ΕΓΚΡΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΒΑΡΗ ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ψωρίαση προσβάλλει το 0,7% του παιδιατρικού πληθυσμού, χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από την ταχεία και ανεξέλεγκτη συσσώρευση κυττάρων του δέρματος, τα οποία σχηματίζουν παχιές φλεγμαίνουσες πλάκες, καλυμμένες με λέπια. Η ψωρίαση της παιδικής ηλικίας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την ψωρίαση των ενηλίκων. Ωστόσο, στα παιδιά οι ψωριασικές βλάβες είναι κατά κανόνα πιο περιορισμένες, λεπτότερες και με λιγότερα λέπια. Πέραν των σωματικών προκλήσεων που ενέχει η αντιμετώπιση της χρόνιας δερματικής διαταραχής, η νόσος θεωρείται επίσης ότι έχει και σοβαρές συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την προσθήκη νέας ένδειξης του adalimumab (αδαλιμουμάμπη) που αφορά τη θεραπεία της σοβαρής χρόνιας ψωρίασης κατά πλάκας σε παιδιά και εφήβους από την ηλικία των 4 ετών, οι οποίοι εμφάνισαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή είναι ακατάλληλοι υποψήφιοι για τοπική θεραπεία και φωτοθεραπείες. Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, το adalimumab έλαβε έγκριση για τη συγκεκριμένη ένδειξη σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

«Αρκετές θεραπείες έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές σε υποομάδες ασθενών με ψωρίαση της παιδικής ηλικίας, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία για να τις υποστηρίξουν. Η έγκριση του adalimumab είναι ένα σημαντικό ορόσημο, ιδίως για τα παιδιά με σοβαρή ασθένεια, επειδή επεκτείνει το “οπλοστάσιο” των ιατρών που εργάζονται για να μειώσουν το βάρος αυτής της χρόνιας νόσου σε αυτόν τον ευαίσθητο νεαρό πληθυσμό ασθενών» δήλωσε η κα. Τίνα Ανταχοπούλου, Medical Director της AbbVie Ελλάδος.

Η άδεια κυκλοφορίας βασίζεται στα θετικά αποτελέσματα μελέτης Φάσης 3, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν σε προσεχές ιατρικό συνέδριο. Το adalimumab εγκρίθηκε για πρώτη φορά πριν από 12 έτη και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 87 χώρες. Επί του παρόντος, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία περισσότερων από 851.000 ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο1 για 11 διεθνώς εγκεκριμένες ενδείξεις.

«Με την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το adalimumab είναι πλέον ο μοναδικός βιολογικός παράγοντας που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη και αφορά παιδιά από το 4ο έτος της ηλικίας τους, προσφέροντας μια σημαντική νέα επιλογή στους ιατρούς για την αντιμετώπιση της χρόνιας κατά πλάκας ψωρίασης της παιδικής ηλικίας» δήλωσε ο Michael Severino, M.D., Executive Vice President, Research and Development and Chief Scientific Officer της AbbVie. «Αυτή η νέα ένδειξη συμβάλλει στο ολοένα και πιο ευρύ φάσμα ενδείξεων για το adalimumab, και ενισχύει το ισχυρό ιστορικό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς του στη θεραπεία δύσκολων χρόνιων παθήσεων που αφορούν νεαρούς πληθυσμούς ασθενών.»


    Στην κορυφή