ΕΓΚΡΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο ΕΟΦ ενέκριναν πρόσφατα μια νέα ένδειξη για τη χρήση του Inspra (επλερενόνη). Σύμφωνα με τη νέα ένδειξη, η επλερενόνη ενδείκνυται για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής θνητότητας και νοσηρότητας σε ενήλικες ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας NYHA II (χρόνια) και με συστολική δυσλειτουργία αριστερής κοιλίας (LVEF ≤30%), προστιθέμενη στην καθιερωμένη βέλτιστη θεραπεία.

Η επλερενόνη ενδείκνυται επίσης για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής θνητότητας και νοσηρότητας σε σταθερούς ασθενείς με δυσλειτουργία αριστερής κοιλίας (LVEF ≤40%) και κλινικές ενδείξεις καρδιακής ανεπάρκειας μετά από πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή ένδειξη ο πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και Διευθυντής της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας & Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου, κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος, δήλωσε:

«H νέα αυτή ένδειξη είναι σημαντική μια και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση και άμεση θεραπεία.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί και στην Ελλάδα ένα μεγάλο, ιατρικό αλλά και κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα καθώς 200.000 Έλληνες πάσχουν από τη νόσο αυτή, που αποτελεί και την κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο ασθενών άνω των 65 ετών.

Το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, με τις μελέτες να δείχνουν ότι μόνο περίπου το 65% των ασθενών αναμένεται να επιβιώσει μετά τους πρώτους 12 μήνες με τη θνητότητα να είναι ιδιαίτερα υψηλή στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.

Όσο νωρίτερα, λοιπόν, η καρδιακή ανεπάρκεια διαγνωσθεί και η κατάλληλη θεραπεία αρχίσει, τόσο περισσότερες είναι οι προοπτικές για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών στο μέλλον, λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης. Πρόσφατη μεγάλη μελέτη επιβίωσης σε ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, έδειξε ότι τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας μειώνονται σημαντικά με την προσθήκη της επλερενόνης στη συνήθη διπλή θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου και β-αναστολείς. Αυτό αντικατοπτρίζεται και από την αναθεώρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας το 2012 για την καρδιακή ανεπάρκεια, που προτείνουν τη χρήση, πλέον, τριπλής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστών της αλδοστερόνης, όπως η επλερενόνη, ακόμα και στα αρχικά στάδια της νόσου.

Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, ότι το όφελος είναι μεγάλο, όταν πλέον γίνεται διαθέσιμη μία νέα θεραπεία που μπορεί να αυξήσει την επιβίωση του ασθενών και να μειώσει τις εισαγωγές τους στο νοσοκομείο με ευνοϊκό αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα ζωής τους όσο και στην δαπάνη νοσηλείας τους».

Περίπου το 1-2% του ενήλικου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες παρουσιάζει ΚΑ, με τον επιπολασμό να αυξάνεται σε ≥10% σε ασθενείς 70 ετών και άνω. Η καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζει ποσοστά επιβίωσης χαμηλότερα από αυτά πολλών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη και καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες και του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.




    Στην κορυφή