ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
25/09/2020




Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19, παρατηρείται μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μειώνονται αισθητά τα αποθέματα αίματος της χώρας μας και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.
Για τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, διοργανώνει έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία και καλεί όσους νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου, να προσέλθουν την Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22) και ώρες 12μες με 6μμ.
Η αιμοληψία διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.
Ο υπαίθριος χώρος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με τοποθέτηση ειδικής τέντας και παράλληλαγια τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:
· χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν

· αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

· τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας

· τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού

Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλ. 2132146726-16, καθημερινά (9:00-14:30).
Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
  • Να είσαι 18-65 ετών
  • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

    Στην κορυφή