ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΕ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝA ΝΕΡΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους καλώντας το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έδωσαν στις 11 Ιανουαρίου Συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάσθηκαν τα γενικά αποτελέσματα τετραμηνης έρευνας σχετικά με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά και την ανυπαρξία κρατικών ελέγχων για το θέμα. Συγκεκριμένα, οπως αναφέρεται σε ανακοινωσή του: "μεταξύ άλλων ενεργειών μας, εξετάσαμε 9 ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, όπου ανιχνεύσαμε εξασθενές χρώμιο σε τρεις από αυτές και σε επίπεδα που σε μια περίπτωση έφτασαν τα 22 ppb.

Όλες οι πρωτότυπες μετρήσεις στάλθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, κ. Λοβέρδου, ενώ κοινοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ και στον αρμόδιο εισαγγελέα η συνοδευτική τους επιστολή με την οποία επισημαίναμε το θέμα και ζητούσαμε να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι και να θεσπιστεί διακριτό όριο για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου.

Επιλέξαμε να μην δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών που ελέγξαμε, αφενός διότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διεκδικούμε να θεσπιστούν, και αφετέρου γιατί η έρευνά μας δεν ήταν εξαντλητική, καθώς για λόγους πρακτικούς επιλέξαμε δειγματοληπτικά 9 ετικέτες με πρωταρχικό κριτήριο τις πωλήσεις τους και την προέλευσή τους από πηγές που βρίσκονται κοντά σε "ύποπτες" για εξασθενές χρώμιο περιοχές.

Με δεδομένο ότι η αποκάλυψη των 3 ονομάτων θα εστίαζε το δημόσιο διάλογο γύρω από τις συγκεκριμένες εταιρείες και όχι στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ανάγκη για θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου για όλα τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης (εμφιαλωμένα και μη), επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε σε πρώτη φάση μόνο τα γενικά αποτελέσματα των ερευνών μας.
Σημειώνουμε πως όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη. Στην περίπτωση, όμως των 22ppb η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου είναι χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας.

Παρά τις ενέργειές μας, παρότι κρούσαμε άμεσα και υπεύθυνα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που γνωστοποιήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος, όχι μόνο δεν φαίνεται να θορυβήθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη αντιδράσει ούτε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 19ης Ιανουαρίου. Ο ΕΦΕΤ, στην ανακοίνωση αυτή που αφορά στα εμφιαλωμένα, αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά ξεκαθαρίζει πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί, προφανώς γιατί ο Υπουργός δεν έχει επιβάλει αυτή την υποχρέωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όμως, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Την στιγμή, όπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά τα αποτελέσματα των δικών μας, έστω μη εξαντλητικών, ερευνών.

Με την κίνηση αυτή, προσδοκούμε πως το Υπουργείο Υγείας θα προβεί επιτέλους σε άμεσους ελέγχους σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας καθώς και σε θέσπιση πανελλαδικού διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο για όλα τα νερά δημόσια χρήσης στα όρια του ανιχνεύσιμου.

Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας των Οικολόγων Πράσινων

1η Ανάλυση δειγμάτων: (Χ11/520), 28/9/2011

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΕ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝA ΝΕΡΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ








































2η ανάλυση δειγμάτων: (Χ11/604), 10-15/11/2011

2η ανάλυση δειγμάτων: (Χ11/604), 10-15/11/2011

    Στην κορυφή