτεΐνες ενισχύουν την τοξικότητα της μεταλαγμένης «ataxin-1» στα νευρικά κύτταρα, ενώ εννέα από αυτές τη μειώνουν.

Επιπλέον, οι ερευνητές ταυτοποίησαν ένα κοινό χαρακτηριστικό στη δομή των πρωτεϊνών. Όπως εκτιμούν, αυτή η δομή θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό νέο θεραπευτικό στόχο.

«Μια προσεκτική ανάλυση των μοριακών μηχανισμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακάλυψη φάρμακων που καταστέλλουν τις τοξικές διαδικασίες, με πιθανή εφαρμογή και σε άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Genetics.


    Στην κορυφή