ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ LDL-ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
08/11/2018



Ξεκίνησε η εκστρατεία «LDL Alert», μια πρωτοβουλία της Amgen με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης.

Η υψηλή LDL-χοληστερόλη (επίσης γνωστή ως «κακή χοληστερόλη») σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, χωρίς όμως εμφανή συμπτώματα. Η υψηλή LDL-χοληστερόλη μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους (αλλά ευτυχώς τροποιήσιμους) παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο1. Η Εκστρατεία «LDL Alert» έχει ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, η Εκστρατεία καλεί τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να συνεργαστούν για να επανεξετάσουν τις τρέχουσες επιλογές της θεραπείας τους για την LDL-χοληστερόλη και να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, 2 ξεπερνώντας τα περιστατικά αιτίας θανάτου από καρκίνο. Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο3. Από αυτούς που πάσχουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας στους τρεις θα υποστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλο ένα συμβάν.4 Ακόμη και για εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με στατίνη ή παραδοσιακή θεραπεία μείωσης λιπιδίων, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να παραμείνει πραγματική απειλή.5,6,7, 8

Η Amgen δημιούργησε την καμπάνια «LDL Alert», προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία της πρόληψης αλλά και την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, προβάλλοντας τη σημασία του επείγοντος. Στόχος η μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων στους ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι η υψηλή LDL-χοληστερόλη δεν θα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή στα επείγοντα με τη σωστή θεραπεία. Η εκστρατεία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα, περιλαμβάνοντας εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού, καθώς και δημιουργία minisite της καμπάνιας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ασθενείς.

Ο κ. Αλέξανδρος Τσαμπαρλής, Value, Access & Policy Director της Amgen Hellas, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δημιουργία αυτής της καμπάνιας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού σχετικά με την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης. Στην Amgen κάνουμε πράξη το όραμα μας για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, ωθώντας την επιστήμη στα όρια της, προάγουμε τη σύγχρονη ιατρική και ταυτόχρονα νοιαζόμαστε για τον ασθενή και βρίσκουμε τρόπους για να δείχνουμε έμπρακτα την υποστήριξη μας για την πρόληψη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του».

Ο δρ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, δήλωσε ότι: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να στηρίξουμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τους Έλληνες ασθενείς. Η σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης αποτελεί προτεραιότητα, αφού η νόσος τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα πριν να εκδηλωθεί ξαφνικά, προκαλώντας σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια».
    Στην κορυφή