Δυσμηννόρροια: Που οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε


Η δυσμηνόρροια είναι ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα, από το οποίο υποφέρουν γυναίκες που έχουν ωορρηξία. Με τον όρο περιγράφεται ο ιδιαίτερα έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, που ξεκινά λίγο πριν ή κατά την έναρξη της περιόδου και εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιακή χώρα ή στη μέση. Μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, πονοκέφαλο, ζάλη, τάση λιποθυμίας και διάρροια. Η έντονη συμπτωματολογία οδηγεί πολύ συχνά την πάσχουσα στον γυναικολόγο.

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, η οποία εμφανίζεται 1-2 έτη από την εμμηναρχή και αρκετές φορές υποχωρεί με την πάροδο των ετών, προκαλείται από την αυξημένη παραγωγή προσταγλανδινών, οι οποίες είναι ουσίες που παράγονται από τη μήτρα και προκαλούν συσπάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου η μήτρα παράγει περισσότερες προσταγλανδίνες και οι συστάσεις γίνονται εντονότερες, με αποτέλεσμα να πιέζονται αιμοφόρα αγγεία και να διακόπτεται η ροή του οξυγόνου στους ιστούς των μυών της μήτρας. Ο πόνος εμφανίζεται όταν ο μυς σταματά στιγμιαία να εφοδιάζεται με οξυγόνο.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων γίνεται με την χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή των προσταγλανδινών, αναλγητικών ή σπασμολυτικών. Εάν τα συγκεκριμένα φάρμακα αποδειχθούν αναποτελεσματικά, ο γυναικολόγος μπορεί να χορηγήσει αντισυλληπτικά, τα οποία αναστέλλουν την ωορρηξία. Ουσιαστικά όμως, η δυσμηνόρροια είναι μια ανίατη ασθένεια, καθώς και τα αντισυλληπτικά έχουν προσωρινή δράση. Με την διακοπή τους τα συμπτώματα επανέρχονται. Η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και να απαλλάξουν την πάσχουσα από τους πόνους.

Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια, αντίθετα, δεν οφείλεται στις προσταγλανδίνες, αλλά τα αίτια εντοπίζονται σε παθήσεις του αναπαραγωγικού γυναικείου συστήματος. Οι παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν δυσμηνόρροια είναι η ενδομητρίωση, φλεγμονή της μήτρας ή των σαλπίγγων και σπανιότερα τα ινομυώματα της μήτρας. Η θεραπεία της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας έγκειται στην αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί.

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, γυναικολογική εξέταση αιματολογικές εξετάσεις, τεστ Παπανικολάου και υπερηχογράφημα.

Συμβουλές που μπορούν να απαλύνουν τους ήπιους ή μέτριους πόνους
• Πάρτε ένα αναλγητικό με την έναρξη του πόνου
• Τοποθετήστε θερμό επίθεμα στην κοιλιά ή στη μέση
• Κάντε ένα ζεστό ντους
• Ξαπλώστε σε εμβρυϊκή στάση και κοιμηθείτε περισσότερο
• Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλάτι και τη ζάχαρη

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται υποφέρουν λιγότερο, καθώς η άσκηση μειώνει τις προσταγλανδίνες και βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος στην πύελο. Εντάξτε λοιπόν την άσκηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας προκειμένου να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να ανακουφιστείτε από τους πόνους της περιόδου.


Ευάγγελος Γκικόντες
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»


    Στην κορυφή