ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του δέρματος. Ειδικά το μελάνωμα τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 3% έως 7% το χρόνο, στις νέες διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος. Κύριες αιτίες του φαινομένου, είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές (τρύπα του όζοντος), που έχουν κάνει το κακοήθες μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του νοσοκομείου ''Ανδρέας Συγγρός'', Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Ανδρέας Κατσάμπας, σε Συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε σήμερα, με αφορμή τις εκδηλώσεις, για τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας, του νοσοκομείου.

Μία ακόμα κατηγορία παθήσεων, που εμφανίζει έξαρση, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, είναι τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, χαλάρωσαν τα μέτρα για το Αίητζ, ενώ υπήρξε μεταναστευτικό ρεύμα από χώρες που ενδημούν αυτά τα νοσήματα.

Το τελευταίο χρόνο, η οικονομική ύφεση, έχει δώσει νέα διάσταση στη ζήτηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Έχει διαπιστωθεί πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης της αισθητικής δερματολογίας. Πολύς κόσμος θεωρεί ότι μία νεανική και όμορφη εμφάνιση αποτελεί το διαβατήριο για να ξεφύγει από την ανεργία. Προσέρχεται στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, με την ελπίδα ότι εάν φαίνεται νεότερος, έχει περισσότερες πιθανότητες να βρεί μία θέση εργασίας.

Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, παραδέχεται ότι θέλει να κάνει αισθητικές παρεμβάσεις, πριν πάει σε συνέντευξη για δουλειά. Παράλληλα παρατηρείται έξαρση των δερματικών παθήσεων, που συσχετίζονται με το άγχος και το σύγχρονο τρόπο ζωής (ψωρίαση, νευροδερματίδιδες, ακμή κ.τ.λ.).

Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του νοσοκομείου. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν, την διοργάνωση συνεδρίου, με διεθνή συμμετοχή, στις 26-28 Νοεμβρίου 2010 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα νεότερα δεδομένα στη δερματοχειρουργική, την ακμή, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τις δερματικές λοιμώξεις, τα καρκινώματα δέρματος, κ.ά.

Παράλληλα πρόκειται να εγκαινιαστεί, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, Μουσείο Προπλασμάτων, το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Περισσότερα από 1.600 εντυπωσιακά κέρινα ομοιώματα, αναπαραστούν όλη την ιστορία της επιστήμης της δερματολογίας. Το Μουσείο των Προπλασμάτων ,που στεγάζεται στο χώρο του νοσοκομείου, αποτελεί κόσμημα για το μουσειακό πολιτισμό της χώρας μας, όντας ένα από τα σπουδαιότερα στο είδος του σε παγκόσμια κλίμακα.

Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», εγκαινιάστηκε το 1910 και απετέλεσε εμβληματική οντότητα για τη Δερματολογία και την Αφροδισιολογία στη χώρα μας. Έχει συνδεθεί με το παρελθόν και το παρόν της ειδικότητάς της δερματολογίας και υπήρξε μέχρι σήμερα ο ναός της εκπαίδευσης για πολλές γενιές Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων.


    Στην κορυφή