ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Οι νέες εξελίξεις που αφορούν στη Διάγνωση, στην Αντιμετώπιση και στη Διαχείριση του Καρκίνου του Μαστού απασχόλησαν τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαρτίου στην Αθήνα.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τον καρκίνο του μαστού, απ’ όλη την Ελλάδα και από το Εξωτερικό, ενημερώθηκε ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός νέων ειδικευμένων ακτινολόγων μαστού (250 συμμετέχοντες), τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, για τις νεότερες εξελίξεις και εφαρμογές που αφορούν σ’ αυτήν την τόσο σημαντική ασθένεια, που προβληματίζει την ιατρική κοινότητα και απασχολεί την οικογένεια αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Σύμφωνα με την Δρ. Αθηνά Βούρτση, Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Deputy Secretary της SIS και Πρόεδρος της ΕΕΑΜ, «Οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕΑΜ βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις δημοσιευμένες οδηγίες της American Cancer Society και του American College of Radiology , που κινούνται στο ανώτερο επιστημονικό επίπεδο, στην παρούσα χρονική συγκυρία. Σκοπός των οδηγιών αυτών είναι να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικό εργαλείο και να προσφέρουν τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να κινηθεί ο Ακτινοδιαγνώστης, που ασχολείται ή προτίθεται να ασχοληθεί με την Απεικόνιση του Μαστού».

Στις κατευθυντήριες συμπεριλαμβάνεται η αναγκαιότητα μαστογραφίας –ως η μόνη απεικονιστική μέθοδος, η οποία αποδεδειγμένα ελαττώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού σε ηλικίες από 40 έως 74 ετών – από την ηλικία των 40 ετών και με ετήσια συχνότητα, ενώ σε γυναίκες με επιβεβαιωμένη μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2 ή με συγγενείς 1ου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με βεβαιωμένη μετάλλαξη BRCA, συστήνεται ως ηλικία έναρξης της μαστογραφίας, τα 30 έτη.

Στο διήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 7 διαφορετικά workshops (πρακτικές ασκήσεις), τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 105 ειδικευμένοι νέοι ακτινολόγοι, με τη συμβολή έμπειρων και καταξιωμένων ακτινοδιαγνωστών, του Μιχάλη Αγγελόπουλου, της Elsa Nunes, του Οδυσσέα Μπενέκου, του Δημητρίου Καβαδά και του Αντιπροέδρου της ΕΕΑΜ, Σπύρου Λαζάρου.

Τα διαφωτιστικά ωριαία WORKSHOPS συνέβαλαν στην κατανόηση των συμμετεχόντων για τις νέες επεμβατικές τεχνικές –βιοψίες, στην πράξη, με την παρουσίαση των τεχνικών εντοπισμού μη ψηλαφητών αλλοιώσεων, τη στερεοτακτική βιοψία, τις κατευθυνόμενες βιοψίες με υπερήχους και με μαγνητική μαστογραφία.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων νεότερων σε ηλικία και εμπειρία ακτινολόγων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε επίκαιρα θέματα, όπως «η επανέκδοση της ταξινόμησης BI-RADS», «οι διαδερμικές βιοψίες», «οι παγίδες στη διάγνωση», «η απεικόνιση του χειρουργημένου μαστού», «η διεπιστημονική προσέγγιση των ψηλαφητών αλλοιώσεων», «το σφάλμα στην πράξη ως ιατρική αμέλεια». Επιπλέον, η αυξανόμενη συχνότητα της κακοήθειας του μαστού σε νέες γυναίκες οδήγησε στην παρουσίαση ειδικών σχετικών διαλέξεων, όπως «ο καρκίνος του μαστού σε νέες γυναίκες» και «ο καρκίνος του μαστού κατά την κύηση».

Στην εναρκτήρια ομιλία, την οποία ανέλαβε ο Ιωάννης Χρυσογονίδης, Ακτινοδιαγώστης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. και μέλος της πρώτης εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΕΑΜ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, «Η εκτίμηση πού τρέφει μια γυναίκα για το στήθος της είναι ένας καλός δείκτης για την προσωπική της αυτοεκτίμηση αλλά και για το συλλογικό κύρος των γυναικών γενικότερα. H σκληρή πραγματικότητα του καρκίνου του μαστού είναι εκείνη πού φέρνει τις γυναίκες σε πλήρη κατοχή του στήθους τους».

Τέλος, κατά την τελετή έναρξης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου, και παραβρέθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Ιδρυτικά Μέλη της ΕΕΑΜ, Αθηνά Βούρτση, Σπύρος Λαζάρου, Αλεξάνδρα Αθανασίου, Αρκάδιος Ρουσάκης, Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, Κωνσταντίνος Μαντζάβελος, Ευαγγελία Πανουργιά και Ιωάννης Χρυσογονίδης, έγινε ειδική μνεία στη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εταιρεία (EUSOBI), όπου παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Απεικόνισης Μαστού. Το δίπλωμα αυτό δίνεται στους ενδιαφερόμενους ειδικούς ακτινολόγους μαστού έπειτα από εξετάσεις 2 βημάτων εφόσον επιτύχουν, που θα βοηθήσει στην τυποποίηση της εκπαίδευσης και της εμπειρίας στην απεικόνιση του μαστού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2ο διήμερο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιριών PHILIPS, BARD, GE Healthcare, General Electric, ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, BAYER, FUJIFILM, SIEMENS, Lilly ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ, MAZIMEDICAL, Grafimedia, Medicin, Mediray, Κωνσταντάρας Ιατρικές Εκδόσεις, ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ –Ιατρικές Εκδόσεις & Βιβλία

Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού

Η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ) ιδρύθηκε το Αύγουστο του 2012 από ειδικούς ακτινολόγους - ακτινοδιαγνώστες και από την ίδρυσή της έως σήμερα, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της κυρίως στην ενημέρωση των νέων ειδικευμένων ακτινολόγων για τις νεώτερες εξελίξεις που αφορούν στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, στη διαχείριση των παθήσεων του μαστού και στην αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.


    Στην κορυφή

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
26/10/2017

Ανακοινώθηκαν στοιχεία από τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ, που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ABP 980 (βιοομοειδές του trastuzumab) σε σχέση με το φάρμακο αναφοράς, σε ασθενείς με πρώιμο, θετικό στον υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2 (HER2) καρκίνο του μαστού. Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας στην προ εγχειρητική φάση της μελέτης, παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ESMO) και αφορούν τη συνολική ανταπόκριση όπως αυτή αξιολογήθηκε από τοπικούς ερευνητές καθώς και από ανεξάρτητο παθολογοανατομικό έλεγχο. Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ανοσογονικότητα υποστηρίζουν την κλινική αξία του ABP 980 ως βιοομοειδές του trastuzumab και έρχονται να προστεθούν στα συνολικά δεδομένα που είναι αυτή τη στιγμή υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων της ΗΠΑ (FDA).

«Τα βιοομοειδή έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σε περισσότερους ασθενείς πρόσβαση σε θεραπείες υψηλής ποιότητας με αποδεδειγμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Serafin Morales, M.D., ιατρός ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομεία Arnau de Villanova, στη Lleida της Ισπανίας. «Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν προστίθενται στο σύνολο των δεδομένων που καταδεικνύουν την ισοδυναμία μεταξύ του ABP 980 και του trastuzumab».

Η συχνότητα, ο τύπος και η σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια μεταξύ του ABP 980 και του trastuzumab, Δεν προέκυψαν νέα στοιχεία για την ασφάλεια σε σύγκριση με το γνωστό προφίλ ασφάλειας του trastuzumab.

«Η δέσμευση και αποστολή μας στην Amgen είναι να υπηρετούμε τους ασθενείς. Αξιοποιούμε τα 35 και πλέον έτη εμπειρίας μας στη βιοτεχνολογία χρησιμοποιώντας το ίδιο προσωπικό, τις ίδιες υπηρεσίες και την ίδια εμπειρία παραγωγής από την καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας ώστε να παράγουμε υψηλής ποιότητας, αξιόπιστα βιοομοειδή για ορισμένες από τις πλέον σύνθετες ασθένειες», δήλωσε ο Sean E. Harper, M.D., αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Amgen. «Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν ενισχύουν τη δυναμική του ABP 980 για ασθενείς με καρκίνο του μαστού και προσβλέπουμε στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές».

«Η Allergan είναι υπερήφανη για τη συνεργασία της με την Amgen στην ανάπτυξη διαφόρων βιοομοειδών στην ογκολογία που έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε εξειδίκευση, υποδομή και επένδυση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ασφαλείς θεραπείες για τους ασθενείς», δήλωσε ο David Nicholson, Ph.D., υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης στην Allergan. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόοδο του ABP 980 και δεσμευόμαστε για την ανάπτυξή του με την ελπίδα να παρέχουμε στους ασθενείς μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση».

Η Amgen και η Allergan συνεργάζονται στην ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση τεσσάρων βιοομοειδών στην ογκολογία. Η Amgen έχει συνολικά 10 βιοομοειδή στο χαρτοφυλάκιό της, ένα από τα οποία έχει ήδη εγκριθεί από τον FDA και τις ανάλογες ευρωπαϊκές αρχές.



    Στην κορυφή

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
03/11/2022



Με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού η GEHealthcareδιοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: Πρώτα συμπεράσματα & προκλήσεις του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο πρόσφατα στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και Ένωσης Ασθενών. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις εξελίξεις στον έλεγχο και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, καθώς και όλα τα θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εστίασαν την προσοχή τους στην αξιολόγηση των πρώτων αποτελεσμάτων του προγράμματος πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά».

Όλοι συνέβαλαν καταθέτοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους, καταλήγοντας μέσα από έναν τεκμηριωμένο και εποικοδομητικό διάλογο σε ουσιαστικά συμπεράσματα και ένα κοινό όραμα για το μέλλον, προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.
Στη συζήτηση συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους οι: η κα Αγαπηδάκη Ειρήνη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγεία, ο κ. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, ο κ. Χαλαζωνίτης Αθανάσιος, Δρ., Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα, ο κ. Μερκούρης Σταμάτιος, Δρ., Διευθυντής Ακτινολόγος, Κέντρο Μαστού, MetropolitanGeneral, ο κ. Βενιζέλος Βασίλης, Χειρουργός Μαστού – Ειδικός Μαστολόγος. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μαστού Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΔΕΚΜΑ & Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, ο κ. Αρδαβάνης Αλέξανδρος, Δρ., Παθολόγος - Ογκολόγος MDPhD, Διευθυντής-Επιστημονικά Υπεύθυνος Α΄ Παθολογικού-Ογκολογικού τμήματος, Άγιος Σάββας Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών, η κα Βούρτση Αθηνά, Δρ., Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Διαγνωστική Μαστογραφία Ιδρυτική Πρόεδρος & Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού DeputySecretaryτης SIS, η κα Μιχαλοπούλου Παρασκευή, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και η Μήτση Χριστιάνα, Ψυχολόγος - Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Greece Race for the Cure Director.
Στην εισήγησή της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κα Αγαπηδάκη Ειρήνη, δήλωσε: «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι γυναίκες, ειδικά εκείνες που έχουν άυλη συνταγογράφηση (καθώς τις διευκολύνει ακόμη περισσότερο), έχουν αγκαλιάσει το εν λόγω πρόγραμμα.
Από τα παραπεμπτικά που έχουν εκτελεστεί έως τώρα, έχουμε εντοπίσει ήδη 2.411 γυναίκες, οι οποίες έχουν ευρήματα που στη συντριπτική τους πλειονότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Εδώ φαίνεται η αξία της δημόσιας υγείας και του έγκαιρου εντοπισμού. Παρατηρήθηκαν, επίσης, 17.605 γυναίκες, οι οποίες είχαν καλοήθη ευρήματα και δεν το γνώριζαν.
Υπάρχει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανανέωση των κατευθυντήριων οδηγιών σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιούνται αυτά τα προγράμματα.» Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της σημείωσε ότι θα αξιοποιήσει τις προτάσεις των ομιλητών στην περαιτέρω βελτίωση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.»
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Αποτελεί πρόθεση και κυρίως δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου του Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», όσο και της θεραπείας για όσες γυναίκες το χρειαστούν. Προχωρούμε δυναμικά στον ανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη μέσω της διασφάλισης πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης για τον, πλέον σύγχρονο, βιοϊατρικό εξοπλισμό που θα περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογίες διάγνωσης. Ταυτόχρονα, προβαίνουμε στη θέσπιση κριτηρίων ποιότητας για την ορθή κλινική πρακτική τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλάζοντας σελίδα στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού.»

Ο Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, GEHealthcare, σχολίασε: «Πρωτοβουλίες σαν αυτή έχουν ως στόχο την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, καθώς και την ανάπτυξη της συλλογικής γνώσης πάνω στην πρωτογενή πρόληψη, τη διάγνωση και την περίθαλψη του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης πολύ έντονη. Η GEHealthcareαποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή της στην ενίσχυση της ανίχνευσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καινοτόμες διαγνωστικές λύσεις στους γιατρούς, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των γυναικών-ασθενών.»

    Στην κορυφή