ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Οι εισηγήσεις ανέδειξαν την σημασία της ανθεκτικότητας του ανθρώπου, δηλαδή τις διαδικασίας προσαρμογής, που διαμορφώνονται μέσα από την επίδραση πολλών παραγόντων και το πώς αυτή «χτίζεται» διαχρονικά από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση. Τα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας θετική προοπτική, εμπιστοσύνη, ασφαλείς δεσμοί, κοινωνικές δεξιότητες, αυτοπεποίθηση, χιούμορ, αλτρουισμός, γενναιοδωρία, ενεργητική διαχείριση, οργανωτικότητα, αποτελούν τα στοιχεία, που πρέπει να καλλιεργηθούν σε παιδιά και ενήλικες.
Τέλος, υπογραμμίστηκαν οι στρατηγικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα, όπως μεταξύ άλλων η ένταξη στα δίκτυα, οι καλές σχέσεις με τα στενά μέλη της οικογένειας, τους φίλους ή άλλους, η αποδοχή ότι οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής, η στόχευση σε ρεαλιστικούς στόχους, μέσα από δράσεις χωρίς πολυδιάσπαση και η ανάπτυξη θετικής άποψης για τον εαυτό, καθώς και η φροντίδα του.
Παράλληλα τονίστηκε, από νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, ότι η κρίση συνεχίζει να πλήττει τον εφηβικό πληθυσμό (περίπου το 50% των εφήβων απάντησε ότι δεν βλέπει προοπτική). Υπογραμμίστηκαν, επίσης μέσα από σχετική έρευνα, τα κύρια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού, που επιθυμούν οι έφηβοι, όπως να σέβεται την γνώση τους, να είναι συζητήσιμος, να μην το «παίζει» εξουσία και να είναι καλός στην μετάδοση των γνώσεων.
Αναδείχθηκε το τεράστιο βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι εκπαιδευτικοί, στην περίοδο της κρίσης αλλά και το ερώτημα, πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να παρέχει όλη αυτήν την υποστήριξη στα παιδιά, όταν και ο ίδιος πλήττεται ανηλεώς από την κρίση.
Έγινε, επίσης, διαδικτυακή συνεργασία μέσω Skype, με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου, αφού προηγήθηκε ενημέρωση για το διαδίκτυο, απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με την αύξηση την τελευταία 3ετία των προβλημάτων κατάχρησης και εθισμού στο internet, καθώς και για τους δυνατούς τρόπους προστασίας.
Πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα Βιωματικά Εργαστήρια για γονείς και παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου στο πλαίσιο οργανωμένων ετήσιων δράσεων πρόληψης που αφορούν την υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και ενηλίκων. Οι γονείς ανέδειξαν την ανάγκη ενδυνάμωσης του «εαυτού», μέσα από την αναγνώριση των δυνατών θετικών τους στοιχείων, αλλά και του «μοιράσματος», με άλλους ανθρώπους, της χαράς και των δύσκολων καταστάσεων, οργανώνοντας την ανθεκτικότητα και την ελπίδα.
Τα παιδιά με την σειρά τους ανέδειξαν, ό,τι είναι «δικό» τους και κανείς δεν μπορεί να το πάρει: τις φιλίες, την οικογένεια, το σχολείο, τις γνώσεις, την πληροφορία, την αίσθηση της ομάδας, τη δυνατότητα οργάνωσης, συνεργασίας. Συμπληρώνοντας το θεωρητικό υπόβαθρο του συμποσίου, τα παιδιά λεκτικοποίησαν τα στοιχεία που «χτίζουν» την ανθεκτικότητα: η οργάνωση, η συνεργασία, η αγάπη, η αλληλεγγύη, το χιούμορ, το παιχνίδι, το χαμόγελο αλλά κυρίως το όραμα. Αξίζει να σημειωθεί η εικόνα που αποτυπώθηκε για τη χώρα μας μέσα από τη ζωγραφική των εφήβων στο πλαίσιο των δράσεων των Βιωματικών Εργαστηρίων . Οι περισσότεροι ζωγράφισαν την Ελλάδα σαν «καζάνι που βράζει»!
Οι Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής-Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» θα συνεχίσουν την προσπάθεια ενίσχυσης της Ανθεκτικότητας και της Ελπίδας, σε αυτή την συνεχιζόμενη δύσκολη μεταβατική περίοδο, καθώς υπάρχει ανάγκη πολυεπίπεδων παρεμβάσεων δράσης, με στόχο, τη στήριξη του ατόμου, της οικογένειας και κατ επέκταση των θεσμών.
Δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους Ικαρίας, Φούρνων και Λειψών
Το κλιμάκιο των γιατρών και νοσηλευτών των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής-Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» ταξίδεψε στα ακριτικά νησιά της Ικαρίας, Λειψών και Φούρνων με τη σύμπραξη του ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ, και πρόσφεραν ακόμη μια φορά,
εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους με ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης σε μικρούς και μεγάλους.
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα νοσοκομεία των Τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρώτος προορισμός της Ομάδας Εθελοντών ήταν ο Εύδηλος Ικαρίας, όπου τρεις ημέρες πραγματοποίησαν προληπτικές Ιατρικές Εξετάσεις στο Δημοτικό Σχολείο για τα παιδιά και στο Κέντρο Υγείας για τους ενήλικες. Από τον Εύδηλο βρέθηκαν για ένα διήμερο στους Φούρνους και τελευταία στάση τους ήταν οι Λειψοί, όπου παρέμειναν για τέσσερις μέρες.
Εκτός των προληπτικών εξετάσεων, το Πρόγραμμα περιλάμβανε Ανοιχτό Σεμινάριο «BLS- Βασικής Υποστήριξης της Ζωής» πραγματοποιηθηκε στους Λειψούς με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, που παρουσίασαν πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρώτη πολύτιμη ώρα μιας οποιασδήποτε απειλής ζωής παιδιών και ενηλίκων, καθώς επίσης και Διαδραστικό Πρόγραμμα Διατροφικής Αγωγής για τα παιδιά στους Φούρνους και τους Λειψούς.
Στους μικρούς φίλους, η ομάδα εμψυχωτών πρόσφερε στιγμές χαράς και γέλιου με ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Ρεπορτάζ υγείας