ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ


Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), προκειμένου να παρασχεθεί υποστήριξη και φροντίδα σε αστέγους που διαβιούν στο Κέντρο της Αθήνας, καθ ΄ όλη τη διάρκεια του έντονου ψύχους και της κακοκαιρίας.

Το μεγαλύτερο κοινωφελές σωματείο της χώρας, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωνικούς Φορείς, κινητοποίησε τα μέσα που διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές και προχώρησε στην οργάνωση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την παροχή δέσμης υποστηρικτικών υπηρεσιών και παροχών στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, που είναι ανυπεράσπιστη όσο καμία άλλη μπροστά στην επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και τις ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες.

Από το στελεχικό και εθελοντικό δυναμικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συστάθηκαν, ειδικότερα, κλιμάκια με κοινωνικούς λειτουργούς, εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρείτες - Διασώστες του Ε.Ε.Σ., τα οποία ανέλαβαν την κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου - Φιλελλήνων - Αμαλίας - Αθ.Διάκου - Βασ.Κων/νου - Βασ. Σοφίας - Σόλωνος - Καποδιστρίου – Γ’ Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα τα κλιμάκια του ΕΕΣ προσέγγισαν 234 αστέγους στη συγκεκριμένη ζώνη , στους οποίους διένειμαν: 202 δέματα αστέγων, 116
κουβέρτες, 151 δέματα με είδη ατομικής υγιεινής, 98 δέματα ιματισμού, 136 αφεψήματα σε ειδικά δοχεία. Παράλληλα, 17 άστεγοι μετακινήθηκαν σε χώρους διανυκτέρευσης του Δήμου Αθηναίων και 10 στον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού .

Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητά τους τα άτομα που προσέγγισαν τα κινητά κλιμάκια του Ε.Ε.Σ. κατά τη διεξαγωγή των δράσεων εργασίας στο δρόμο ήταν Έλληνες, μεμονωμένοι άνδρες νεαρής και μέσης ηλικίας. Οι αλλοδαποί ωφελούμενοι ανέρχονται σε ποσοστό 25% επί του συνόλου των εξυπηρετουμένων, με κύριες χώρες προέλευσης τη Βουλγαρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Επιπλέον σε ότι αφορά σε ειδικές ομάδες εξυπηρετουμένων, επισημαίνεται ότι το ποσοστό των χρηστών ουσιών που εντοπίστηκε και στους οποίους έγινε διανομή υλικού ενίσχυσης ανέρχεται σε 11% επί του συνόλου των εξυπηρετουμένων. Επίσης εντοπίστηκαν πέντε ψυχιατρικοί ασθενείς (ποσοστό 2,13% επί του συνόλου), άστεγοι επί μακρόν.

Το έκτακτο σχέδιο παρέμβασης του Ε.Ε.Σ. για την παροχή βοήθειας στους αστέγους της Αθήνας προβλέπεται να διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 οπότε και αναμένεται να υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι ο Ε.Ε.Σ. θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα ανταπόκρισης, εφόσον απαιτηθεί, και το επόμενο χρονικό διάστημα.




    Στην κορυφή