ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


Από τις 16 Ιουλίου, οι ειδικευόμενοι γιατροί απέχουν από οποιοδήποτε έργο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και αρνούνται να πραγματοποιήσουν εφημερίες μετά από καταγγελία τους προς την Επιθεώρηση Εργασίας κατά της Διοίκησης του Νοσοκομείου διότι δεν έχουν πληρωθεί για εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2012 και μέχρι σήμερα.

Τα εγκεκριμένα προγράμματα εφημεριών για τον μήνα Ιούλιο ανεστάλησαν και το Νοσοκομείο λειτουργεί με ημερήσιες αναγκαστικές διαταγές εφημέρευσης που απευθύνονται σε ειδικευμένους ιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.

Οι ειδικευμένοι γιατροί, στους οποίους μέχρι σήμερα τους έχει καταβληθεί μόνο το 65% των δεδουλευμένων εφημεριών του Ιανουαρίου και η Διοίκηση του Νοσοκομείου τους έχει υποσχεθεί ότι θα τους καταβάλλει μόλις το 45% των δεδουλευμένων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, προσφεύγουν και αυτοί με καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

"Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, από τον περασμένο Απρίλιο, "όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τους, "έχουν κηρύξει για τους ίδιους λόγους επίσχεση εργασίας η οποία εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα χαλαρά για την αποφυγή ιδιαίτερης ταλαιπωρίας των ασθενών. Οι νέες όμως εξελίξεις, που σηματοδοτούν την παγερή αδιαφορία και της νέας κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, επιρρίπτουν το σύνολο της ευθύνης της διάλυσης των υπηρεσιών υγείας και των συνεπειών της στην υγεία και τη ζωή των πολιτών αποκλειστικά στους πολιτικά και διοικητικά υπεύθυνους.

Οι ειδικευμένοι γιατροί, με εξώδικο έγγραφό τους, κοινοποίησαν στη Διοίκηση την απόφασή τους να άρουν πλέον την δέσμευσή τους να καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου όπως αυτή είχε εκφρασθεί από το 2008 στην κλαδική σύμβαση εργασίας που είχαν υπογράψει οι εκπρόσωποί τους με το Υπουργείο Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι αρνούνται πλέον να εργάζονται περισσότερες από 48-52 ώρες εβδομαδιαίως, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει και στην Ελλάδα με προεδρικό διάταγμα, εφόσον η πολιτεία έχει καταργήσει την κλαδική συλλογική σύμβαση καταπατώντας την βάναυσα και μονομερώς εδώ και δύο χρόνια.

Ήδη οι εκδιδόμενες ημερήσιες διαταγές εφημέρευσης υποχρεώνουν σε καταναγκαστική και απλήρωτη επιπρόσθετη εργασία τους ειδικευμένους γιατρούς κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας την εφαρμογή της οποίας έχουν απαιτήσει γραπτώς και εξωδίκως οι γιατροί του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ας σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η οποία δεν μπορεί να εξασφαλισθεί από καταπονημένο ιατρικό προσωπικό.

Διαφαίνεται πλέον ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε ακραίες λύσεις και συμπεριφορές ιδιαίτερα και μετά την άκρως απογοητευτική πρώτη συνάντηση της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) με τον υπουργό Υγείας που έγινε στις 17 Ιουλίου. Στην συνάντηση, οι εκπρόσωποί μας έθεσαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της υγείας όπως του ιατρικού μισθολογίου, το εφημεριακό, τις προσλήψεις γιατρών, τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και την τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, τους νέους πραξικοπηματικούς οργανισμούς, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την πολιτική φαρμάκου και την κοστολόγηση των γενοσήμων. Η απάντηση του υπουργού σε όλα τα παραπάνω διήρκεσε μόλις 4 λεπτά και ήταν η εξής:

-Ο υπουργός που ξέρατε και έδινε υποσχέσεις τελείωσε.

- Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να δώσω καμιά υπόσχεση ούτε δεσμεύομαι σε τίποτα

-Θα λέω την αλήθεια και πάντοτε την αλήθεια

-Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.

Η έκρυθμη κατάσταση που τείνει να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας απαιτεί πλέον την παρέμβαση των ίδιων των πολιτών που πρέπει να πάρουν την υπεράσπιση του δικαιώματος της υγείας στα χέρια τους. Το σύστημα υγείας οδηγείται συνειδητά σε κατάρρευση και η στήριξή του δεν αποτελεί αποκλειστικό μέλημα των εργαζόμενων σε αυτό που έχουν ξεπεράσει πλέον τα όριά τους."



    Στην κορυφή