ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ 101ου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΟΠ


Με μια πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, αποδόθηκε τιμητική διάκριση στο 100ο προϊόν που καταχωρήθηκε στην Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, το ελαιόλαδο «ΜΕΣΣΑΡΑ».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Paolo De Castro, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης. Στην εκδήλωση του ΥπΑΑΤ μίλησε επίσης ηΔρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δ/ντρια του Κέντρου Έρευνας και Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για την τοπικότητα και την πολιτισμική διάσταση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, ενώ ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, ανέλυσε την αξία της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επεσήμανε τη στρατηγική επιλογή της χώρας να στραφεί σε παραγωγικά συστήματα ποιότητας και ανακοίνωσε την καταχώρηση του 101ου ελληνικού προϊόντος ΠΟΠ που είναι το ντοματάκι Σαντορίνης. Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας, έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων, γιατί πίστευε και πιστεύει ότι το συγκεκριμένο γεωργικό περιβάλλον με την ευρύτερη έννοια, το έδαφος, το κλίμα της, ο ήλιος, η θάλασσά της, τ’ αλμυρά νερά του Αιγαίου, προσιδεάζουν σ’ ένα παραγωγικό σύστημα ποιότητας».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş, συνεχάρη τη χώρα μας για τον αγροδιατροφικό της τομέα και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ε.Ε. θα υποστηρίξουν τα προϊόντα ποιότητας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η Γεωγραφική Ένδειξη είναι σημαντική για την Ευρώπη:. Σημαίνει απευθείας σύνδεσμο μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή και αυτός ο σύνδεσμος είναι εμπιστοσύνη και δέσμευση ότι ο παραγωγός της Γεωγραφικής Ένδειξης ή της ΠΟΠ, παραδίδει ένα αυθεντικό προϊόν.»

H Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη τόνισε το σημαντικό ρόλο των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αναφέροντας τα εξής: «ο κατάλογος με τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης έχει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Ήταν 8% το ποσοστό των εξαγωγών μας το 2008 από αυτόν τον κατάλογο και σήμερα το 2012, που είναι τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, ήταν 14%, η αύξηση είναι πολύ μεγάλη.»

Ο Προέδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Paolo De Castro ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων αποτελεί το μέλλον και στέρεο θεμέλιο της Ευρώπης, επισημαίνοντας: «Πολλές περιοχές έχουν διαφορετική παράδοση, διαφορετικά τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα αλλά η ποιότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι το μέλλον μας. Είναι ένα από τα στέρεα θεμέλια της Ευρώπης, που μπορούν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργίας, την ανταγωνιστικότητά της και την αειφορία σε κοινωνικό επίπεδο πόσο ισχυρός είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΥπΑΑΤ για τον εορτασμό της καταχώρησης του 100 ου προϊόντος ΠΟΠ απηύθυνε ηΥπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία εξήρε τη στενή συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν στη διασύνδεση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με τη γαστρονομία και τον τουρισμό: «Με κοινές δράσεις, που αναλαμβάνουμε τα δυο Υπουργεία, εκμεταλλευόμενοι και τη συγκυρία της Προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ωφεληθούν ο τουρισμός, ο πρωτογενής αγροτικός τομέας και φυσικά γενικότερα η ελληνική οικονομία. σύνδεση και η αλληλοεπίδραση που υπάρχει είναι προφανής. Ο αγροτουρισμός είναι ένας από τους τομείς που τα δυο Υπουργεία θα συνεργαστούν.»

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης επεσήμανε: «Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουμε τη σημασία αυτών των προϊόντων, την επίπτωση στην υγιεινή διατροφή μας, στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Αναγνωρίζουμε επίσης ως Ευρωπαίοι το μεγάλο οικονομικό, συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε στις εξαγωγές από την αναγνώριση που όλος ο πλανήτης δίνει στην ποιότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής. Αυτά τα προϊόντα, τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ, είναι μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα σύστημα αξιών που έχουμε δημιουργήσει κι έχουμε πλέον αναγνωρίσει μέσα στα δικά μας σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δ/ντρια του Κέντρου Έρευνας και Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών τόνισε την σημασία της λαογραφίας στην δημιουργία και νέων προϊόντων ειδικής σήμανσης τονίζοντας την σημασία της παράδοσης ως αναπόσπαστο στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δρ.Αναστάσιος Παπαλαζάρου επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη διαφήμιση της μεσογειακής δίαιτας αποτελεί η επιστημονική γνώση καθώς πολυάριθμες μελέτες αναδεικνύουν τις θετικές επιπτώσεις της στην υγεία μας. Η ελληνική μεσογειακή δίαιτα αποτελεί ένα εξαιρετικό προϊόν το οποίο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό της παγκόσμιας αγοράς: «Τη δημιουργία ενός τρόπου διατροφής που θα προσφέρει γεύση και θα είναι προς όφελος της υγείας μας.»
    Στην κορυφή